Podcast SRI - Șeful Brigăzii Antitero, întrebat dacă a existat o criză teroristă în România: Întrebarea este când se va întâmpla, nu dacă se va întâmpla (Video)

Podcast SRI - Șeful Brigăzii Antitero, întrebat dacă a existat o criză teroristă în România: Întrebarea este când se va întâmpla, nu dacă se va întâmpla (Video)

În România nu a existat până acum o criză teroristă cu nivel ridicat la roșu, dar asta nu înseamnă că nu ne-a ”trecut glonțul pe la ureche”. ”Întrebarea este când se va întâmpla, nu dacă se va întâmpla”, spune Dorin Rădulescu (foto stânga), şeful Brigăzii Antitero din SRI.

Serviciul Român de Informaţii a lansat podcastul TOP (ne)SECRET, al cărui realizator este Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al Serviciului. Primul său invitat a fost generalul de brigadă Dorin Rădulescu, şeful Brigăzii Antitero din SRI.

ADVERTISING

Generalul a povestit, printre altele, despre modul în care cei din SRI gestionează situaţiile de criză. Întrebat dacă în România a existat vreodată o criză teroristă cu nivel ridicat la critic, la roşu, generalul Dorin Rădulescu a negat.

”Crize de acest gen nu au fost. Au fost nişte acţiuni, înainte, în principal nişte acţiuni teroriste înainte de Revoluţie, prin 91, prin 85, la care, la momentul respectiv luptătorii USLA au acţionat cum trebuie. Nu am avut crize în sensul în care au fost în Franţa, sau în alte ţări din UE, şi sincer îşi spun că nici nu ne dorim aşa ceva”, a declarat el. 

ADVERTISING

Întrebarea este când se va întâmpla, nu dacă se va întâmpla, pentru că oricât de bun ar fi cineva, în zona asta, şi vorbim de servicii de top, nimeni nu poate să acopere tot.

Lucrurile au evoluat atât de mult încât încerci să te pregăteşti în fiecare zi să ai capacitatea de a reacţiona prompt, să ai viteză de reacţie, să poţi folosi toate mijloacele, pentru, dacă nu poţi preveni, să poţi diminua damage-ul unui astfel de eveniment”, afirmă reprezentantul SRI. 

Despre ”braţul armat” al Antitero, generalul a spus că oameii ”se pregătesc pentru acel moment în care trebuie să intervină”, zi de zi, precizând că îşi doreşte ca, la încheierea mandatului, să poată raporta că nu s-a întâmplat niciun eveniment terorist. 

ADVERTISING

”Nu trebuie musai să împuşti pe cineva ca să fii pregătit pentru aşa ceva. În mentalitatea noastră, ultimul lucru este să ajungi să scoţi arma. Din contră, încercăm tot timpul, cei care se ocupă de zona pe pregătire, instructorii, să îşi înveţe oamenii să se controleze”, a arătat Rădulescu. 

Întrebat dacă SRI a dejucat vreun potenţial atentat terorist, despre care nu se ştie public, generalul a răspuns: ”Îţi pot spune cu certitudine că au existat câteva cazuri concrete şi în România, dar şi la nivel european, care sunt cunoscute de beneficiarii noştri, în care graniţa era foarte subţire. Adică, probabil că dacă am mai fi stat, sau cum se spune, ne-a trecut glonţul pe la ureche. (..) Câteodată, este vital să fii la momentul potrivit, într-o anumită zonă. Au existat”, a afirmat generalul. 

E rândul vostru să ne ascultați ???? Primul podcast SRI cu șeful Brigăzii Antiteroriste.

Publicată de SRI - Serviciul Român de Informații pe Vineri, 17 decembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇