Peste 4.000 de migranţi care au încercat să ajungă în Spania au murit sau au fost daţi dispăruţi în 2021

Peste 4.000 de migranţi care au încercat să ajungă în Spania au murit sau au fost daţi dispăruţi în 2021

Peste 4.000 de migranţi şi-au găsit moartea sau au fost daţi dispăruţi anul trecut în timp ce încercau să ajungă în Spania la bordul unor ambarcaţiuni improvizate pe mare.

Cifra este de două ori mai mare decât în 2020, potrivit unui bilanţ dat publicităţii luni de organizaţia neguvernamentală spaniolă Caminando Fronteras, citată de AFP.

Organizaţia, care a făcut bilanţul acestor tragedii în urma apelurilor din partea migranţilor sau a rudelor acestora la numerele sale de urgenţă, a recenzat 4.404 de migranţi morţi sau daţi dispăruţi pe rutele migraţiei către Spania în 2021, adică 12 pe zi în medie.

ADVERTISING

Corpurile în cele mai multe cazuri (94%) nu au fost recuperate şi, prin urmare, organizaţia îi trece pe aceşti migranţi la persoane date dispărute.

În 2020, Caminando Fronteras a recenzat 2.170 de morţi sau daţi dispăruţi.

Bilanţul acesteia pentru 2021 este mult superior celui al Organizaţiei internaţionale pentru migraţie (OIM), care a numărat cel puţin 955 de morţi sau daţi dispăruţi în timpul traversării mării spre arhipelagul Canare şi 324 în drum spre Spania continentală şi arhipelagul Baleare din Maroc şi Algeria.

ADVERTISING

Cea mai mare parte (4.016) a acestor migranţi au dispărut în timp ce încercau să ajungă în Canare din nord-vestul Africii, o rută foarte periculoasă, dar pentru care migranţii optează din cauza întăririi controalelor în ultimii ani, a explicat María González Rollán, coautoare a raportului anual al Caminando Fronteras.

”Sunt cifre dureroase”, a deplâns ea bilanţul tragic, subliniind într-o conferinţă de presă numărul mare de femei şi copii printre victimele pe rutele migraţiei spre Spania; 628 de femei şi 205 copii şi-au găsit moartea sau au dispărut în 2021, potrivit organizaţiei citate.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇