Pe picior de plecare, Guvernul Cîțu vrea să dea SRI terenuri în Băneasa și aproape 580 de milioane de lei pentru spitalul din Balotești (Documente)

Pe picior de plecare, Guvernul Cîțu vrea să dea SRI terenuri în Băneasa și aproape 580 de milioane de lei pentru spitalul din Balotești (Documente)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe picior de plecare, Guvernul demis are pe lista de aprobare două proiecte legislative prin care SRI ar primi terenuri în Băneasa de aproape 7 milioane de lei, dar și unda verde pentru extinderea spitalului serviciului din Balotești, o investiție de aproape 580 de milioane de lei.

Terenurile situate pe strada Ficusului au aparținut Romaero și abia fuseseră preluate de stat, prin ministerul de Finanțe, pentru stingerea unor obligații bugetare, potrivit Economedia.ro. Acum, SRI cere să-i fie date în administrare, pe o perioadă de 5 ani. Proiectul de hotărâre de guvern semnat de directorul SRI Eduard Hellvig și de ministrul Finanțelor Dan Vîlceanu are aviz favorabil de la ministrul interimar al Justiției Lucian Bode.

Potrivit proiectului de HG, terenurile sunt libere de construcții, au suprafață totală de 3.529 mp (platformă de beton) și valoarea totală de inventar a lor este de 6.642.377,91 de lei.

ADVERTISING

”Solicitarea de preluare a bunurilor imobile s-a realizat în scopul derulării activităţilor aeronautice aflate în responsabilitatea Serviciului Român de Informații, în condițiile în care, prin intermediul platformei de beton, se realizează accesul către pista Aeroportului Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu, neexistând o altă posibilitate de asigurare a intrărilor și ieșirilor aeronavelor din dotare către zona aeroportuară, respectiv de desfăşurare a operațiunilor de finalizare a pregătirii pentru zbor a elicopterelor, inclusiv rulajul acestora la şi de la platforma aeroportuară.

Totodată, platforma de beton reprezintă zona de îmbarcare/debarcare a pasagerilor, precum și de afluire/defluire a autoturismelor pentru misiunile specifice ale Serviciului Român de Informații”, se arată în proiectul de act normativ pus în transparență pe pagina Secretariatului General al Guvernului.

ADVERTISING

Mega-spitalul SRI de la Balotești

Al doilea act normativ ce așteaptă aprobarea Guvernului este proiectul de ”Hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Reabilitare, modernizare, extindere, construire și dotare Spitalul Clinic de Urgență «Prof. dr. Agrippa Ionescu», str. I.C. Brătianu, nr. 149, sat Balotești, comuna Balotești, județul Ilfov”.

Amintim că la acest moment Spitalul SRI Agrippa Ionescu are două locații. Una în București, pe strada Ion Mincu, în clădirea în care în anul 1958 Agrippa Ionescu a înfiinţat Spitalul Clinic de Traumatologie şi Chirurgie Plastică şi Recuperatorie. SRI a preluat spitalul în 1994. Doi ani mai târziu, în 1996, SRI preia și clădirea Sanatoriului pentru bolnavi de TBC din localitatea ilfoveană Baloteşti, o renovează din temelii și devine spital funcțional în 2007, după o investestiție pe care presa o estima la vremea respectiva la 90 de milioane de lei.

ADVERTISING

Acum, SRI vrea să extindă spitalul de la Balotești, cu noi corpuri de clădire, pe mai multe etaje, cu dotări moderne, lucuri ce nu pot fi făcute în spitalul din București, unde plătește chirie la prețul pieței pentru clărirea veche de 100 de ani.

”Din punct de vedere tehnic, actualul sediu din București se bazează pe o infrastructură concepută acum 80-100 de ani, când nevoia de servicii de sănătate era diferită faţă de realităţile de astăzi, clădirea principală având o vechime de aproximativ 100 de ani, ce nu permite realizarea optimală a circuitelor intraspitaliceşti şi ridică dificultăţi majore în adoptarea de noi tehnologii diagnostice și terapeutice din cauza limitărilor fizice intrinseci ale clădirii.

Astfel, adaptarea infrastructurii la nevoile de servicii de sănătate curente, de înaltă performanță, este în multe cazuri imposibilă sau mult mai costisitoare decât construcţia unor clădiri noi în care să se transfere activitatea curentă a spitalului”, se arată în nota de fundamentare.

La finalul lucrărilor ce se vor întinde pe 4 ani și ale căror costuri sunt estimate la 579.242.000 de lei, Spitalul SRI din Balotești va avea 410 paturi de spitalizare continuă și 26 de paturi de spitalizare de zi.

”În sediul din București se regăsesc 174 de paturi organizate în spitalizare continuă. În cel din Balotești sunt 286 paturi aferente spitalizării continue și 26 pentru spitalizare de zi. Din cele 286 de paturi aferente sediului din Balotești, 50 din acestea sunt aferente secției 'Recuperare medicală fizică și balneologie' ce urmează să fie relocate, într-un corp de clădire distinct, situat în incinta spitalului, obiect al unei documentații de proiect distinctă.

Cele 174 paturi din București se vor reloca în sediul nou din Balotești, alături de cele existente, formând un total 410 paturi spitalizare continuă și 26 paturi spitalizare de zi. Locaţia din Baloteşti a spitalului aflat pe traseul axei de nord de comunicație, reprezintă o mare oportunitate şi un acces facil al populaţiei din vecinătatea Bucureştiului, dar şi pentru doritorii de servicii medicale din țară”, se mai arată în nota de fundamentare.

SRI precizează că, din cele 580 de milioane de lei, va acoperi din venituri de la bugetul de stat 2,27 milioane de lei, inclusiv TVA.

SRI precizează că investiția e necesară având în vedere atât contextul Covid, dar și creșterea cazurilor de cancer în România.

Poate Guvernul demis să adopte astfel de proiecte?

Proiectul semnat de ministrul Dezvoltării Cseke Attila și șeful SRI Eduard Hellvig are aviz favorabil de la minstrul Finanțelor Dan Vîlceanu. A fost publicat în 7 octombrie, deci după ce Guvernul Cîțu a picat în Parlament.

Odată demis, Guvernul nu mai are putere de decizie în majoritatea spețelor. Executivul nu mai poate adopta ordonanțe simple sau de urgență și nici hotărâri de guvern care au implicații pentru bugetele anilor viitori. Or, cel puțin în hotărârea care vizează spitalul, investiția e eșalonată pe 4 ani.

Rămâne de văzut, astfel, dacă aceste proiecte vor fi adoptate de Guvernul demis condus de Cîțu sau așteaptă un nou Executiv.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇