Patronii stației GPL din Crevedia, care a explodat în vara lui 2023, au depus o plângere penală împotriva a trei pompieri comandanți ai intervenției la faţa locului.
Șase oameni au murit și 52 au fost răniți în cele două deflagrații izbucnite la stația ilegală de gaz lichefiat din comuna de lângă București.
Casa de avocatură care îi reprezintă pe Cosmin Stîngă și Ionuț Doldurea, patronii firmei care operează staţia GPL care a provocat tragedia de la Crevedia, a anunţat demersurile legale făcute de cei doi.
Cei trei pompieri sunt acuzați de „abuz de autoritate prin care s-a adus o vătămare gravă intereselor legale ale inferiorului sau subordonatului, neglijență în serviciu, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și distrugere din culpă care a avut că urmare un dezastru”.
Doldurea și Stîngă îi acuză pe șefii pompierilor că nu ar fi luat în calcul riscul producerii unor explozii și că nu ar fi făcut o recunoaștere corespunzătoare a zonei. Adică ar fi vinovați de moartea celor aflați în preajma stației explodate.
„În cadrul dosarului cunoscut public drept ‘Dosarul Crevedia’, astăzi, 07 mai 2024, în reprezentarea domnilor Cosmin Stîngă și Ionuț Doldurea, precum și a societății FLAGAS SRL, am depus plângere penală împotriva a 3 comandanți ai intervenției, cu expertiză că pompieri”, a anunțat casa de avocatură citată de Aktual24.
În sprijinul demersului lor legal, avocaţii prezintă fragmente din declarațiile de pompierii vizaţi în faţa anchetatorilor.
„O măruntă, dar expresivă mostră cu privire la cum instituțiile cu atribuții de intervenție la dezastrul din ziua de 26 august 2023 au înțeles să gestioneze urgența cu care se confruntau reiese din declarația unuia dintre cei 3 comandanți ai intervenției, vizați de plângerea de astăzi, dată la Parchetul Militar:
„La 19,29 am retras dispozitivul […] deoarece […] nu doream să se stingă flacăra, deoarece dacă se stingea încărcătură ar fi format un nor toxic.
[…] La 20,01 a ajuns și dl [… ] care a venit la poziția mea, i-am raportat situația și măsurile luate și a preluat comandă intervenției. Am avut o discuție cu acesta [… ] am ajuns la concluzia că [… ] nu este indicat să acționăm pentru stingerea incendiului de la cisternă pentru a nu se deversa încărcătură de substanțe toxice. […] Menționez că anterior exploziei nimic nu a prevestit-o. […] NOI NU AM CUNOSCUT ÎNCĂRCĂTURĂ CISTERNEI, NICI CANTITATEA ORI SUBSTANȚA […] iar faptul că nu
ardea decât o cisternă în mijlocul unei curți nu ne-a indus ideea că va urma o explozie. Dacă am văzut că cisterna nu a explodat circa 90 minute, am considerat că nu va exploda și că metoda folosită de noi de a o răci este bună.
[… ]
Întrebare Procuror Militar: În momentele premergătoare exploziei ați auzit sau văzut ceva care o prevestea?
Răspuns: Nu. Nu se aștepta nimeni. Nu a dat niciun semn.
Întrebare Procuror Militar: De ce nu v-ați retras mai mult?
Răspuns: Am considerat că nu este nevoie. Procedurile nu stabilesc o anumită distanță”, se arată în comunicat.
Amintim că, abia după 10 zile de la dezastrul de la Crevedia, patronii firmei Flagas au fost, în sfârșit, audiați și reținuți pentru distrugere din culpa care a avut ca urmare un dezastru. Apoi, au fost arestaţi preventiv pt 6 septembrie. Ulterior, au fost plasaţi în arest la domiciliu, la final de noiembrie.
În acest dosar, 132 de persoane s-au constituit parte civilă și cer peste 26 de milioane de euro despăgubiri.