Pandemia face ravagii în Thailanda: Pacienții cu Covid sunt tratați în parcări, pentru că spitalele sunt pline

Pandemia face ravagii în Thailanda: Pacienții cu Covid sunt tratați în parcări, pentru că spitalele sunt pline
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pandemia devine din ce în ce mai copleșitoare în Thailanda, unde presiunea pe spitale este uriașă.

Doctorii sunt forțați să-și trateze pacienții în parcări și să refuze tratamentul pentru persoanele grav bolnave, scrie The Guardian.

Deși țara s-a descurcat bine cu limitarea răspândirii Covid, fiind și intens lăudată anul trecut, acum guvernul nu mai face față, iar cetățenii critică haosul cauzat de autorități.

Motivul este campania de vaccinare din Thailanda, care se desfășoară extrem de lent și haotic, în opinia populației.

Al treilea val al pandemiei a început în țară în aprilie, când infecțiile au început să apară tot mai des în cluburi și baruri de noapte, inclusiv în cluburile frecventate de oameni de afaceri bogați.

ADVERTISING

De atunci, boala s-a tot răspândit și au apărut din ce în ce mai multe cazuri în închisori, fabrici, șantiere de construcții și zone dens populate din capitala Bangkok.

Oamenii au murit pe stradă, pentru că nu mai sunt locuri în spitale

În doar patru luni, numărul total de decese din țară a crescut de la mai puțin de 100 la 4.146!

Unii bolnavi au murit în propriile case, pentru că nu mai sunt paturi libere în spitale, potrivit voluntarilor medicali.

Alții au murit pe străzile din Bangkok! Trupul neînsuflețit al unei persoane a fost lăsat pe stradă ore în șir, fapt ce a stârnit indignare publică.

„Guvernul e depășit de pandemie. Guvernanții au luat măsuri abia după ce au apărut problemele. Trebuie să își schimbe strategia și să prevină, să se gândească din timp!

ADVERTISING

Este nevoie de vaccinuri de calitate, care să ajungă cât mai repede la populație. Thailandezii se luptă să primească vaccinuri, în timp ce alte țări fac fel de fel de loterii ca să-și încurajeze cetățenii să se imunizeze”, punctează voluntarul Ekapob Laungprasert.

Trebuia impus lockdown

Cetățenii sunt în special nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au impus o perioadă de carantină acum câteva luni, când încă nu erau atât de multe cazuri de SARS-CoV-2.

Abia în 12 iulie a intrat în vigoare o carantină pe timpul nopții, dar nu la nivel național, ci doar în zonele de risc, unde intră și Bangkok.

Specialiștii spun că habar nu au când va mai scădea numărul de noi îmbolnăviri. Ca idee, doar marți au fost confirmate 14.150 de cazuri noi și 118 decese asociate Covid.

ADVERTISING

Numărul real de cazuri este oricum dificil de evaluat, deoarece mulți pacienți sunt obligați să rămână acasă, în contextul supraaglomerării spitalelor.

„Pentru că nu avem locuri în spitale, oamenii sunt obligați să stea acasă. Nu putem ști dacă au avut sau nu Covid, din moment ce nu au acces la teste pentru depistarea infecției”, spune prof. Anucha Apisarnthanarak, șefa diviziei de boli infecțioase de la Universitatea Thammasat.

Tocmai din această cauză, boala se transmite în rândul membrilor familiei!

Una dintre măsurile luate de guvern prevede că doar pacienții cu test PCR pozitiv sunt internați în spital, așa că multă lume merge să se testeze. Alții au de așteptat după ce sunt epuizate testele pentru depistarea Covid.

Deși a fost adoptată și o măsură pentru tratarea pacienților Covid la domiciliu, spitalele au resurse limitate.

Tot mai mulți oameni cer ajutor

În acest context, un grup privat care pune la dispoziția bolnavilor echipamente medicale - precum monitoare sau tuburi de oxigen - transmite că tot mai mulți bolnavi cer ajutorul.

Dacă în iunie primeau 30 de apeluri zilnic, acum acestea au crescut la 200 pe zi!

Pacienții cu boli grave sunt transportați la spital, dar unora le este refuzată internarea.

„În două din 10 cazuri spitalul nu poate interna bolnavul, pentru că nu are paturi disponibile. Pacienții mor acasă”, explică Ekapob.

Presiunea pe spitale, uriașă

În condițiile descrise mai sus, presiunea este uriașă pe unitățile medicale și pe personal.

Spitalul Rachapiphat din Bangkok a amenajat paturi pentru pacienții din secția de urgență în parcare...

Aceeași decizie a luat-o și spitalul Saraburi:

218102125_4320242768035338_5106557915678916840_n
Foto: Facebook/ Naphak Jeerajit

Aproape 5% din populația Thailandei este complet vaccinată antiCovid, în timp ce 17% a primit deja o doză de ser.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇