Orașul ororilor a revenit la o viață normală: Cum a fost refăcută Bucea după ce rușii au fugit (Foto)

Orașul ororilor a revenit la o viață normală: Cum a fost refăcută Bucea după ce rușii au fugit (Foto)

O serie de imagini comparative arată cum a fost reconstruită Bucea. Localitatea cunoscută pentru masacrul comis de ruși pare că nu a trecut prin război.

Serhii Nujnenko, s-a numărat printre primii fotoreporteri care au intrat în Bucea după retragerea trupelor ruse, în martie 2022. După mai bine de un an, el s-a întors pentru a fotografia aceleași locuri, iar imaginile prezintă transformarea radicală prin care a trecut orașul, relatează Insider.

Forțele ruse au ocupat Bucea pe 5 martie 2022 și au rămas acolo până la 30 martie. La scurt timp după eliberare, jurnaliștii străini ajunși acolo au relatat despre atrocitățile comise de ocupanți.

ADVERTISING

Un paramedic din Marea Britanie a povestit că a văzut cadavre atârnate în copaci. "Nici măcar nu vreau să vorbesc despre nenorocirile pe care le-am văzut. A fost oribil. Hai să zicem așa: Am văzut unele dintre pozele pe care le-a publicat presa - dacă credeți că asta e rău, înmulțiți cu zece. Și încă o dată", a spus acesta.

Oamenii de aici au trăit sub amenințarea morții, a torturii și a violurilor. Potrivit oficialilor locali citați de Politico, peste 450 de cadavre ale civililor din Bucea au fost recuperate după invazia rușilor.

Mulți civili au fost uciși pe loc, alții au fost ținuți prizonieri timp de mai multe săptămâni, apoi executați, a transmis Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR).

ADVERTISING

Astăzi, e greu de crezut că orașul a fost scena unor asemenea orori. Străzile au fost curățate și asfaltate, clădirile sunt renovate, iar în locurile bântuite de moarte viața a revenit la normal.

Nujnenko a vorbit cu doi localnici, Natalia și Rustem, care i-au povestit că s-au ascuns în beciul casei când au început luptele în oraș. "Credeam că suntem într-o zonă sigură, dar puteți vedea cum s-a schimbat", au spus cei doi pentru RFE/RL.

Olha, o femeie din Bucea, spune că în martie 2022, locul din fața casei sale părea ”ceva din Armaghedon". "Când tata a ridicat casa, a făcut un beci dedesubt și ne-a zis: 'Dacă se întâmplă ceva, ăsta e un adăpost atomic'. Când a început invazia, ne-am uitat afară și ne-am pomenit cu tancurile în curte, trăgând. Am fugit în beci și am stat șapte ore ascunși. Deja ne luaserăm adio de la viață… Apoi am ieșit și am văzut imaginea asta îngrozitoare", a povestit ea.

În fotografia făcută după un an se vede că epava incinerată a tancului a fost înlăturată, iar zona a fost refăcută complet. În mai 2023, nu mai e nicio urmă de război în acel loc.

ADVERTISING

În martie 2022, strada Vokzalna devenise un cimitir de fier vechi, unde zeci de blindate și tancuri calcinate fuseseră abandonate. În mai anul acesta, strada arată impecabil.

O altă pereche de imagini prezintă aceeași stradă, atunci și acum.

Strada Vokzalna a ajuns în prim-planul atenției anul trecut, după ce armata ucraineană a organizat o ambuscadă asupra unei coloane de vehicule rusești. Multe case din zonă au fost distruse în acel atac, însă lucrările de reconstrucție au refăcut strada, iar oamenii au revenit la o viață normală.

Eforturile de reconstrucție care au schimbat Bucea le dau speranțe ucrainenilor și îi ajută să reziste. Însă drumul spre pace și spre refacerea Ucrainei e lung: efortul de reconstrucție al întregii țări a atins un cost de 411 miliarde de dolari, potrivit Băncii Mondiale.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇