OceanGate își suspendă explorările și operațiunile comerciale după implozia submersibilului Titan

OceanGate își suspendă explorările și operațiunile comerciale după implozia submersibilului Titan

Compania americană OceanGate, care exploata submersibilul Titan, care a făcut implozie cu cinci persoane la bord în apropiere de epava Titanicului, anunţă joi, într-un mesaj postat pe site, că şi-a ”suspendat explorările şi operaţiunile comerciale”.

Titan, un mic submersibil, cu o lungime de aproximativ 6,5 metri, a plecat la 18 iunie să observe celebra epavă şi urma să iasă la suprafaţă peste şapte ore, însă s-a pierdut contactul cu acesta la mai puţin de două ore de la plecare, relatează AFP.

O vastă operaţiune de salvare - foarte mediatizată - a fost inițiată în vederea căutării pasagerilor.

ADVERTISING

Echipele au descoperit până la urmă că aparatul a făcut implozie, iar cei cinci bărbaţi de la bord, inclusiv patronul OceanGate, Stockton Rush, au murit pe loc.

Fragmente ale submersibilului, găsite pe fundul oceanului, la o adâncime de aproape 4.000 de metri, au fost aduse pe uscat pentru a fi analizate. Mai multe anchete au fost deschise atât în Canada, cât şi în Statele Unite, cu scopul de a stabili cauzele imploziei.

Imediat după dispariţia aparatului, numeroase critici s-au concentrat asupra companiei OceanGate, suspectată de neglijenţă.

ADVERTISING

Potrivit unor documente judiciare din 2018, un fost director al companiei, David Lochridge, declara că a fost concediat după şi-a exprimat o serie de îndoieli cu privire la siguranţa submersibilului.

Potrivit lui David Lochridge, hubloul aparatului nu era conceput să reziste unei presiuni la 4.000 de metri adâncime, ceea ce punea pasagerii în pericol.

Cofondatorul OceanGate Guillermo Söhnlein dădea asigurări, la sfârşitul lui iunie, că securitatea era un ”element-cheie” al companiei.

Pasagerii Titan au plătit cu 250.000 de dolari locul pentru a pleca într-o expediţie către ceea ce a mai rămas din pachebotul de lux Titanic, una dintre cele mai mari catastrofe maritime ale secolului al XX-lea, soldată cu aproape 1.500 de morţi.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇