Obama revine, în mare formă, cu mânecile suflecate, pe scena politică din SUA (Video)

Obama revine, în mare formă, cu mânecile suflecate, pe scena politică din SUA (Video)

Fostul preşedinte democrat Barack Obama a revenit în forță pe scena politică din SUA, înaintea alegerilor de la jumătate de mandat (midterms), pentru a face o campanie puternică până pe 8 noiembrie, într-un scrutin cu o miză majoră, pentru care preşedintele american Joe Biden pare că are nevoie de mult ajutor, relatează AFP.

Vineri, Biden şi Obama au vorbit în acelaşi timp, din două colţuri ale Statelor Unite – preşedintele în Pennsylvania, iar fostul preşedinte în Georgia, două state decisive în campania electorală pentru Partidul Democrat.

Amândoi au avut acelaşi discurs, cu accent pe salvarea democraţiei americane şi oprirea republicanilor, partidul lui Donald Trump.

ADVERTISING

Însă fostul preşedinte democrat, prin fluenţa și forța discursului său, i-a „luat fața” celui care i-a fost vicepreședinte şi care nu a avut niciodată această uşurinţă oratorică.

”Dacă ei câştigă, este imposibil să spunem ce se poate întâmpla”, a declarat despre conservatori Barack Obama, în vervă, cu mânecile cămăşii suflecate, savurând vizibil entuziasmul auditoriului său la Atlanta.

”Vreau să te dai jos de pe canapea şi să te duci să votezi! Lasă telefonul jos, lasă TikTok-ul în pace, du-te să votezi!”, a îndemnat el.

După care sâmbătă, în Michigan, la Detroit, fostul preşedinte a continuta pe aceeași linie.

ADVERTISING

”Domnule, este exact ceea ce încerc să subliniez. Avem un cadru, aici, în democraţia noastră. Acum vorbesc eu, aveţi ocazia să vorbiţi mai târziu. Nu aţi face asta la locul de muncă”, i-a spus el unui protestatar care-l interpela.

Barack Obama, președinte al SUA în perioada 2009-2017, s-a îndepărtat după terminarea celui de-al doilea mandat de scena politică, consacrându-se altor activităţi - producţia unor documentare, publicaţii, filantropie.

Însă acum, miza fiind foarte mare, a revenit remarcabil într-un turneu de forță: Georgia, Michigan şi Wisconsin sâmbătă, iar marţi în Nevada şi apoi în Pennsylvania.

Sondajele din ultima vreme arătau că Partidul Democrat îşi va pierde controlul precar din Camera Reprezentanților, iar la Senat ar putea rămâne cu o majoritate precară în fața opoziţiei republicane.

ADVERTISING

Totuși, în ultima perioadă, situația s-a înrăutățit, o creştere în sondaje a candidaţilor dreptei conservatoare, inclusiv a celor mai virulenţi susținători ai lui Donald Trump, făcând posibile pierderi mult mai mari pentru democrați, care ar putea ceda republicanilor ambele camere, cu un scor mare la Camera Reprezentanților.

Barack Obama trage un semnal de alarmă acum dintr-o poziție în care s-a aflat și el când era președinte, când partidul său a fost înfrânt în alegerile legislative din 2010, la jumătatea primului său mandat.

”Există un pericol inerent în a te afla la Casa Albă şi de a fi înăuntrul bulei”, declara el la acea vreme, referindu-se la alegerile de atunci, care au sancţionat, pentru prima oară în ultimii 160 de ani, partidul care s-a aflat aproape mereu la putere.

Joe Biden, care se prezintă adesea drept un preşedinte apropiat ”clasei medii”, lasă însă impresia, de la începutul campaniei, că rămâne la adăpost în ”bula” despre care vorbea Obama.

El se deplasează cu regularitate şi strânge fonduri pentru Partidul Democrat, însă preşedintele în vârstă de 79 de ani - care este nepopular, potrivit sondajelor - nu s-a aventurat, până acum, în anumite state foarte disputate, cum ar fi Arizona.

El își va ține ultimul miting de campanie cu o zi înainte de scrutin pe un teren foarte cunoscut, în Maryland, un fief al democraților.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇