Sud-estul Cehiei a fost devastat, joi, de o tornadă și grindină de dimensiunile unei mingi de tenis. Mai mulți oameni au murit, însă autoritățile spun că nu pot fi sigure la acest moment de o cifră, pentru că operațiunile sunt în desfășurare.
Imaginile postate pe rețelele de socializare de cehi arată case transformate în moloz, copaci scoși din rădăcini, mașini distruse și numeroase incendii.
”E iadul pe pământ”, a spus guvernatorul Moraviei de Sud, Jan Grolich, citat de The Guardian.
Primarul din Hrusky a declarat pentru presa cehă că jumătate din oraș a fost distrus și că încă nu se știe câți oameni sunt prinși sub dărâmături.
La spitalul din Hodonin, de la granița cu Slovacia, au ajuns în jur de 200 de persoane.
Tornada și grindina uriașă au devastat mai multe orașe și sate. În Hodonin au fost distruse inclusiv un azil de bătrâni și grădina zoologică. Multe localități au rămas fără curent și a fost închisă autostrada care leagă Praga de Bratislava.
Meteorologii cehi spun că cel mai probabil a fost cea mai puternică tornadă din istoria Cehiei. A fost încadrată la nivelul F3-F4, potrivit Deutche Welle. Pe scara Fujita, la o tornadă de nivelul F4, vântul poate atinge viteze de până la 418 kilometri pe oră.
Ministrul de Interne al Cehiei Jan Hamacek a anunțat că toate echipajele de salvare disponibile au fost trimise în regiunea Hodonin și a fost mobilizată și armata. Austria și Slovacia au trimis și ele echipaje să ajute țara vecină.
Din cauza furtunii, premierul Andrej Babis a fost forțat să rămână la Bruxelles, pentru că aterizarea pe aeroportul din Bratislava ar fi fost mult prea riscantă.
Și țara vecină Polonia s-a confruntat cu vreme extremă. Joi o tornadă a devastat provincia sudică Malopolska.
România e în alertă
Meteorologii români sunt și ei în alertă, pentru că frontul atmosferic care a cauzat dezastrul din Cehia se îndreaptă spre țara noastră.
Directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, a declarat joi seară la Antena3 că în noaptea aceasta frontul atmosferic e așteptat să lovească România.
"Trebuie să înțelegem contextul în care se întâmplă ceea ce vedem acum. A fost foarte cald și în Europa Centrală, așa cum este acum la noi. Multă umezeală și acolo, pentru că au fost și episoade cu ploaie premergătoare episodului de caniculă.
Pe de altă parte, Europa Centrală este traversată acum de un fond atmosferic rece care se îndreaptă către noi și care va afecta țara noastră noaptea viitoare (noaptea de vineri spre sâmbătă, n.red.). Acest front s-a format la confluența a două mase de aer cu caracteristici foarte diferite.
O astfel de tornadă cu astfel de urmări nu poate fi decât manifestarea unei instabilități extreme și, din nefericire, vedem tot mai adesea asemenea fenomene și avem consecințele lor și la noi în țară. Sigur, nu putem spune acum că se va întâmpla și la noi la fel", a explicat Florinela Georgescu.
Directorul ANM a spus că vestea bună e că ”tornadele din Europa au o viață scurtă, pentru că relieful variat al continentului le împiedică să aibă dezvoltări și traiectorii foarte extinse”.
Citește și: