Circulația atmosferică s-a reorientat astfel încât, în acest moment, sudul și estul Europei au parte de un aer foarte cald dinspre nordul Africii, iar asta explică zilele de cod roșu de caniculă cu care ne confruntăm săptămâna aceasta, spune climatologul Simona Andrei.
Potrivit acestuia, așa cum săptămâna trecută norii de ploaie au staționat deasupra noastră, asta se întâmplă și acum cu frontul de aer cald.
”Temperaturile vor continua să crească pe măsură ce acest aer va avansa în continuare către zona aceasta și clar vom avea parte de vreme foarte, foarte caldă. Situația însă nu va continua la nesfârșit. Undeva la sfârșitul acestei săptămâni ne așteptăm totuși la un reviriment din punct de vedere termic”, a declarat Simona Andrei pentru Digi24.
Ea avertizează că ”începe vara”, deci, nu ar trebui să ne mire că vom avea și zile în șir cu temperaturi ridicate.
”Dacă e să ne gândim retrospectiv, e o situație cu care ar trebui să ne fi învățat, cel puțin în ultimii 20 de ani”, mai spune climatologul.
România se confruntă joi și vineri cu un cod roșu de caniculă ce vizează vestul țării. Mai exact, județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș.
Aici, ”se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20…24 de grade”, potrivit avertizărilor ANM.
Nici restul țării nu scapă de căldură, ci se va împărți între codul galben și cel portocaliu de caniculă.
Dar nu doar noi avem parte de zile de foc.
La Moscova, spre exemplu, s-au înregistrat cele mai mari temperaturi în luna iunie din ultimii 120 de ani.
Citește și: