O serie de acte de antisemitism creează îngrijorări în Austria

O sinagogă a fost vandalizată și un reprezentant al comunității evreiești din Graz a fost atacat, aceste două gesturi de agresiune adăugându-se unui șir mai lung de acte antisemite în acest oraș din sud-estul Austriei.

Elie Rosen, reprezentant al evreilor din oraşul Graz, a povestit că a fost ţinta unui atac sâmbătă seară în momentul în care a ajuns în faţa localurilor comunităţii.

„Am văzut un individ pe bicicletă cu o piatră în mână. L-am întrebat ce făcea acolo. Şi dintr-o dată, s-a aruncat peste mine lovindu-mă”, a povestit el pentru agenţia austriacă de presă APA.

Atacatorul a fugit de la locul incidentului.

Sâmbătă seară, la centrul comunităţii evreieşti din Graz, al doilea oraş ca mărime din Austria, mai multe geamuri au fost distruse.

Miercuri, persoane rămase neidentificate au scris sloganuri în favoarea cauzei palestiniene pe faţada sinagogii.

„La Graz, avem tot mai multe probleme cu antisemitismul de stânga şi anti-israelian”, a declarat Elie Rosen pentru presa austriacă în cursul săptămânii.

„Solidaritatea mea se îndreaptă către toţi evreii care trăiesc în Austria”, a declarat sâmbătă seară pe Twitter preşedintele federal, ecologistul Alexander Van der Bellen.

La rândul său, cancelarul conservator Sebastian Kurz a afirmat că este „şocat” şi a promis o anchetă eficientă.

În 2019, în Austria au fost semnalate 550 de incidente antisemite, dintre care aproape jumătate atribuite militanţilor de extremă dreaptă, o cifră care s-a dublat în cinci ani.

La 9 şi 10 noiembrie 1938, marea sinagogă din Graz a fost distrusă în timpul „Nopţii de Cristal”, pogromul organizat de nazişti împotriva evreilor sub al Treilea Reich.

În anul 2000, o nouă sinagogă cu o arhitectură modernă şi-a deschis porţile pe fundaţia celei vechi.




ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇