O rachetă chinezească s-a întors necontrolat pe Pământ

O rachetă chinezească s-a întors necontrolat pe Pământ
Foto: Hepta.ro

O rachetă chinezească s-a întors necontrolat pe Pământ sâmbătă, au declarat oficiali ai Departamentului american al Apărării, care au reproşat Beijingului că nu a împărtăşit informaţii despre obiectul potenţial periculos.

Comandamentul spaţial american „poate confirma că racheta Long March 5B (CZ-5B) a Republicii Populare Chineze (RPC) a reintrat deasupra Oceanului Indian la aproximativ 10:45 AM MDT pe 30/7″, a declarat unitatea militară americană pe Twitter.

Racheta Long March 5B a fost folosită duminica trecută pentru a lansa o navă spaţială fără echipaj, denumită Wentian, care transporta al doilea dintre cele trei module de care China are nevoie pentru a finaliza noua sa staţie spaţială Tiangong, relatează France24.

ADVERTISING

Administratorul NASA, Bill Nelson (foto), a criticat sâmbătă Beijingul pe Twitter, afirmând că faptul că nu a împărtăşit detaliile coborârii rachetei a fost iresponsabil şi riscant.

„Toate naţiunile care utilizează spaţiul cosmic ar trebui să urmeze cele mai bune practici stabilite şi să facă partea lor pentru a împărtăşi acest tip de informaţii în avans pentru a permite previziuni fiabile privind riscul potenţial de impact al resturilor, în special pentru vehiculele de transport greu, precum Long March 5B, care prezintă un risc semnificativ de pierdere de vieţi omeneşti şi bunuri", a scris Nelson.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇