Grevă generală în Franța. Tot transportul este dat peste cap, profesorii și elevii sunt în stradă, muzică în loc de știri la TV (Galerie video)

Grevă generală în Franța. Tot transportul este dat peste cap, profesorii și elevii sunt în stradă, muzică în loc de știri la TV (Galerie video)

Franța se confruntă marți cu o nouă grevă generală, împotriva proiectului de reformă a pensiilor, după cea din 19 ianuarie.

Sindicatele au îndemnat la noi demonstrații masive, după ce Guvernul a decis să majoreze vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani. Dar premierul Franței a fost ferm, duminică, cu privire la creșterea vârstei de pensionare. „Nu este negociabilă, pensionarea se va face la 64 de ani”, a spus Élisabeth Borne la Franceinfo.

Jumătate dintre educatori și profesorii de ciclu primar sunt în grevă. Elevii de liceu și studenții au organizat proteste în fața mai multor unități de învățământ în sprijinul profesorilor și amenință că vor ocupa Universitatea din Paris.

ADVERTISING

„Mulți dintre francezi simt că e tot mai dureros să muncești în aceste condiții”, a declarat pentru BBC Bruno Palier, cercetător în științe politice în cadrul universității.

Și numeroși angajați din transporturi sunt în grevă. Doar unul din trei trenuri de mare viteză pleacă din Paris. Şi mai puține trenuri regionale merg. Totodată, doar două linii de metrou din capitala Franței funcționează normal.

Sindicatul petroliștilor a anunțat că cel puțin trei sferturi dintre angajații de la rafinăriile TotalEnergies, dacă nu 100%, s-au alăturat protestelor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sunt în grevă și jurnaliștii de la instituțiile media, care difuzează muzică în loc de programele normale de știri, potrivit France 24.

Sindicatele speră că astfel îi vor face pe guvernanți să dea înapoi.

„Când te confrunți cu o opoziție de o asemenea amploare, ar fi periculos ca Guvernul să nu asculte”, a declarat unul dintre liderii sindicali.

Sondajele arată că francezii, deja confruntați cu o criză tot mai acută a costului vieții alimentată de inflație, se opun în majoritate reformei pensiilor, însă Macron și guvernul său sunt hotărâți să meargă mai departe, susținând că e singura cale pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii.

ADVERTISING

Sindicatele consideră însă că mai degrabă ar fi impusă o taxă suplimentară pentru bogați, pentru a asigura veniturile la buget.

Sunt manifestații uriașe în mai toate orașele din Franța. Vă prezentăm câteva dintre ele:

Iată imagini de la Bordeaux:

Iată cum arată protestul din Dieppe, o localitate din Normandia de nici 30.000 de locuitori.

La Marsilia, coloana de protestatari pare interminabilă.

La fel și în Nantes:

Sau în Toulon:

Greviștii mărșăluiesc cu miile și în Reims:

În Clermont-Ferrand e cea mai mare manifestație din 1995 încoace.

Zeci de mii de oameni spun „nu” creșterii vârstei pensionării și în Montpellier.

Și tinerii se opun puternic reformei lui Macron. Iată marșul celor din Rouen.

Autoritățile au mobilizat 11.000 de polițiști să asigure ordinea publică în timpul protestelor.

La protestele din 19 ianuarie au participat peste un milion de oameni în mai multe oraşe din Franţa. Unele manifestaţii au devenit violente şi zeci de persoane au fost reţinute, după ciocniri cu poliţia la Paris şi Lyon.

Atenţionare de călătorie MAE

Ministerul român de Externe a transmis încă de săptămâna trecută o atenționare către cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franţa.

Pe linia circulaţiei feroviare naţionale (TGV, Ouigo), locale (TER, Intercités, Transilien) şi internaţionale (Thalys, Eurostar), se vor putea obţine detalii privind mersul trenurilor cu 24 până la 48 de ore în avans şi pot fi consultate site-urile: https://www.sncf.com/frhttps://www.sncf-connect.com/train/grevehttps://www.thalys.com/fr/fr/info-trafic/34482https://www.eurostar.com/fr-fr/voyage/info-trafic/perturbations.

Autorităţile franceze recomandă cetăţenilor să consulte site-urile reţelei locale de transport, precum şi site-ul RATP: https://www.ratp.fr/, pentru detalii privind circulaţia din regiunea pariziană.

Cum sunt preconizate și perturbări ale curselor aeriene, pe site-ul: https://www.parisaeroport.fr/ cei care aveau curse programate pot verifica eventualele anulări/întârzieri ale zborurilor.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇