Violențe în Franța: Mai mult de un milion de oameni au ieșit în stradă, în joia neagră de grevă națională. Poliția a făcut arestări (Foto&Video)

Violențe în Franța: Mai mult de un milion de oameni au ieșit în stradă, în joia neagră de grevă națională. Poliția a făcut arestări (Foto&Video)

Proteste cu peste un milion de oameni au loc joi în mai multe oraşe din Franţa. Unele manifestaţii au devenit violente şi zeci de persoane au fost reţinute, după ciocniri cu poliţia la Paris şi Lyon.

Ministerul de Interne citat de Le Monde anunţă că au fost 1,12 milioane de manifestanţi în stradă, dintre care 80.000 la Paris.

Însă sindicatele susţin că au avut loc aproximativ 200 de proteste în zeci de oraşe, iar numărul participanţilor a depăşit două milioane, fiind aproximativ 400.000 doar la Paris.

ADVERTISING

Oamenii au protestat în contextul grevei naţionale care a fost declanşată azi, după ce Guvernul a decis să majoreze vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani, în 2030.

În plus, manifestanţii sunt nemulţumiţi şi de scăderea nivelului de trai, în condiţiile crizei energiei şi inflaţiei galopante.

Poliţia din Paris a anunţat că 20 de persoane au fost reţinute, după izbucnirea unor confruntări între grupuri de manifestanţi şi forţele de ordine în Piaţa Bastilia, scrie Le Figaro.

Cei care se fac vinovaţi de violenţe sunt membrii mișcării anarhiste Black Bloc, care au aruncat în forțele de ordine sticle, coșuri de gunoi și bombe fumigene.

Au fost violenţe şi la Lyon, oraş din sud-estul Franţei, unde 17 protestatari au fost reţinuţi.

ADVERTISING

Prefectura Poliţiei din Lyon a anunţat că la manifestaţiile din acest oraş au luat parte 23.000 de persoane.

Mai au loc proteste şi la Toulouse, Marsilia, Nantes, Montpellier, Perpignan, Orleans, Lille, Bordeaux şi Strasbourg.

În general, protestele sunt paşnice şi cu o atmosferă relaxată. Aici se poate vedea manifestaţia de la Paris, care nu a fost afectată de grupările violente.

Anterior, preşedintele Emmanuel Macron, care se află la Barcelona, le-a cerut liderilor de sindicate să ia măsuri pentru evitarea violenţelor. "Este bine şi legitim să fie exprimate toate opiniile, acesta este principiul democraţiei. Eu sunt încrezător că organizatorii manifestaţiilor vor acţiona pentru ca dezacordul compatrioţilor noştri să fie exprimat fără confruntări, fără violenţe şi daune", a spus Macron.

Sindicatele au anunţat joi seara, în urma unei reuniuni la Paris, o nouă zi de mobilizare la 31 ianuarie, cu greve şi manifestaţii.

ADVERTISING

Află mai multe despre greva naţională din Franţa de azi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇