O asociație de procurori a găsit erori în documentele emise de CNSAS referitoare la Gabriela Scutea

O asociație de procurori a găsit erori în documentele emise de CNSAS referitoare la Gabriela Scutea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Asociația Inițiativa pentru Justiție atrage atenția că există inadvertențe în adeverințele emise de CNSAS privind necolaborarea cu Securitatea a procurorului general, Gabriela Scutea.

Mai exact, Asociația precizează că într-un comunicat Gabriela Scutea apare ca fiind născută la Sibiu, jud. Sibiu, din mama Paraschiva, fără tată, iar în al doilea comunicat apare ca fiind născută la Sighișoara, jud. Mureș, din părinții Ioan și Maria, informează Biziday.

Se constată că datele personale ale actualului procuror general al P.Î.C.C.J. sunt diferite în cele două comunicate. Astfel, în comunicatul din 18.12.2019, Scutea Gabriela apare ca fiind născută la Sibiu, jud. Sibiu, din mama Paraschiva, fără tată, iar în comunicatul din 25.02.2020, ca fiind născută la Sighișoara, jud. Mureș, din părinții Ioan și Maria.

ADVERTISING

Precizăm că datele personale care apar pe adeverința nr. 2965/2010, publicată pe site-ul C.N.S.A.S., sunt cele care se regăsesc în comunicatul din 18.12.2019”, se arată într-un comunicat al Asociației.

Asociația Inițiativa pentru Justiție subliniază că există riscul serios ca verificările CNSAS cu privire la colaborarea cu Securitatea să se facă prin utilizarea, cel puțin parțială, a unor date personale care se referă la alte persoane.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Față de aceste aspecte, lăsând la o parte trimiterea care s-ar putea face la „nașteri sau alte forme de procreere” (citat din dintr-un discurs al procurorului general Scutea Gabriela în fața CSM), semnalăm riscul serios ca verificările care se fac în cadrul C.N.S.A.S. cu privire la colaborarea cu fosta Securitate a anumitor persoane care candidează și ulterior ocupă anumite funcții publice de mare importanță să se facă prin utilizarea, cel puțin parțială, a unor date personale care se referă la alte persoane, iar inadvertențele care apar pe site-ul C.N.S.A.S. în privința procurorului general Scutea Gabriela să nu fie simple erori, ci consecințele unui sau mai multor „acte ratate””, precizează comunicatul.

ADVERTISING

Astfel, asociația cere instituției să ofere explicații, iar Parlamentului să verifice modul în care sunt eliberate adeverințele de către CNSAS.

”Pentru aceste motive, solicităm C.N.S.A.S. explicații publice cu privire la documentele avute în vedere și modalitatea de lucru prin care s-a ajuns ca pe site-ul său să apară contradicții cu privire la datele personale utilizate pentru verificarea calității de colaborator al fostei Securități în cazul procurorului general Scutea Gabriela, precum și refacerea, dacă este cazul a verificărilor cu privire la aceasta.

De asemenea, solicităm Parlamentului demararea unei proceduri de control la C.N.S.A.S. în ceea ce privește întreaga procedură de eliberare a adeverinței nr. 2965/2010 și de efectuare a verificărilor ulterioare emiterii acesteia”, se mai arată în comunicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇