Număr record de participanți la parada militară din București (Foto&Video)

Număr record de participanți la parada militară din București (Foto&Video)

Parada militară organizată la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României a început vineri, la ora 11:00, în Piaţa Arcului de Triumf. Potrivit unor surse citate de agențiile de știri, ar fi prezente circa 100.000 de persoane, un număr-record de participanți.

După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piața Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziționale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14:00.

Evenimentele din București se încheie vineri, 1 decembrie, de la ora 19:00, cu retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar Național - Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Parada militară de Ziua Naţională a României 2023 (@TVR1)

Iată cele mai importante evenimente de la manifestările de astăzi:

ADVERTISING

Prezență record -Potrivit unor surse citate de News.ro, în total la paradă au asistat peste 100.000 de persoane, fiind cea mai mare prezenţă înregistrată. Vremea favorabilă a făcut ca la paradă să fie prezente numeroase persoane, dar şi ca militarii să poată prezenta inclusiv avioanele din dotare.

Autorități prezente - La paradă sunt prezenţi premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.

ADVERTISING

Klaus Iohannis a depus o coroană - Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc. Ulterior, a fost ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă.

Iohannis-si-Ciuca-parada-1-Decembrie

Deschiderea paradei - În deschiderea manifestării, s-a intonat Imnul Naţional de către muzicile militare reunite ale Garnizoanei Bucureşti, alături de baritonul Ştefan-Alexandru Constantin, solist al Ansamblului Artistic "Doina" al Armatei, şi corul Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I", format din 100 de studenţi. În timpul intonării Imnului de stat, au fost trase douăzeci şi una de salve de tun, în semn de salut, folosindu-se muniţie de manevră.

ADVERTISING

Cine defilează - Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor participă la parada militară din Bucureşti. În blocul de paradă defilează aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

40 de avioane - Dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 130 mijloace tehnice, iar dispozitivul aerian cuprinde 40 de aeronave militare românești, dintre care 23 de echipamente militare terestre și aeriene sunt ale militarilor străini participanți.

defilare-tancuri-Arcul-Triumf

Sărbătorirea celor 105 de ani de la Marea Unire a provinciilor românești într-un singur stat este onorată de militarii români prin ceremonii și defilări cu personal și tehnică militară în garnizoanele din țară în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare. Totodată, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Foto: Inquam Photos/George Călin


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇