Noi probleme în dosarul Revoluției. Judecătorii nu cad de acord în legătură cu legalitatea rechizitoriului, a fost adus încă un magistrat

Noi probleme în dosarul Revoluției. Judecătorii nu cad de acord în legătură cu legalitatea rechizitoriului, a fost adus încă un magistrat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Doi judecători de la instanţa supremă nu au căzut de acord în legătură cu legalitatea rechizitoriului din dosarul „Revoluţiei” în care este acuzat Ion Iliescu.

Cazul urmează a fi soluţionat prin introducerea în completul de judecată a unui al treilea magistrat.

Pe 25 octombrie 2023, Curtea de Apel Bucureşti a decis începerea judecării pe fond în dosarul 'Revoluţiei', în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. Instanţa a constatat atunci că rechizitoriul întocmit de procurorii militari este legal.

ADVERTISING

Acuzaţii au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul fiind repartizat în decembrie 2023 unui complet format din doi judecători.

Potrivit unei informări transmise miercuri de Instanţa supremă, pe 8 martie 2024, completul format din cei doi judecători de la ÎCCJ a rămas în pronunţare asupra contestaţiei celor trei inculpaţi, însă după trei amânări, magistraţii nu au reuşit să cadă de acord asupra unei soluţii, având opinii divergente.

În consecinţă, cazul a fost repus miercuri pe rol, prin intrarea în complet a unui al treilea judecător.

ADVERTISING

Conform art. 354, alin. (5) din Codul procedură penală, în situaţia în care în cadrul completului de judecată nu se poate întruni majoritatea ori unanimitatea, judecarea cauzei se reia în complet de divergenţă.

Înainte de a ajunge la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul "Revoluţiei" s-a plimbat peste patru ani între instanţele şi parchetele bucureştene pe motive de procedură.

În prima fază, Ion Iliescu a fost trimis în judecată de Parchetul Militar în aprilie 2019, însă dosarul a fost restituit la Parchet peste doi ani de către judecătorii de la ICCJ, fiind invocată existenţa unor nereguli în rechizitoriu.

ADVERTISING

Instanţa supremă a decis atunci excluderea din materialul de urmărire penală a mai multor probe, printre care "declaraţii" ce conţin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale, rapoarte ale Parlamentului, un punct de vedere de la SRI sau documente de arhivă de la MApN.

În august 2022, fostul procuror general Gabriela Scutea anunţa retrimiterea la Instanţa supremă a dosarului Revoluţiei, după refacerea rechizitoriului de către procurorii militari.

După şase luni, un judecător de cameră preliminară de la Instanţa supremă a decis că nu este de competenţa acestei instanţe să judece acest dosar şi l-a trimis la Curtea de Apel Bucureşti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇