Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit vineri că nu are competenţa să judece Dosarul Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii, cauza fiind trimisă la Curtea de Apel Bucureşti.
Deşi este pentru a doua oară când acest dosar se află pe rolul instanţei supreme, magistraţii au decis abia acum că nu au competenţa să soluţioneze această cauză.
Motivul invocat de ICCJ este că, la data faptelor reţinute în rechizitoriu, respectiv 22-30 decembrie 1989, Ion Iliescu nu era şeful Guvernului, ci doar preşedinte al CFSN.
„În concret, s-a constatat că în perioada 22 decembrie 1989, orele 16:00 – 30 decembrie 1989, unul dintre inculpaţi (Ion Iliescu – n.red.) nu a deţinut funcţia de şef al Guvernului României, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi, ulterior, de preşedinte al aceluiaşi organism, iar un alt inculpat (Gelu Voican Voiculescu – n.red.), în perioada 22 decembrie 1989, orele 16:00 – 27 decembrie 1989, nu a deţinut funcţiile de membru al Guvernului României, respectiv de viceprim-ministru, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, organ central de putere distinct de instituţia Guvernului României.
În consecinţă, faţă de funcţiile deţinute de inculpaţi în perioadele menţionate, în raport cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală care reglementează competenţa după calitatea persoanei, a fost stabilită în favoarea Curţii de Apel Bucureşti", spune ICCJ.
Istoria dosarului
În prima fază, Ion Iliescu a fost trimis în judecată de Parchetul Militar în aprilie 2019, însă dosarul a fost restituit la Parchet peste doi ani de către judecătorii de la ICCJ, fiind invocată existenţa unor nereguli în rechizitoriu.
Instanţa supremă a decis atunci excluderea din materialul de urmărire penală a mai multor probe, printre care "declaraţii" ce conţin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale, rapoarte ale Parlamentului, un punct de vedere de la SRI sau documente de arhivă de la MApN.
În august 2022, procurorul general Gabriela Scutea anunţa retrimiterea la instanţa supremă a dosarului Revoluţiei, după refacerea rechizitoriului de către procurorii militari.
După şase luni, un judecător de cameră preliminară de la instanţa supremă decide că nu este de competenţa acestei instanţe să judece acest dosar.
Amintim că recent Serviciul Român de Informaţii (SRI) a declasificat dosarul aferent implicării cadrelor Departamentului Securităţii Statului (DSS) în evenimentele din 1989.