Noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de Rusia, au fost găsite în România. Iohannis a informat NATO și a avut o reacție-fulger

Noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de Rusia, au fost găsite în România. Iohannis a informat NATO și a avut o reacție-fulger
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, au fost găsite sâmbătă în România. Militarii au găsit aceste noi fragmente lângă localitatea tulceană Plauru, după ce au primit informații despre acestea de la autoritățile locale. Nu se știe dacă este vorba despre o altă dronă, cert este doar că au fost găsite în altă locație decât primele fragmente, găsite marți.

Potrivit unui comunicat al MApN, „sâmbătă, militari din Forţele Navale Române, dislocaţi pentru misiuni de cercetare în zona localităţii Plauru, judeţul Tulcea, au executat activităţi de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informaţii de la autorităţile locale, transmise prin comenduirea garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existenţă a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru”.

ADVERTISING

În urma căutărilor de pe teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză şi expertizare tehnică.

Oficiali ai MApN spun că, având în vedere că fragmentele de sâmbătă au fost găsite la distanță foarte mare de cele găsite marți, cel mai probabil este vorba de o nouă dronă.

„Este o nouă locație la o distanță destul de mare de prima locație. Deci, cel mai probabil, este vorba despre o altă dronă, însă cu certitudine vom afla după ce se termină expertiza tehnică”, a spus purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, într-o intervenție la Antena 3.

ADVERTISING

Expertiza tehnică la primele fragmente de dronă au început deja și va începe rapid și la fragmentele găsite astăzi.

„Este nevoie de finalizarea acelor expertize, una care a început cu probele ridicate de la locaţia descoperită marţi după-amiaza. Cu siguranţă va începe foarte rapid şi expertiza în cazul probelor ridicate astăzi.

Sperăm ca în urma acestor expertize să putem să avem informaţii cu privire la circumstanţele şi, inclusiv, în ce perioadă ar fi fost posibil ca aceste fragmente să ajungă pe teritoriul nostru, aproape de locaţiile lovite de forţele ruse, cu aceste atacuri cu drone”, a spus Spînu, la Digi24.

ADVERTISING

MApN mai informează că se află în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real. De asemenea, forţele MApN rămân în alertă şi vor continua cercetările în zonele aflate în proximitatea locaţiilor unde forţele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre.  

Reacție-fulger a președintelui Iohannis

La scurt timp după anunțul MApN, Administrația Prezidențială a emis un comunicat în care informează că preşedintele Klaus Iohannis consideră că acest al doilea incident este „o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă”.

De asemenea, Klaus Iohannis a discutat telefonic cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi l-a informat cu privire la noile evoluţii.

„Acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România şi a reasigurat că Alianţa Nord-Atlantică şi Aliaţii sunt pe deplin alături de România, aşa cum a fost dovedit, de exemplu, şi de recenta decizie a SUA de a spori prezenţa sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliţie Aeriană din ţara noastră”, mai preizează Iohannis, în comunicat.

„Reiterez condamnarea fermă a atacurilor repetate ale Rusiei împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România. Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internaţional, fiind crime de război”, a mai spus Klaus Iohannis.

Jens Stoltenberg: Nu există niciun indiciu al intenţiei de a lovi NATO

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis sâmbătă că Alianţa Nord-Atlantică este solidară cu România, după ce au fost găsite fragmentele de dronă în Tulcea.

Jens Stoltenberg a mai spus că nu există niciun indiciu al intenţiei de a lovi NATO, dar atacurile sunt destabilizatoare.

„Salut decizia SUA de a desfăşura mai multe avioane F-16 în cadrul politicii aeriene a NATO. Suntem solidari cu România”, a adăugat oficialul NATO.

Miercuri, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat că bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României, în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina.

Elementele în cauză au fost găsite în apropiere de satul Plauru, la o distanţă de 70-80 m de Dunăre, într-o zonă foarte greu accesibilă, cu vegetaţie abundentă.

„Există o posibilitate rezonabilă ca să nu fi făcut explozie la impactul cu solul, ci pur şi simplu să fie căzut sau bucăţi din acest echipament să fi ajuns pe teritoriul românesc, lucru care nu ne bucură, (…) dar nu cred că putem vorbi de un atac”, a spus la acel moment, ministrul Tîlvăr.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇