Ninsori abundente în toată țara: Drumuri închise, mașini blocate în zăpadă, întârzieri la trenuri și avioane. În Vrancea e stare de alertă

Ninsori abundente în toată țara: Drumuri închise, mașini blocate în zăpadă, întârzieri la trenuri și avioane. În Vrancea e stare de alertă

Ninsorile abundente care au pus stăpânire pe aproape întreaga țară au creat deja mari probleme pe drumuri, unde avem mașini blocate, autoturisme avariate și copaci căzuți.

Multe drumuri au fost închise, trenurile au întârzieri. De asemenea, pe mai multe sectoare de drum, sunt restricții de tonaj. Porturile erau închise sâmbătă dimineața, dar acum a rămas doar Midia închis. Pe autostrăzile A1, A2 și A3 ninge. Pe Aeroportul Henri Coandă nu sunt curse anulate, dar pot apărea întârzieri la decolare de până la o oră.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au avut sâmbătă intervenții în 60 de localități din 16 județe și în București, afectate de vremea severă. Patru femei gravide, care au rămas blocate în mașini, au fost preluate și duse la spital.

Prefectul Județului Vrancea a cerut instituirea stării de alertă în județ, astfel încât să poată fi înlăturate efectele vremii nefavorabile. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat solicitarea.

CNAIR face apel către şoferi să nu mai circule pe drumurile unde este necesară intervenţia utilajelor de deszăpezire, precizând că, din cauza maşinilor blocate pe carosabil în anumite sectoare, nu se poate interveni.

Drumuri închise, situația la ora 15:00

Polițiștii anunță că, începând cu ora 15:00, s-a redeschis circulația rutieră pe DN 2, în totalitate, cu precizarea că este permis accesul autovehiculelor doar cu masa totală maximă mai mică de 3,5 tone.

Zece drumuri naționale sunt închise:

  • DN 22 Brăila, județul Brăila – Râmnicu Sărat, județul Buzău;
  • DN 2C Costești – Padina, județul Buzău;
  • DN 23B Măicănești, județul Vrancea – limita județul Buzău;
  • DN 2N Bogza – Jitia, județul Vrancea;
  • DN 23A Milcovul – Ciorăști, județul Vrancea;
  • DN 23 Brăila, județul Brăila – Focșani, județul Vrancea;
  • DN 2R Jitia – Vintileasca, județul Vrancea;
  • DN 2L Tișița – Soveja, județul Vrancea;
  • DN 2M Odobești – Butucoasa, județul Vrancea;
  • DN 25 Șendreni – Hanu Conachi, județul Galați.
ADVERTISING

De asemenea, pe alte drumuri traficul este restricționat pentru mașinile cu masa mai mare de 7,5 tone:

  • DN 2 Obrejița - Adjud/VN;
  • DN 2D Focșani - Greșu/VN;
  • toate drumurile naționale din județul Brăila, cu excepția DN 22B, unde restricția este permanentă, de 3,5 tone;
  • în județul Galați, pe următoarele drumuri naționale: DN 24D, DN 25 și DN 26;

Drumuri cu trafic restricționat pentru mașini cu masa mai mare de 4,5 tone:

  • DN 24 Tișița/VN – Cosmești/GL;
  • DN 11A Adjud-Vechi - Podu Turcului/VN;

Drumuri cu trafic restricționat pentru mașini cu masa mai mare de 3,5 tone:

  • DN 2 în județul Buzău, de la limita jud. Ialomița – limită jud. Vrancea.

Portul Midia rămâne închis atât pentru transportul maritim, cât și pentru cel fluvial, celelalte porturi fiind redeschise.

Traficul pe DN 2, în județul Buzău, este din nou blocat sâmbătă seara, după ce la ieșirea din localitatea Oreavul către municipiul Buzău, un TIR a derapat sâmbătă seara pe suprafața carosabilă, blocând ambele sensuri de mers. În acesta se afla doar șoferul, un cetățean turc, care a ieșit singur din cabină și a suferit diferite leziuni, la prima vedere ușoare.

Circulația camioanelor prin punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene din oraşul tulcean Isaccea este restricţionată pentru 24 de ore, din cauza ninsorii abundente, se arată în informarea Gărzii de Coastă. Instituţia le recomandă conducătorilor autovehiculelor care vor să ajungă în Ucraina să consulte aplicaţia traficonline.

Intervenții și incidente sâmbătă

Ambulanță blocată - O ambulanță care transporta sâmbătă dimineața femeie însărcinată a rămas blocată în trafic între Mărășești și Teșița, din județul Vrancea. Salvatorii din cadrul ISU Vrancea au fost solicitați în jur de 6:20, câte un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani și SAJ Vrancea au intervenit, iar femeia a fost preluată și transportată în siguranță la UPU Focșani.

ADVERTISING

Autostrăzi - Sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare, cu depunere de zăpadă pe partea carosabilă pe autostrăzile A1 București – Pitești (km 10 - 64), A2 București – Constanța (km 10 - 105), A3 București – Ploiești (43 - 68), în județele aflate sub atenționările cod galben și portocaliu, precum și în municipiul București. La ora transmiterii știrii se acționează constant cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant.

Porturile - Portul Midia rămâne închis atât pentru transportul maritim, cât și pentru cel fluvial, celelalte porturi fiind redeschise.

Aeroportul Henri Coandă - Pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti, traficul aerian se desfăşoară în condiții de iarnă, sâmbătă, dar în parametri normali, conform planului de zbor. Aeronavele aterizează şi decolează în siguranţă, transmit reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB). Nicio cursă nu este anulată din motive meteo, dar unele curse pot avea întârzieri de până la o oră la decolare, din cauza degivrării aeronavelor. Informaţii în timp real despre situaţia zborurilor pot fi găsite pe pagina de web www.cnab.ro.

București - Ilfov - ISU Bucureşti - Ilfov a anunţat, sâmbătă dimineaţă, că de vineri, ora 10:00, până sâmbătă, ora 05:00, pe perioada codului galben, ISUBIF a gestionat 59 de intervenţii (51 în Bucureşti şi opt în Ilfov) pentru îndepărtarea a 49 de copaci, patru elemente de construcţie, patru stâlpi şi a unui panou publicitar căzut. De asemenea, 38 de autoturisme au fost avariate și o curte a fost inundată.

Harghita - 11 localităţi din judeţul Harghita au rămas parţial nealimentate cu energie electrică, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce ninsoarea abundentă a afectat posturile de transformare. Este vorba de localităţile Bodogaia, Şoimuşu Mare, Şoimuşu Mic, Vidacut, Aluniş, Dejuţiu, Porumbenii Mari, Porumbenii Mici, Goagiu, Cristuru Secuiesc şi Avrămeşti. Sunt afectați circa 3000 de utilizatori.

ADVERTISING

Buzău - Mai multe echipaje de jandarmi și militari ai a Diviziei 2 Infanferie Getica acționează sâmbătă pe DN 85, în Buzău. Au fost deszăpezite 11 autovehicule și 3 tiruri care rămăseseră de ore întregi blocate în zăpadă. S-a început scoaterea primelor mașini, de pe sensul Râmnicu Sărat - Buzău. De asemenea, se acționează în zona Comișoaia. Pompierii din cadrul ISU Buzău au salvat două femei gravide aflate în două mașini blocate în trafic. Ele au fost duse la spital.

24 de localităţi din judeţul Buzău au rămas sâmbătă seară fără curent electric în urma unor defecţiuni provocate de ninsoare şi viscol. Sunt afectați circa 4.690 de abonaţi.

Vrancea - Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a solicitat, sâmbătă, instituirea stării de alertă în judeţ, pentru înlăturarea efectelor vremii nefavorabile. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat solicitarea și a fost decretată stare de alertă în Vrancea. În acest fel, se pot suplimenta resursele necesare pentru gestionarea efectelor cauzate de vremea rea din aceste zile.

Brăila - Prefectul Brăilei, Iulian Timofei, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES că în judeţ există în continuare trei drumuri judeţene blocate încă de la primele ore ale dimineţii, având în vedere că ninge continuu de vineri noapte, iar zăpada înlăturată de utilaje este viscolită înapoi pe carosabil. În ceea ce priveşte drumurile naţionale, DN 22 Brăila - limită cu judeţul Buzău şi DN 23 Brăila - limită cu judeţul Vrancea sunt închise circulaţiei rutiere încă de sâmbătă de la ore 9:30, iar pe celelalte drumuri naţionale se circulă în condiţii de iarnă. Se menţine restricţia traficul rutier cu masa totală maxim admisă peste 7,5 tone pe celelalte drumurile naţionale din judeţ. Localitatea Mărtăceşti nu este alimentată cu energie electrică.

Brăila - 50 de persoane care nu şi-au mai putut continua deplasarea către casă din cauza ninsorii abundente din judeţul Brăila sunt cazate, de vineri seară, în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile din comunele Galbenu şi Gradiştea, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, Ştefan Stoian.

Vaslui - O ambulanţă cu doi pacienţi transportaţi pentru dializă a rămas blocată în zăpadă pe DC 37, între localităţile Hoceni şi Urlaţi, potrivit unui apel înregistrat la numărul de urgenţă 112, au informat autorităţile din Vaslui. Din cauza ninsorii abundente şi a viscolului puternic, circulaţia pe mai multe drumuri a fost îngreunată, iar două drumuri judeţene au fost închise circulaţiei.

Cluj - 12 mașini au rămas sâmbătă seara blocate, din cauza zăpezii, pe un drum închis circulației publice din comuna Măguri-Răcătău, județul Cluj. Polițiștii susțin că drumul era marcat ca fiind închis circulației publice. La fața locului intervin echipaje de voluntari cu autovehicule de teren.

Intervenții vineri

  • Circa 100 de autovehicule au rămas blocate, vineri seara, pe DN 24, între Tişiţa şi limita cu judeţul Galaţi, din cauza ninsorii şi viscolului, pentru deblocarea acestora fiind necesară intervenţia Serviciului Drumuri Naţionale cu utilajele din dotare, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.
  • Alte zeci de autovehicule, printre care şi trei microbuze de transport călători, au rămas înzăpezite, în cursul serii, la Jitia, Ciorăşti, Dumbrăveni, Suraia, Măicăneşti sau Corbiţa, iar două tiruri au derapat şi s-au răsturnat pe carosabil, la Slobozia Bradului şi la ieşirea din Mândreşti, blocând traficul în zonă pentru mai multe ore.
  • În București și Ilfov, ISU a avut, vineri, până la ora 19:00, 33 de intervenţii. Pompierii au intervenit pentru îndepărtarea a 25 de copaci, 4 elemente de construcţie, 3 stâlpi şi o inundaţie la o curte. Au fost avariate 19 autoturisme.
  • Traficul rutier este blocat, vineri seară, pe DN 1, la Azuga, din cauza unui TIR care a rămas în pană, anunţă Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova. Conform sursei citate, ansamblul TIR se află pe podul renovat de la Azuga, iar circulaţia rutieră este blocată.
Video: Cititor SpotMedia.ro
  • De asemenea, pe DN 1, la km 118+700, la ieşire din Sinaia, pe sensul Braşov către Ploieşti, se află un ansamblu TIR care nu mai poate înainta. Traficul în zonă este restricţionat şi se circulă alternativ pe sensul Bucureşti-Braşov.
  • În judeţul Buzău, mai multe microbuze cu muncitori, un autobuz şi mai multe maşini sunt blocate. Echipele de drumari intervin pe mai multe tronsoane, dar Consiliul Judeţean a cerut închiderea circulaţiei pe mai multe sectoare, potrivit News.ro. Potrivit autorităţilor din judeţul Buzău, în zona Vadu Paşii - Robeasca este, vineri seară, coloană de autoturisme, după ce două microbuze cu muncitori s-au blocat în zonă din cauza zăpezii.
  • De asemenea, pe DJ 102 H -Amara -Vadu Paşii traficul este blocat, fiind coloană de maşini în zonă. În plus, la aproximativ 5 kilometri de la Hanul Ovidiu spre Urziceni, un TIR a derapat şi a blocat traficul pe DN2 E85.
  • Pe DJ 102 F, între localităţile Berca şi Chiliile, drumul este blocat pe ambele sensuri. Şi pe DC 10- Costeşti-Ziduri drumul este înzăpezit, în zonă ninge viscolit.
  • Viscolul și vizibilitatea redusă au închis circulația pe DN 23B între localitățile Măicănești și Ciorăști, în județul Vrancea, potrivit Mediafax. Totodată, în satul Cerbu, pe DN 2R, 15 autoturisme sunt blocate într-un strat de zăpadă de aproximativ 100 de centimetri. Autoritățile încearcă să elibereze carosabilul.
  • În Prahova, un bărbat în vârstă de 78 de ani, din Buștenari, dependent de concentratorul de oxigen, a avut nevoie de intervenție medicală, vineri, însă drumul era blocat din cauza ninsorii aundente. O ambulanță 4x4 a reușit să ajungă la pacient.
  • Iar o persoană a fost rănită în localitatea Vulcan, judeţul Hunedoara, după ce acoperişul unei anexe s-a prăbuşit sub greutatea zăpezii.
  • De asemenea, CFR anunţă că mai multe trenuri au întârzieri semnificative, din cauza condiţiilor meteorologice, care au dus la apariţia de defecţiuni sau căderi ale tensiunii.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇