Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a nominalizat-o pe May Golan, un politician de extremă-dreapta care s-a lăudat cândva că este „mândră că este rasistă”, în funcția de consul la New York.
Numirea lui May Golan a fost denunțată rapid de foști diplomați israelieni și americani și de șeful celei mai mari confesiuni evreiești din SUA, ca un afront la adresa SUA și dăunătoare pentru Israel, scrie The Guardian.
Mai mulți foști ambasadori israelieni s-au declarat „șocați” de această nominalizare. „Numirea lui Golan este scandaloasă, deoarece ea este rasistă și dezbinătoare, ceea ce este exact opusul pentru ceea ce are nevoie Israelul într-un loc atât de critic”, au spus aceștia.
Golan, care este membră a Parlamentului israelian din partea partidului Likud al lui Netanyahu și ministru fără portofoliu în actualul guvern, este susținătoare a fracțiunii ultranaționaliste din coaliția de guvernământ.
Ea îi va lua locul lui Asaf Zamir, care a demisionat luna trecută, după ce a spus la o întâlnire a evreilor americani că este „profund îngrijorat de direcția în care Israelul merge în acest moment”.
May Golan a stârnit numeroase controverse după ce a spus că refugiații africani din Israel sunt „musulmani infiltrați”, criminali și violatori. Ea a spus că mulți au SIDA, a sugerat că răspândesc HIV lucrând ca ospătari și a cerut să fie expulzați din țară.
„Dacă sunt rasistă pentru că vreau să-mi apăr țara și pentru că vreau să îmi protejez drepturile, atunci sunt mândră că sunt rasistă”, a spus ea, la un miting politic în 2013, în calitate de membru al partidului de extremă-dreapta Puterea Evreiască, un descendent al partidului Kach, care a fost interzis în temeiul legilor israeliene împotriva terorismului.
Golan a spus că este „flatată” să fie nominalizată în funcția de consul la New York, decizie ce trebuie însă ratificată de Parlamentul israelian.
Fostul ambasador al SUA în Israel, Martin Indyk, a spus că numirea „va fi văzută de comunitatea evreiască americană ca un semn de lipsă maximă de respect”.
Se așteaptă ca reprezentantul Israelului la New York să mențină relații strânse cu cea mai mare comunitate evreiască din afara Orientului Mijlociu.
Mulți sunt membri ai mișcării de reformă, cea mai mare confesiune evreiască din SUA, dar una mică din Israel, care a fost foarte critică la adresa politicii guvernului israelian cu privire la încercările de a reduce puterea sistemului judiciar. May Golan a denigrat anterior mișcarea de reformă.