Mii de israelieni s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv, pentru a 13-a săptămână consecutiv, pentru a protesta faţă de reforma sistemului judiciar, în pofida „pauzei” în procesul legislativ decise de premierul Benjamin Netanyahu.
Fluturând drapeluri israeliene, manifestanţii au defilat prin centrul oraşului scandând „democraţie” şi purtând pancarte împotriva guvernului condus de Benjamin Netanyahu, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului, notează AFP.
Manifestaţii mai reduse numeric au fost organizate şi în alte oraşe din ţară.
De la anunţul proiectului de reformă la începutul lui ianuarie, zeci de mii de israelieni au manifestat în fiecare săptămână pentru a denunţa proiectul, precum şi politica promovată de guvernul format în decembrie de Netanyahu.
O "pauză" în procesul legislativ a fost anunţată pe 27 martie de Netanyahu pentru a oferi o "şansă (…) dialogului", după o zi de intensificare a contestării, începutul unei greve generale şi apariţia unor tensiuni în rândul majorităţii, declanşate în special de anunţul demiterii ministrului Apărării Yoav Gallant care se pronunţase pentru o "pauză".
Pentru guvern, reforma vizează, printre altele, reechilibrarea puterilor diminuând prerogativele Curţii Supreme, pe care executivul o consideră politizată, în favoarea Parlamentului.
Oponenţii reformei consideră, dimpotrivă, că aceasta riscă să pună în pericol principiile democratice existente în Israel prin aruncarea în aer a garanţiilor. Ei se tem că deschide calea spre o derivă iliberală sau autoritară.
Pe 28 martie, a avut loc o întâlnire între reprezentanţi ai majorităţii şi ai principalelor două partide de opoziţie, în cadrul unei medieri sub egida preşedintelui Isaac Herzog.
Mai mulţi analişti politici şi lideri ai opoziţiei şi-au manifestat, însă, scepticismul în legătură cu şansele de succes ale medierii prezidenţiale.
Yoav Gallant, care nu a primit încă scrisoarea oficială de demitere cerută de lege, continuă să-şi exercite atribuţiile normal în cadrul guvernului, reaminteşte AFP.