NATO face un exercițiu aerian de amploare în Europa: Sute de zboruri vor fi afectate

NATO face un exercițiu aerian de amploare în Europa: Sute de zboruri vor fi afectate

Cel mai mare exercițiu aviatic al NATO va începe azi în spațiul aerian al mai multor țări și va perturba zborurile curselor de linie.

Air Defender 2023 se va desfășura timp de zece zile, între 12 și 22 iunie, și se va concentra în spațiul aerian al Germaniei. Vor participa 10.000 de militari și 250 de aeronave luptă din 25 de țări, inclusiv din Statele Unite, relatează Euronews.

Inevitabil, aplicația militară va afecta transportul civil aerian. Aproximativ 800 de zboruri vor fi redirecționate zilnic din cauza exercițiului și a măsurilor colaterale, a anunțat Eurocontrol, organismul european care răspunde de controlul traficului aerian de pe continent.

ADVERTISING

Efectele se vor suprapune cu creșterea traficului aerian din această perioadă a anului și cu grevele din sectorul aviatic francez, astfel că ar putea provoca întârzieri majore.

Unde se închide spațiul aerian

Air Defender 2023 va impune închiderea spațiului aerian pentru transportul civil, îndeosebi deasupra Germaniei. Piloții zborurilor comerciale vor trebui să zboare printre trei mari zone în care accesul va fi interzis:

  • Nord, cu extindere către spațiul aerian al Danemarcei și Olandei;
  • Est, aproape de frontierele Poloniei și Cehiei;
  • Sud, din Luxemburg, de-a lungul frontierei Franței, aproape până la lacul Constanța din Elveția.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fiecare dintre aceste zone va fi închisă sau supusă unor restricții majore pentru aeronavele civile timp de mai multe ore în fiecare zi din intervalul 12-22 iunie.

Exercițiul nu se va desfășura în weekendul 16-17 iunie, când vor fi două zile de pauză.

Expertul britanic în călătorii Simon Calder a declarat pentru The Independent că zona de Sud va avea un impact mai mare asupra multor zboruri de vacanță din Marea Britanie. În schimb, cursele de la Londra spre Antalya (Turcia) și cele de la Manchester spre insulele grecești vor decurge normal, a spus el.

ADVERTISING

Ce aeroporturi vor fi afectate

Din cele 800 de zboruri care vor fi redirecționate zilnic, aproape 300 vor avea un traseu mai lung în medie cu 110 kilometri, ceea ce înseamnă o prelungire medie a călătoriei cu șapte minute de zbor la viteza de croazieră.

Pentru mulți călători ar putea să nu fie o problemă lungirea călătoriei cu câteva minute, dar acest lucru va genera mari probleme în activitatea unor aeroporturi. Cele mai aglomerate, precum Heathrow și Gatwick din Londra, se vor confrunta cu perturbări masive ale graficului de aterizări și decolări.

Aeroportul din Frankfurt, de pildă, centrul operațional al companiei Lufthansa, va fi supus restricțiilor din cauza închiderii spațiului de Sud.

Programul de lucru și turele de noapte ale echipajelor vor face ca nu toate întârzierile să poată fi absorbite, ceea ce va duce la anularea unor zboruri. Unele companii low cost, precum Ryanair, au un interval de mai puțin de 30 de minute între aterizarea și decolarea unor avioane, astfel că întârzierile se vor acumula rapid.

În schimb, EasyJet, cea mai mare companie care operează pe Gatwick, a dat asigurări că impactul operațiunilor va fi minim.

De ce face NATO cel mai mare exercițiu aerian

"Știu că ar putea fi restricții în traficul aerian civil. Dar când văd proporția, zece zile din 365, pentru ca până la urmă să putem trăi în pace și libertate în această țară, cred că acesta este semnalul corect pe care trebuie să-l dăm", a declarat generalul-locotonent Ingo Gerhartz, inspector al Forțelor Aeriene germane, care conduce exercițiul.

"Acest exercițiu nu este îndreptat împotriva nimănui. Este un exercițiu defensiv pentru a arăta că această alianță este capabilă să se apere singură dacă ar fi nevoie", a adăugat el.

Manevrele forțelor aeriene implicate vor urma un scenariu de asistență conform Articolului 5 al NATO, care se referă la situația în care un stat membru se află sub atac armat. "De exemplu, dacă Rusia ar ataca o națiune baltică precum Estonia, NATO va trebui să ia măsurile necesare pentru a sprijini aliatul atacat", a explicat Gerhartz.

Acesta a menționat că perioada de instruire a fost prevăzută pentru a se încheia înainte de începerea vacanței școlare în Germania.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇