Motivarea judecătorilor pentru liberarea lui Dragnea: A fost stăruitor în muncă, a redactat o revistă, sunt premise că a ieșit din câmpul infracţional

Motivarea judecătorilor pentru liberarea lui Dragnea: A fost stăruitor în muncă, a redactat o revistă, sunt premise că a ieșit din câmpul infracţional

Judecătorii Tribunalului Giurgiu se arată convinşi, în încheierea de şedinţă redactată după liberarea condiţionată din penitenciar a lui Liviu Dragnea, că acesta s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate după ce a executat o parte din pedeapsa la care a fost condamnat.

„Instanţa, raportând întreaga perioadă executată (…) apreciază că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului şi că acesta, prin participarea la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, scopul preventiv şi educativ al pedepsei fiind atins, (…) astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional”, se arată în documentul citat.

”Orientare europeană” în liberarea lui Dragnea

În luarea deciziei de liberare condiţionată a lui Dragnea, judecătorii s-au raportat şi la „orientarea europeană” în acest domeniu, care este „de a reglementa acordarea liberării condiţionate ţinând cont exclusiv de conduita condamnatului pe durata executării pedepsei, pentru că numai în acest fel poate fi influenţată şi modelată mai eficient conduita condamnatului care dobândeşte astfel o motivare în plus cunoscând că o bună conduită îl aduce mai aproape de punerea în libertate”. 

ADVERTISING

„Acordarea sau nu a liberării ţinând seama de stări de fapt anterioare începerii executării, precum natura şi gravitatea infracţiunii comise, constituie o cauză de descurajare a persoanei condamnate în procesul de reintegrare deoarece aceasta realizează că liberarea nu depinde de conduita sa pe durata executării, ci de faptele sale anterioare, pe care oricum nu le mai poate influenţa în niciun fel”, se mai arată în documentul citat.

A scris la revistă, a fost ”stăruitor în muncă”, a dat teste grilă, chiar dacă n-a luat punctaj maxim

Tot în document sunt trecute și activitățile la care fostul preşedinte al PSD a participat în închisoare și care au contribuit la liberarea condiționată.

Dragnea a avut activitate redacţională, el insistând chiar să fie realizată o revistă a secţiei în care a fost închis în penitenciar, dar a participat și la activităţi cu caracter religios, la activităţi de grup, activităţi sportive și o serie de concursuri tematice.

ADVERTISING

„În ceea ce priveşte participarea la cursuri, s-a menţionat că singurele cursuri la care i s-a permis sa participe (pentru celelalte i se transmitea că sunt sub pregătirea dlui. Dragnea) erau de fapt teste-grilă, la care se acordau credite doar celui cu cel mai mare punctaj.

In concluzie, rezultă foarte clar că în toată perioada în care dlui. Dragnea i s-a permis sa muncească, acesta a fost stăruitor în muncă, dovada fiind recompensele si creditele care i-au fost acordate.

La toate aceste cursuri dl. Dragnea a participat, dar nu la toate a luat punctaj maxim, neavând niciodată pretenţia ca se pricepe la toate (de exemplu: psihiatrie - modul cum funcţionează creierul, medicina- funcţionarea pancreasului si modul de declanşare a diabetului, etc.), aceste cursuri - test, nefiind nişte examene pe care le promovezi sau nu, scopul final fiind ca prin participare sa se acumuleze cunoştinţe, ceea ce s-a si întâmplat, fiind prezent la toate”, consemnează Tribunalul Giurgiu.

ADVERTISING

Mai mult, Dragnea a insistat ca în secţia în care a fost încarcerat să se realizeze o revistă, la a cărei redactare a şi contribuit, timp de câteva luni.

„De abia în octombrie 2020, în urma insistentelor dlui. Dragnea, s-a admis realizarea unei reviste a secţiei pe care este încarcerat si începând cu luna noiembrie a început sa redacteze această revistă până în luna martie, când revista a fost sistată, dl. Dragnea fiind introdus pentru a treia oară, nelegal, în carantină”, se mai arată în documentul citat.

Ca urmare a redactării revistei, Dragnea a primit chiar recompensa care a constat în ridicarea sancţiunii disciplinare, precum și credite. Prin urmare, concluzia instanţei este:

”Petentul Liviu Nicolae Dragnea a participat la activităţi cu caracter religios, la activităţi de grup, activităţi sportive, o serie de concursuri tematice şi nu în ultimul rând la nenumărate programe având ca obiect redactare reviste. Atât timp cât, din caracterizarea înaintată de penitenciar, rezultă că petentul a avut o atitudine pozitivă faţă de activităţile şi programele de educaţie şi asistenţă psihosocială, reuşind să-şi ridice şi sanctiunea disciplinară, natura infracţiunii nu poate conduce la concluzia că scopul preventiv educativ al pedepsei nu a fost atins”.   

Liviu Dragnea a ieşit din Penitenciarul Rahova în 15 iulie, afirmând că a fost o perioadă doi ani şi două luni de suferinţă, abuzuri şi umilinţă şi că se consideră deţinut politic. El a afirmat că PSD a devenit un partid condus de laşi. 

Citește mai multe pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇