Ministrul Sănătății a explicat de ce e necesară prelungirea stării de alertă. Poziția PSD

Ministrul Sănătății a explicat de ce e necesară prelungirea stării de alertă. Poziția PSD

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat de ce este necesară prelungirea stării de alertă, care expiră marți.

Ministrul a punctat că România se află în faza de transmitere comunitară, însă ”nu exacerbată”. În cazul în care apar ”evoluții nefavorabile”, este necesară starea de alertă, pentru ca autoritățile să poată interveni, a declarat el.

”Că vrem, că nu vrem, că recunoaștem sau nu, suntem într-o stare de alertă. Am avut 5 zile în care am avut o creștere a numărului de cazuri. A început timid la 196 de cazuri noi, 237, 222, 275, până la 320 ieri.

ADVERTISING

Suntem într-o transmitere comunitară, nu exacerbată, dar e accentuată de cele două măsuri de relaxare de până acum și astăzi intră și cel de-al treilea set de măsuri de relaxare (...)

În condițiile în care avem în continuare o creștere, va trebui să gestionăm într-o stare administrativă. Starea administrativă pe care noi o vrem în continuare este starea de alertă, nu neapărat pentru a avea restricțiile pe care le aveam, pentru că avem măsuri de relaxare, ci pentru a avea pârghiile să putem gestiona eventualele evoluții nefavorabile”, a declarat Tătaru într-o intervenție telefonică la Digi24.

ADVERTISING

Poziția PSD

Precizăm că PSD se reunește astăzi, de la ora 14:00, în CEx, pentru a decide cum vor vota parlamentarii formațiunii în cazul prelungirii stării de alertă.

Marcel Ciolacu, șeful interimar al social-democraților, a precizat că este de acord cu o prelungire de 15 zile a stării de alertă, și nu de 30 de zile.

”Vom vota orice măsură pentru protejarea sănătății românilor, în schimb avem cadrul legal să modificăm această HG emisă de Guvern. în acest moment, noi suntem de acord doar cu o prelungire de 15 zile”, a spus Ciolacu, duminică seară, la Antena3.

ADVERTISING

Întrebat despre liderul PSD, care a spus că cifrele pandemiei în România au fost manipulate pentru ca Guvernul să aibă pretext pentru prelungirea stării de alertă, ministrul Tătaru a replicat că nu poate fi de acord.

”Nu. Aici nu pot să fiu de acord, iar dacă cineva de specialitate va urmări încă de la începutul pandemiei până la panta descedentă pe care ne aflăm acum, va putea vedea și evoluția și adresabilitatea în tot ce înseamnă Unitățile de Primiri Urgențe, numărul deceselor și focarele care sunt în continuare în constituire (…)

Dacă au în continuare o anumită îndoială, eu cred că ar trebui să dispară, pentru că ultimele cinci zile ne-au arătat că orice măsuri de relaxare atrag după sine o creștere a numărului de cazuri. Noi trebuie să avem acea pârghie pentru a putea gestiona”, a subliniat ministrul Sănătății.

De ce a explodat numărul de cazuri noi

Nelu Tătaru a explicat și de ce a explodat numărul de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19, în ultimele zile.

”Gândiți-vă că am avut două weekenduri largi, mari, de vineri până luni seara, și am avut și o aglomerare în diferite zone ale țării. Acum avem o accentuare a transmiterii comunitare, mă refer nu exponențial, dar am avut o creștere.

Acum noi ne pregătim de a treia sesiune de relaxări și trebuie să ne gândim că în următoarea perioadă va crește, dar controlabil, numărul de cazuri, de aceea ne trebuie și starea de alertă”, a completat Tătaru.

În fine, el a mai spus că ”urmează sa evaluăm tot ce înseamnă săptămâna trecută și să ne pregătim după al treilea val de relaxări”.

Vezi și Veste proastă pentru BOR: Ce spune ministrul Tătaru despre redeschiderea bisericilor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇