Ministrul Justiţiei, despre majorările de salarii şi pensii din sistemul judiciar: E un carusel care nu se mai termină

Ministrul Justiţiei, despre majorările de salarii şi pensii din sistemul judiciar: E un carusel care nu se mai termină

După ce a semnat un ordin prin care salariile magistraților și pensiile speciale se vor majora, Cătălin Predoiu, spune că ministerul nu crește salariile ci este vorba despre legi care au fost date de-a lungul timpului şi care au produs mii de procese în sistem.

Ministrul a arătat că este nevoie să se uniformizeze modul în care este aplicată legea, la toate categoriile, fiind nevoie de o lege a salarizării unitare în sistemul judiciar, şi a explicat că diferenţele apărute în pensiile magistraţilor au ca explicaţie tot această necorelare legislativă.

ADVERTISING

E un carusel care nu se mai termină, cineva trebuia să spună stop, dacă e ceva de corectat, trebuie făcut prin lege. Ministerul Justiţiei nu a majorat şi nu poate majora salariile şi pensiile în plată”, a spus ministrul, luni seara, în emisiunea Talk News de la Profit TV.

Potrivit acestuia, majorările sunt prevăzute în legi adoptate de-a lungul anilor, care cuprind necorelări care au declanşat un val de procese între o parte dintre angajaţi şi Guvern, respectiv Ministerul Justiţiei.

Cătălin Predoiu a arătat că este vorba de sute sau chiar mii de decizii ale instanţelor, inclusiv la nivelul ÎCCJ, care au corelat legile de salarizare, şi care ”sunt obligatorii, ele stabilind corelaţiile pe care legea ar trebui să le facă între clase şi subclase”.

ADVERTISING

Problema, o OUG din 2016

Ministrul a arătat că problema a plecat de la o ordonanţă de urgenţă din 2016, care a stabilit un nou sistem de referinţă sectorială pentru o subclasă, şi anume sistemul de probaţiuni, iar această majorare de 20% a produs un val de procese care s-au produs de-a lungul anilor.

El a mai afirmat că CCR a stabilit că venitul de referinţă sectorial trebuie aplicat tuturor subclaselor ocupaţionale din justiţie, iar ceea ce a făcut ministerul a fost să aplice corect legea.

Potrivit ministrului, este nevoie de o lege a salarizării unitară.

ADVERTISING

”Cu fiecare zi în care nu intervenim, acest proces se poate propaga”, a spus Predoiu, arătând că este nevoie să se uniformizele modul în care este aplicată legea, la toate categoriile.

Am propus şi voi veni în Guvern cu un memorandum care să reglemetze această situaţie. (..) Nu este singura anomalie din sistem, am primit peste o mie de memorii de la instanţe, de la grefieri, de la asociaţiile magistraţilor”, a arătat Predoiu, precizând că ”fenomenul începe în anii 2002 -2003.

Ministrul a criticat şi afirmaţiile potrivit cărora magistraţii ar fi de vină pentru această situaţia sau că sunt lacomi. ”Este o concluzie superficială, concluzia este că legea trebuie aplicată pentru toată lumea”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇