Ministrul Apărării dintr-o țară NATO spune că trimiterea în Ucraina a avioanelor de luptă e „trădare”, așa că depune plângere penală

Ministrul Apărării dintr-o țară NATO spune că trimiterea în Ucraina a avioanelor de luptă e „trădare”, așa că depune plângere penală

Ministrul Apărării din Slovacia îl acuză pe predecesorul său de „trădare”, pentru că a trimis avioane de luptă în Ucraina și a anunțat că a depus o plângere penală în acest sens.

„Slăbirea forțelor armate în acest fel, contrar Constituției, nu poate fi descrisă în dicționarul nostru politic ca altceva decât trădare”, a spus Robert Kalinak, citat de presa cehă.

„Nu știu dacă legal constituie o infracțiune, dar este o persoană care a trădat valorile naționale”, adaugă ministrul.

Kalinak s-a referit la Jaroslav Nagy, care în timp ce era ministru al Apărării, din martie 2020 până în mai 2023, a trimis Ucrainei mai multe avioane de luptă MiG-29 pentru a ajuta țara să evite invazia la scară largă a Rusiei.

ADVERTISING

La acea vreme, Nagy a spus că avioanele de luptă din epoca sovietică erau „inutilizabile” pentru țara sa și, prin urmare, era „lucrul corect” să le furnizeze Ucrainei.

Când Kalinak a preluat mandatul de ministru în octombrie 2023, ca parte a noului guvern al premierului Robert Fico, Slovacia a anunţat că nu va mai trimite arme Ucrainei din propriile stocuri militare, deși încă permite vânzarea comercială de arme.

ADVERTISING

Nagy a răspuns acuzației lui Kalinak, spunând că toate considerentele juridice au fost luate în considerare înainte de semnarea acordului de predare a avioanelor de luptă.

„Pe baza acestui fapt, Guvernul a luat o decizie ca organism colectiv și a aprobat semnarea unui acord internațional, pe care avea dreptul să îl facă”, a precizat Nagy.

În timp ce guvernul slovac și-a exprimat clar dezaprobarea față de sprijinul acordat Ucrainei, unii locuitori au luat problema în propriile mâini și au lansat o acțiune de strângere de fonduri pentru a cumpăra obuze de artilerie pentru Kiev.

ADVERTISING

Cetăţenii slovaci şi-au început campania „Muniţie pentru Ucraina” pe 16 aprilie pentru a strânge fonduri suplimentare pentru iniţiativa condusă de Cehia, de a procura obuze în întreaga lume, după ce guvernul slovac a refuzat să participe. În mai puțin de o lună, peste 65.000 de oameni au donat 4 milioane de euro, un singur donator oferind 100.000 de euro, precizează Kiev Independent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇