Miniştrii Apărării din Franţa şi Marea Britanie au anulat o întâlnire, din cauza disputei referitoare la submarine

Miniştrii Apărării din Franţa şi Marea Britanie au anulat o întâlnire, din cauza disputei referitoare la submarine

O întâlnire programată săptămâna aceasta între ministrul francez al Apărării, Florence Parly, şi omologul său britanic, Ben Wallace, a fost anulată la cererea Parisului, a aflat AFP duminică dintr-o sursă în cadrul ministerului francez.

„Întâlnirea prevăzută săptămâna aceasta la Londra (…) nu va avea loc din cauza anulării” de către partea franceză, a indicat sursa.

Decizia Franţei intervine în plină criză cu Statele Unite, Australia şi Marea Britanie, care miercuri au anunţat un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară către Canberra şi care efectiv i-a scos pe francezi din joc.

ADVERTISING

În 2016, Franţa a semnat un contract în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro) pentru a furniza Australiei 12 submarine cu propulsie clasică, considerat frecvent "contractul secolului" din cauza valorii şi importanţei sale strategice.

La Londra, o sursă din Ministerul Apărării a afirmat că nu poate nega şi nici nu poate confirma această anulare.

"Marea Britanie rămâne în conversaţie cu omologul său francez cu privire la aceste întâlniri. Continuăm să avem o relaţie de apărare strânsă şi fructuoasă cu Franţa, care rămâne un aliat de încredere", a spus sursa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dosarul submarinelor a provocat un seism diplomatic fără precedent între Franţa şi ceilalţi trei aliaţi ai săi. Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a vorbit sâmbătă despre o "criză gravă", denunţând o "minciună (…), o duplicitate (… ), o pierdere majoră a încrederii" şi "un dispreţ" din partea acestor trei ţări faţă de Paris.

De asemenea, el a iritat Marea Britanie, atunci când a afirmat că nu consideră necesar să recheme ambasadorul de la Londra, aşa cum a făcut cu cei de la Washington şi Canberra.

ADVERTISING

"Cunoaştem oportunismul lor permanent", a spus el ironic la câteva luni după Brexit. "Marea Britanie în această afacere este un fel de a cincea roată la căruţă", a adăugat Jean-Yves Le Drian.

Vezi şi analiza Alianța nucleară dintre Australia, SUA și Marea Britanie încearcă izolarea Chinei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇