Mike Waltz pleacă de la Casa Albă: Trump îl trimite ambasador la ONU și îl numește pe Rubio consilier pentru securitate națională

Mike Waltz pleacă de la Casa Albă: Trump îl trimite ambasador la ONU și îl numește pe Rubio consilier pentru securitate națională
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Donald Trump a anunţat joi că îl va numi pe secretarul de stat Marco Rubio în funcţia de consilier interimar pe probleme de securitate naţională, în locul lui Mike Waltz, pe care îl nominalizează pentru funcţia de ambasador la Organizaţia Naţiunilor Unite.

Preşedintele Donald Trump a anunţat joi că îl va numi pe secretarul de stat Marco Rubio în funcţia de consilier interimar pe probleme de securitate naţională, în locul lui Mike Waltz, pe care îl nominalizează pentru funcţia de ambasador la Organizaţia Naţiunilor Unite.

Trump a anunţat aceste măsuri la scurt timp după ce presa americană a relatat pe surse că Waltz şi adjunctul său, Alex Wong, părăsesc administraţia, la doar câteva săptămâni după scandalul Signalgate. Consilierul Waltz a adăugat din greşeală un jurnalist într-un grup de chat pe Signal folosit pentru a discuta planuri militare.

Prima victimă de rang înalt după scandalul Signal

Waltz a fost implicat în scandalul Signal care a izbucnit în martie. El a creat un grup de chat în aplicația Signal şi l-a inclus din greşeală pe jurnalistul Jeffrey Goldberg de la The Atlantic, dezvăluind discuţii cu înalţi oficiali din domeniul securităţii naţionale cu privire la planurile pentru o lovitură militară asupra unor ţinte Houthi din Yemen.

Goldberg şi-a publicat relatarea şi a omis iniţial detaliile operaţionale. Însă după ce secretarul apărării Pete Hegseth, directorul serviciilor naţionale de informaţii Tulsi Gabbard şi directorul CIA John Ratcliffe au negat că ar fi fost împărtăşite informaţii clasificate în cadrul chat-ului, Goldberg a publicat şi aceste informaţii, care includeau calendarul loviturilor şi pachetele de arme utilizate.

Mike Waltz, în vârstă de 51 de ani, fost congresmen republican de Florida, a fost criticat în interiorul Casei Albe atunci când a fost implicat în scandalul din martie, scrie şi Reuters.

După ce el a recunoscut, în spatele uşilor închise, autenticitatea relatării, oficialii de la Casa Albă au dezbătut dacă ar trebui sau nu să demisioneze. Waltz nu şi-a oferit însă demisia, iar preşedintele Donald Trump nu i-a cerut să demisioneze la momentul respectiv. Preşedintele Trump şi-a manifestat public sprijinul pentru Waltz, numindu-l "un băiat bun" care "a învăţat o lecţie".

De ce nu l-a demis Trump imediat pe Waltz

Preşedintele a ezitat să-l demită pe Waltz din cauza percepţiei că acest lucru ar putea fi văzut ca o cedare la presiuni externe.

O sursă familiarizată cu situaţia de la Consiliul Naţional de Securitate a declarat că preşedintele crede că a trecut suficient timp de la incidentul Signal pentru ca plecările lui Waltz şi Wong să poată fi încadrate ca parte a unei reorganizări.

Wong a lucrat în prima administraţie Trump ca reprezentant special adjunct pentru Coreea de Nord şi, de asemenea, ca secretar adjunct pentru Asia de Est şi Pacific la Departamentul de Stat. Când a anunţat numirea sa, Trump a declarat că Wong a contribuit la negocierea summtiului său cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Odată cu plecarea celor doi, aceasta este prima mare reorganizare a cercului restrâns al lui Trump de la preluarea mandatului în ianuarie.

Trump îl laudă pe şeful Pentagonului, dar nu-l menţionează pe Waltz

Preşedintele Donald Trump i-a lăudat joi, pe membrii cabinetului său, nominalizându-i în parte, la începutul unui discurs pe care l-a rostit în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă. A început cu secretarul apărării, Pete Hegseth, despre care a spus că face "o treabă fantastică", dar nu l-a menţionat, în schimb, pe consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz, despre care presa americană a scris pe surse că ar urma să părăsească administraţia, relatează CNN.

Trump i-a lăudat joi pe secretarul de stat Marco Rubio, pe procurorul general Pam Bondi, pe secretarul pentru comerţ Howard Lutnick şi pe alţii la evenimentul "Ziua naţională de rugăciune".

"Marco, când am o problemă, îl sun pe Marco. El o rezolvă", a spus Trump despre Rubio, secretarul de stat.

Democrații cer capul lui Hegset: Au concediat persoana greșită

Senatorii democraţi au declarat joi că secretarul apărării, Pete Hegseth, ar trebui să fie înlăturat din administraţia Trump.

"Cred că trag la răspundere pe cine nu trebuie", a declarat pentru CNN senatorul democrat de Arizona Mark Kelly. Faptul că Waltz a inclus accidental un jurnalist într-o discuţie de grup despre planurile de atac din Yemen a fost o "greşeală regretabilă", a spus Kelly, însă partea "cea mai îngrijorătoare" a incidentului a fost faptul că Hegseth "a împărtăşit informaţii incredibil de sensibile despre un atac de pe un portavion, punând piloţii în pericol".

"Aici ar trebui să fie responsabilitatea, nu la consilierul pentru securitate naţională. Acesta este punctul meu de vedere", a adăugat el. "Am fost surprins să văd acest lucru. Cred că au concediat persoana greşită", a punctat senatorul, fost astronaut.

La rândul său, întrebat dacă e mulţumit că cineva este tras la răspundere pentru dezvăluirea pe grupul de chat a unor planuri militare detaliate, senatorul democrat de Connecticut Richard Blumenthal a răspuns: "Întrebarea este dacă persoana potrivită este trasă la răspundere".

"Trebuie să existe responsabilitate pentru greşelile şi erorile care au fost făcute, dar cred că secretarul apărării ar trebui să poarte această responsabilitate. Ar trebui să fie concediat", a spus el, susţinând că Hegseth este responsabil.

Senatoarea democrată de Illinois Tammy Duckworth, care face parte din Comisia pentru servicii armate a Senatului, a numit plecarea iminentă a lui Waltz din administraţie "de mult timp aşteptată". Ea a declarat: "El este tipul care a început lanţul de texte neclasificate atunci când erau disponibile canale clasificate. Este responsabilitatea lui, dar cred, de asemenea, că Pete Hegseth trebuie să fie concediat".

Duckworth crede că Trump îl forţează pe Waltz să plece pentru a-l proteja pe Hegseth, iar tulburările din administraţie vor continua deoarece "oamenilor le este frică să îşi facă treaba".

"Oamenii sunt îngrijoraţi să împărtăşească informaţii clasificate. Ei nu au încredere că secretarul apărării ştie cum să gestioneze informaţiile clasificate şi eu cred că încearcă să scape de această problemă, dar este una de importanţă pentru securitatea naţională", a comentat ea.

Republicanii nu mai vor să audă de Signal

Între timp, senatorul republican de Montana Tim Sheehy a declarat înainte ca Trump să anunțe înlocuirea lui Waltz: "Dacă Mike pleacă, aceasta este decizia preşedintelui, iar noi susţinem acest lucru".

"Sincer, m-am săturat să aud despre Signal", a adăugat el, lăudând administraţia Trump pentru trimiterea de trupe la graniţa sudică şi pentru "punerea teroriştilor la locul lorr".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇