Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT. Primarul din Iași acuză o manevră politică

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT. Primarul din Iași acuză o manevră politică

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de construire. În replică, edilul spune că nu este normal ca o cercetare penală începută în decembrie 2022 să fie finalizată în pre-zilele în care se intră în campanie electorală și acuză o interferență politică în justiție.

De ce e acuzat Chirica

Primarul Chirica a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de construire, beneficiar fiind omul de afaceri Cristin Zămoşteanu.

Ancheta vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism.

ADVERTISING

Printre cei 26 de inculpaţi trimişi în judecată se află funcţionari din Primăria Iaşi şi Poliţia Locală Iaşi, dar şi oameni de afaceri şi membri ai familiei Zămoşteanu.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei arhitectul şef, Alexandru Mustiaţă, şeful Direcţiei Juridice, Cristina Oţeleanu, şi Raluca Mocanu - fost arhitect şef al municipiului Iaşi.

Dosarul a fost înregistrat vineri la Curtea de Apel Iaşi.

Ce spune primarul municipiului Iași

În replică, Mihai Chirica a spus, într-o declarație pentru Agerpres, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare", însă nu credea că se va întâmpla la momentul anunţării şi depunerii candidaturilor. El a acuzat "prietenii în justiţie" ale unor partide şi contracandidaţi ai săi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Nu este un dosar nou. Era de fapt de aşteptat acest lucru, dar nu mă gândeam că se va întâmpla chiar în momentul în care s-au anunţat candidaturile.

Se pare că raportul CSAT, cel pe care l-a prezentat presa zilele trecute, este unul corect. Se simte faptul că justiţia din România, părţi ale ei, să nu generalizăm, a intrat în joaca unor partide politice.

Nu este normal ca din 14 decembrie 2022 să spui că ai finalizat o cercetare penală exact în pre-zilele în care se intră în campanie electorală.

Bănui că nu mai sunt alte soluţii ale unor partide sau candidaţi pentru a convinge electoratul şi apelează la prieteniile din justiţie", a declarat primarul Mihai Chirica, a cărui candidatură pentru un nou mandat a fost validată de conducerea naţională a PNL pe 22 martie.

ADVERTISING

Edilul a susţinut că trimiterea sa în judecată în acest dosar a fost făcută pentru a favoriza alţi candidaţi la funcţia de primar al Iaşiului. Și a reiterat că nu este vinovat de acuzațiile care i se aduc.

„Eu vreau să-i avertizez pe toţi cei care sunt oameni cerebrali că lucrurile nu vor avea o influenţă dramatică asupra mea, în calitate de candidat, în condiţiile în care, aşa cum am spus şi cu altă ocazie, nu există nicio faptă care să poată fi adusă ca incriminare.

Mi-am făcut treaba şi mi-o fac în continuare. Nu pot să interzic emiterea unor acte administrative. Iar cine le utilizează, să plătească.

Dar este un lucru mizerabil pentru că ieri, după ce Forţa Dreptei şi o parte din aceasta, respectiv USR, îşi anunţă candidatul, a doua zi apare această această depunere de dosar.

Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel. Poate reuşeşte o parte dintre colegii mei din viaţa politică să încerce să elimine toată influenţa politică din justiţie.

Mergem mai departe, asta e situaţia, nu e o surpriză foarte mare, pentru că nu mai exista niciun argument care să mă coboare în sondaje şi-l folosesc pe acesta", a afirmat primarul Chirica.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇