Medic de la "Matei Balş", despre creșterea numărului de cazuri noi de COVID-19: Vorbim de un vârf legat strict de măsurile de relaxare

Medic de la "Matei Balş", despre creșterea numărului de cazuri noi de COVID-19: Vorbim de un vârf legat strict de măsurile de relaxare

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balş” a declarat joi că numărul mai mare de cazuri de infecţie cu noul coronavirus vine în contextul creşterii susţinute a testării, dar şi în urma măsurilor de relaxare.

„Cu siguranţă că este o situaţie care ar trebui să ne îngrijoreze, dar nu intrăm în panică şi nu este ceva ce nu se poate rezolva. În primul rând, acest număr mare vine în contextul unei testări care este în mod susţinut mai crescută. De fapt, ne interesează indicele de pozitivitate, câte din acele teste se pozitivează.

Avem într-adevăr un procent care este peste 3%. Este un procent mai mare, mai exact 3,68, dacă facem un calcul, dar, prin comparaţie cu ceea ce s-a spus, că astfel de creşteri mari au fost de puţine ori în timpul pandemiei, astăzi este explicat plecând de la numărul de testări. (…) În plus, trebuie să ne gândim că este vorba despre efectele maxime ale relaxării.

ADVERTISING

Practic, vorbim de a treia etapă de relaxare din 15 iunie care începe să se vadă acum. Deci, cumva suntem într-un vârf al îmbolnăvirilor legat de relaxare. Nu are legătură cu vârful îmbolnăvirilor din pandemie. Vorbim de un vârf care este legat strict de măsurile de relaxare", a explicat medicul.

Măsurile de prevenție se respectă mai puțin decât ar trebui

Adrian Marinescu susţine că măsurile de prevenţie au fost respectate "într-o măsură mai mică decât ar trebui".

"Eu cred că îngrijorarea se referă la faptul că este clar că se respectă într-o măsură mai mică decât ar trebui măsurile de prevenţie. Asta nu se vede de astăzi, se vede în ultimele săptămâni. Practic, lumea a înţeles şi aici trebuie să găsim un echilibru, că relaxarea vine şi cu o posibilitate de a nu respecta măsurile de prevenţie, lucru care nu este corect", a spus medicul.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, în săptămânile care urmează trebuie schimbat modul de abordare, iar relaxarea să se facă cu prudenţă, în caz contrar vor exista mai multe îmbolnăviri, internări şi mai multe cazuri severe.

"Ne relaxăm, facem ceea ce avem de făcut - concedii, etc, dar le facem cu prudenţă. Dacă nu vom face asta, nu este vorba doar despre creşterea numărului de îmbolnăviri şi că asta ar însemna mai multe persoane care se internează, mai multe cazuri severe. Dar luaţi în calcul şi contextul european. În contextul european, la noi situaţia a ajuns să fie mai proastă decât în cazul multor ţări din Europa.

ADVERTISING

Asta înseamnă că s-ar putea să avem restricţii la un moment dat de a circula în Europa, asta înseamnă că s-ar putea să ne încurce concediile când vrem noi să le facem. (…) Şi bineînţeles că numărul de îmbolnăviri mai mare, care se vede totuşi la nivelul spitalelor de boli infecţioase, nu înseamnă că este depăşită capacitatea de internare din România.

Vorbim strict despre spitalele care se ocupă de COVID 19, dar asta o să însemne, din păcate, o presiune mai mare inclusiv la nivelul serviciilor de terapie intensivă şi implicit va duce şi la un prognostic prost. Eu cred că avem de gândit acum într-un mod constructiv, nu trebuie să percepem lucrurile că intrăm în panică, nu trebuie să ne gândim că vor veni alte restricţii, trebuie realmente să găsim acel echilibru şi să fim mult mai atenţi decât am făcut-o în zilele care au trecut", a susţinut Marinescu.

Ar fi trebuit să fie o scădere a virulenței noului coronavirus

Întrebat dacă virulenţa noului coronavirus a scăzut, medicul a spus că ar trebuie să existe o scădere, însă nu există o dovadă în acest sens.

"În mod logic, ar trebuie să fie o scădere (n.r. - a virulenţei). Spunem în mod logic, pentru că este un ciclu natural al virusului. Numai că nu există o dovadă că lucrul acesta s-a şi întâmplat. Ce trebuie să înţelegem este că virulenţa în niciun caz nu este în creştere, nu asta explică în vreun fel că sunt mai multe îmbolnăviri.

În niciun caz. Este vorba strict despre relaxare. Această scădere a virulenţei totuşi nu vine cu nişte dovezi ştiinţifice, deocamdată. Sunt doar presupuneri legate de acel ciclul natural pe care îl are virusul", a mai explicat medicul Adrian Marinescu.

Alte 460 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se la un total de 25.286 de îmbolnăviri, a anunţat joi Grupul de Comunicare Strategică.

Citește și:

Trei sibieni s-au reinfectat cu COVID-19, deși aveau anticorpi. Rafila arată cum a fost posibil

Aproape 3.200 de angajați din sistemul sanitar au coronavirus


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇