Mărturia unuia dintre teroriștii de la Paris. Povestește de ce n-a mai vrut să se arunce în aer în mulțime

Mărturia unuia dintre teroriștii de la Paris. Povestește de ce n-a mai vrut să se arunce în aer în mulțime

Salah Abdeslam, principalul inculpat în procesul atacurilor care au avut loc pe 13 noiembrie 2015 în mai multe cafenele şi în sala de spectacole Bataclan din Paris, le-a cerut iertare victimelor şi a susţinut că a decis în ultimul moment să nu mai detoneze bomba cu care era echipat. Abdeslam, 32 de ani, este singurul supravieţuitor al comandourilor jihadiste care au ucis atunci 130 de oameni.

Vineri, la ultima sa audiere în faţa instanţei speciale de judecată din Paris, Abdeslam i-a rugat pe supravieţuitori să “îl urască cu moderaţie”, relatează Sky News. El a susţinut că Abdelhamid Abaaoud, teroristul care a orchestrat atentatul, l-a convins cu două zile înainte să se alăture grupului care urma să lanseze atacurile sinucigaşe, iar în ziua următoare fratele său i-a arătat cafeneaua în care trebuia să-şi detoneze vesta cu explozibili.

ADVERTISING

“A fost un şoc pentru mine. Nu am ştiut cum să reacţionez. Am arătat că nu sunt pregătit pentru asta. În cele din urmă m-a convins”, a spus Abdeslam în sala de judecată.

În noaptea de 13 noiembrie purta centura explozivă, în timp ce fratele său şi alţi extremişti ai Statului Islamic pregăteau atacurile.

“Am intrat în cafenea. Am comandat o băutură. Mă gândeam. Am privit oamenii care râdeau, dansau. Mi-am spus că nu o s-o fac”, a continuat el.

Un expert în explozibili al poliţiei le-a spus judecătorilor că centura pe care Abdeslam o purta era defectă, însă bărbatul susţine că el este cel care a dezactivat-o.

ADVERTISING

Întrebat de avocatul său despre mama şi fratele său, Abdeslam a plâns pentru prima dată de când a început procesul, în septembrie anul trecut.

“Îmi prezint condoleanţele şi le cer iertare tuturor victimelor”, a mai spus Abdeslam.

El a cerut în repetate rânduri să fie iertaţi şi cei trei acuzaţi care l-au ajutat sa fugă după atacuri. 

Abdeslam a fugit din cafenea, iar pe drum şi-a abandonat centura cu explozibili. S-a ascuns mai întâi lângă Paris, iar apoi a fugit la Bruxelles, unde a fost arestat patru luni mai târziu.

ADVERTISING

Dacă va fi găsit vinovat, riscă o condamnare pe viaţă. Verdictul este aşteptat pe 24 iunie.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇