Marian Zlotea, condamnat la închisoare, anunță pe Facebook că a fugit din țară și se compară cu liderul separatist catalan Carles Puigdemont

Marian Zlotea, condamnat la închisoare, anunță pe Facebook că a fugit din țară și se compară cu liderul separatist catalan Carles Puigdemont

Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL și fost președinte al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a anunțat pe Facebook că a fugit din țară după ce a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare într-un dosar de corupție.

UPDATE: Marian Zlotea și-a sters ulterior contul de Facebook

Zlotea susține că își va căuta dreptatea la CEDO, după ce miercuri Curtea de Apel București a dat o sentință definitivă ce nu mai poate fi atacată.

”În acest moment, știind de această înscenare de sentință care urma să mi se pregatească am părăsit Romania și, la fel ca fostul meu coleg din Parlamentul European, spaniolul Carles Puigdemont, am cerut statut de refugiat politic în altă țară. Cu probele și dovezile pe care le am, inclusiv înregistrările din dosar care îmi dovedesc nevinovăția, îmi voi căuta dreptatea la CEDO”, spune Marian Zlotea.

”O sentință nedreaptă”

”Sunt nevinovat iar aceasta este o sentință nedreaptă dată într-un dosar bazat în totalitate pe două denunțuri neîntemeiate date sub presiune de doi inculpați arestați care, ulterior denunțurilor, au fost eliberați”, își începe Zlotea pledoaria pe Facebook.

https://www.facebook.com/md.zm.731/posts/503800707255876

El a încercat să explice că acuzațiile i se aduc din cauza ”acțiunilor sociale organizate pe lângă biserici” în campania electorală din 2009.

”Faptele au fost catalogate de DNA ca fapte de corupție și trafic de influență fără nicio probă în acest sens”, scrie Zlotea.

De asemenea, el acuză instanța că a adăugat încadrarea de ”trafic de influență” fără ca cineva să-i ceara asta.

”Instanta de fond a Tribunalului Bucuresti a dispus în ceea ce mă privește o pedeapsa de 2 ani cu suspendare pe care bineînțeles că am considerat-o nedreaptă și am atacat-o. Instanța de apel nu a respectat nici un drept la apărare pe tot parcursul procesului schimbând în penultimul termen al pronunțării încadrarea în trafic de influență fără ca acest lucru să se fi solicitat de vreuna dintre părțile implicate”, spune el.

Inculpatul consideră că această sentință este ”nedreaptă” și este o ”plată politică” pentru că nu a fost de acord ca, ”la un moment dat, cineva să preia PDL”. Desigur, fără să explice la cine se referă.

”În acest moment, noul PNL format în urma fuziunii cu PDL nu face altceva decât să arunce peste bord toți liderii vechiului PDL care s-au trezit, în urma acestei fuziuni, cu tot felul de probleme penale. La fel au procedat și cei dinainte, cei de care am încercat să protejez partidul, care au condus țara cu ajutorul instituțiilor de forță care acum s-au pus în slujba noii puteri”, spune Zlotea pe Facebook.

Fostul europarlamentar insistă că va ataca această decizie la ÎCCJ, la CEDO, ”la toate instituțiile europene abilitate care mă pot ajuta să-mi dovedesc nevinovăția”.

El mai spune că a fost amenințat, de asemenea, că dacă nu va renunța la monitorizarea alegerilor din decembrie 2020 va primi o condamnare cu executare în acest caz, așa că a ales să plece din țară.

Postarea se încheie apoteotic cu o comparație cu liderul separatist catalan Carles Puigdemont, care a fugit din Spania și a cerut azil politic în Belgia.

Pentru ce a fost condamnat Zlotea

Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani şi 6 luni închisoare pentru luare de mită, instigare la luare de mită şi trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit de la subalterni, firme şi supermarketuri bani şi produse alimentare pentru „pomeni electorale”.

Instanţa a mai dispus confiscarea de la Zlotea a sumei de 263.000 lei.

La instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti – Marian Zlotea primise o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare.

O.D.