Macron trimite mai multe nave militare în Mediterana de Est. De unde vine conflictul dintre Turcia și Grecia

Macron trimite mai multe nave militare în Mediterana de Est. De unde vine conflictul dintre Turcia și Grecia

Franţa îşi va suplimenta prezenţa militară în estul Mediteranei, a declarat miercuri preşedintele Emmanuel Macron, cerând Turciei să oprească activităţile de explorare a petrolului şi gazelor în apele disputate, care au amplificat tensiunile cu Grecia.

Liderul francez şi-a exprimat îngrijorarea provocată de explorarea ”unilaterală” efectuată de Turcia, în timpul unei discuţii telefonice cu premierul grec Kiriakos Mitsotakis, a anunţat biroul preşedintelui Macron, într-un comunicat citat de Reuters.

Prospectarea ar trebui ”să fie oprită pentru a permite un dialog paşnic” între cele două ţări vecine şi membre ale NATO.

ADVERTISING

Blocajul s-a agravat în această săptămână, după sosirea navei turceşti Oruc Reis, destinată cercetărilor seismice, într-o zonă disputată din Mediterana, însoţită de nave de război.

”Franţa îşi va întări temporar” prezenţa militară, pentru a ”monitoriza situaţia în regiune şi a-şi demonstra hotărârea de a respecta legislaţia internaţională”, potrivit comunicatului lui Macron.

Turcia şi Grecia nu se înţeleg din cauza pretenţiilor asupra rezervelor de gaze naturale din Mediterana, aduse în centrul atenţiei de încercările Ciprului de  explora gaze în estul Mediteranei, în timp ce Turcia are obiecţii puternice.

ADVERTISING

Macron a cerut luna trecută ca Uniunea Europeană să sancţioneze Turcia pentru ceea ce descrie ca fiind ”încălcări ale suveranităţii Greciei şi Ciprului în apele lor teritoriale.

Relaţiile dintre Paris şi Ankara s-au înrăutăţit şi din cauza conflictului din Libia.

Turcia și Grecia, dispuse la dialog

Pe de altă parte, Turcia şi Grecia şi-au semnalat miercuri disponibilitatea de a rezolva prin dialog disputa referitoare la explorarea hidrocarburilor, angajându-se în acelaşi timp să îşi apere interesele în regiune, transmite tot Reuters.

Tensiunile s-au amplificat atunci când Ankara a trimis, luni, o navă de explorare într-o zonă disputată din Mediterana, însoţită de nave de război, la câteva zile după ce Grecia a semnat un acord maritim cu Egiptul.

ADVERTISING

Turcia reia căutarea de hidrocarburi într-o zonă disputată, cu riscul unui conflict cu Grecia

”În pofida acestor lucruri, dorim să credem că bunul simţ va prevala. Atât în teren cât şi la masă, respectăm legislaţia internaţională, buna vecinătate şi dialogul. Dorim să ajungem la soluţii politice, prin mijloace panice, în conformitate cu legile internaţionale ”, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulsi Akar.

Premierul elen Kiriakos Mitsotakis a spus că ţara sa vrea să construiască poduri cu vecinii săi şi speră că discuţiile cu Turcia pot fi reluate. El a adăugat însă că ”dialogul devine irelevant într-un climat de tensiune”.

Hakar a preicizat că Turcia va continua ”să îşi apere drepturile, legăturile şi interesele” în apele costiere.

”Trebuie să se ştie că mările noastre sunt ţara noastră albastră. Fiecare picătură este valoroasă”, a subliniat ministrul turc.

Insula care provoacă zâzania

Turcia afirmă că are cel mai lung ţărm din estul Mediteranei, dar că este este limitată la o fâşie îngustă de ape din cauza extinderii platoului continental al Greciei, pe baza prezenţei unor numeroase insule greceşti în apropierea ţărmului său.

Akar a dat ca exemplu insula elenă Kastellorizo, la circa doi kilometri de coasta sudică a Turciei şi la 570 de kilometri de Grecia continentală, ca sursă principală de frustrare.

”Grecia cere 40.000 de kilometri pătraţi de jurisdicţie maritimă din cauza insulei Meis (Kastellorizo)...nu poate fi reconciliată cu orice logică”, a explicat Akar.

Pretenţia Greciei asupra apelor din jurul Kastellorizo se bazează pe o convenţie maritimă a ONU susţinută de multe ţări, dar nu şi de Turcia.

Ankara a anunţat că va emite noi licenţe de explorare şi forare în estul Mediteranei, în timp ce  ministrul grec de Externe Nikos Dendias a cerut Turciei să ”elibereze imediat platoul continental elen”.

”Nu vom fi niciodată cei care vor escalada situaţia. Cu toate acestea, reţinerea este numai un aspect al puterii noastre. Nu vom lăsa fără răspuns nicio provocare”, a subliniat Mitsotakis.

Grecia trimite nave militare în sud-estul Mediteranei: Cerem Turciei să înceteze imediat activităţile ilegale care ne încalcă drepturile suverane!

Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană vor discuta problema vineri, în cadrul unei teleconferinţe de urgenţă, la solicitarea guvernului elen. Ministrul elen de Externe se va întâlni vineri, la Viena, cu omologul său american Mike Pompeo, pentru a discuta despre acest conflict.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇