Turcia a trimis un vas pentru a efectua un studiu seismic într-o zonă disputată din estul Mării Mediterane, acţiune pe care Grecia o cataloghează drept ilegală, relatează Reuters.
Marina turcă a anunţat că vasul Oruc Reis va opera în zonă în următoarele două săptămâni, până pe 23 august.
Cele două ţări sunt în dezacord după ce au revendicat resursele de hidrocarburi din regiune. Un anunţ asemănător, emis luna trecută, a stârnit o dispută care a fost calmată după intervenţia cancelarului german Angela Merkel, astfel că Turcia a fost de acord să facă o pauză în operaţiuni.
Vineri, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus că Turcia a reluat exploatările în regiune pentru că Grecia nu şi-a ţinut promisiunile cu privire la problemă.
Luni, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a prezidat o reuniune a consiliului pe probleme de apărare din cadrul guvernului la care au fost examinate „modurile de reacţie la provocarea Turciei”, a transmis un reprezentant al biroului şefului Executivului.
Ministerul grec al Afacerilor Externe a emis un comunicat luni în care a cerut Turciei să „înceteze imediat acţiunile ilegale care subminează pacea şi securitatea în regiune”.
Oruc Reis a ajuns deja în zonă - la sud de Antalya şi la vest de Cipru. Analizele seismice reprezintă pregătirea pentru o potenţială explorare de hidrocarburi.
Turcia şi Grecia au dispute şi din cauza numărului de zboruri deasupra Mării Egee şi din cauza Ciprului divizat etnic.
Reanexarea Sfintei Sofia și riscul unui iminent război