Atena va avea din nou moschee, dupa aproape 200 de ani

Atena va avea din nou moschee, dupa aproape 200 de ani

Prima moschee din Atena de la independența greacă, un proiect aflat în curs de peste un deceniu, întârziat de epidemia COVID-19, ar putea fi deschisă anul acesta.

”Procedurile au fost în parte întârziate din cauza pandemiei, însă accelerăm activitatea, iar moscheea ar urma să fie deschisă în toamnă”, anunță autoritățile din Grecia.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

O sursă guvernamentală, contactată de AFP, a apreciat că sfârşitul lui octombrie este o dată realistă în vederea deschiderii, ”dacă nu au loc noi izolări”.

Sentimentul antiturc rămâne puternic în Grecia

Proiectul deschiderii unei moschei oficiale la Atena, una dintre capitalele europene în care nu există o moschee, a fost lansat în 2007.

El s-a lovit imediat de o opoziţie foarte puternică a Bisericii Ortodoxe, foarte puternică în Grecia, şi de sentimentul naţionalist împotriva Turciei musulmane.

Grecia a fost ocupată în timpul Imperiului Otoman timp de secole, după care şi-a recucerit independenţa în secolul al XIX-lea. Sentimentul antiturc este în continuare puternic.

Moscheea din Atena – a cărei construire cu fonduri de stat a fost încheiată în 2019 – poate primi 350 de persoane.

Clădirea se află la Elaionas, un fost cartier industrial din capitală.

Singurele moschei în Grecia se află în prezent în regiunea de frontieră cu Turcia, în care trăieşte o minoritate turcă de 150.000 de persoane.

Lăcașe de cult clandestine

În alte părţi ale ţării, musulmanii – în mare parte refugiaţi şi migranţi – folosesc lăcaşuri de cult improvizate în apartamente sau peşteri.

Aproximativ 250.000 de musulmani se estimează că trăiesc la Atena.

O sală musulmană de rugăciuni funcționează la Pireu, din 1989, fără acte în regulă, motiv pentru care va fi închisă în curând.

Asociaţia Musulmană din Grecia a protestat săptămâna aceasta faţă de închiderea iminentă a sălii.

Autorităţile au anunţat că acest loc nu a primit un permis, dar că poate obţine unul şi că poate fi redeschis după o evaluare.

”Toţi cei care cer un permis îl obţin, dacă documentele lor sunt în ordine”, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală.