La Sfânta Sofia din Istanbul s-a auzit prima chemare la rugăciunea musulmană, după 86 de ani. Grecii au coborât steaguri în bernă

La Sfânta Sofia din Istanbul s-a auzit prima chemare la rugăciunea musulmană, după 86 de ani. Grecii au coborât steaguri în bernă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sfânta Sofia din Istanbul s-a deschis vineri ca moschee pentru prima dată după 86 de ani. Adhan-ul – chemarea credincioşilor musulmani la rugăciune – a răsunat când deja o mulţime de sute de oameni se adunase în faţa fostei bazilici creştine din secolul al VI-lea.

Măsurile de distanţare pentru evitarea răspândirii coronavirusului au fost ignorate în bună măsură, relatează dpa.

Oamenii s-au aşezat pe şaluri şi covoare în piaţa dintre Sfânta Sofia şi Moscheea Albastră, iar la barierele de securitate s-au adunat alte zeci care doreau să intre.

Erdogan, prezent la rugăciune

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a făcut deja joi inspecţia finală a edificiului, a sosit la Sfânta Sofia împreună cu soţia sa Emine.

ADVERTISING

Erdogan, care purta o mască, mai era însoţit şi de Ali Erbas, şeful principalei autorităţi religioase Diyanet, şi de alţi membri ai cabinetului. Şeful statului turc, care a semnat la 10 iulie decretul care transforma muzeul Sfânta Sofia în moschee, a declarat că ''visurile tinereţii sale'' au devenit realitate.

Un panou verde cu inscripţii aurii în turcă, arabă şi engleză afişează acum noua denumire: Marea Moschee Hagia Sophia.

Podeaua este acoperită cu un covor de culoare turcoaz aprins, iar perdele albe acoperă, la ora rugăciunii musulmane, mozaicurile cu icoanele Fecioarei Maria sau pruncului Iisus şi alte simboluri creştine.

ADVERTISING

Schelele pentru lucrările de restaurare la monumentul din patrimoniul mondial UNESCO sunt parţial mascate cu un panou mare de culoare maro, cu versete din Coran.

Majoritatea căilor de acces spre moschee au fost blocate, transportul public a fost restricţionat şi au fost desfăşuraţi 21.000 de poliţişti.

Guvernatorul metropolei Istanbul, Ali Yerlikaya, a cerut publicului să vină cu patru lucruri: "măşti, covoare de rugăciune, răbdare şi înţelegere".

Despre Hagia Sophia, atunci și acum

Construită de împăratul bizantin Justinian în anul 537, când a fost cea mai mare biserică din întreaga creştinătate, Sfânta Sofia a fost transformată în moschee în 1453 de sultanul Mahomed al II-lea Cuceritorul, după ce otomanii au ocupat Constantinopolul şi şi-a păstrat acest statut până la decretul din 1934 al lui Mustafa Kemal Ataturk, părintele statului turc modern, laic.

ADVERTISING

În 10 iulie anul acesta, Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia, a anulat decretul respectiv, iar după câteva ore, actualul preşedinte a semnat un altul, prin care a retransformat edificiul în lăcaş de cult musulman.

Modificarea a născut îngrijorare în toată lumea

Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia, UNESCO şi capi ai mai multor biserici şi-au exprimat îngrijorarea faţă de modificare, însă Erdogan a insistat că este vorba despre "un drept istoric şi suveran al Turciei" şi că vor fi primiţi în continuare turiştii şi credincioşii de orice confesiune.

Mai mult, intrarea va fi de acum gratuită.

Grecii au răspuns cu rugăciuni şi steaguri coborâte în bernă

Grecii au răspuns, vineri, conversiei catedralei Sfânta Sofia din Istanbul în moschee cu rugăciuni şi steaguri coborâte în bernă, considerând-o zi de doliu pentru ortodoxie, relatează site-ul keeptalkinggreece.com, citat de News.ro.

Clopotele bisericilor au bătut în toate lăcaşurile de cult din Grecia, vineri.

Arhiepiscopul Atenei şi al Greciei, Ieronymos, a spus că transformarea leagănului Ortodoxiei Greceşti este „un sacrilegiu”

El a descris 24 iulie ca „zi de doliu” pentru Ortodoxia Greacă şi pentru grecii din întreaga lume şi le-a cerut oamenilor să participe la liturghia obişnuită de vineri de la Catedrala din Atena, la ora 20.00.

El i-a chemat pe toţi să se roage pentru sprijinirea naţiunii.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec a spus că transformarea catedralei Sfânta Sofia din muzeu în moschee este „un adevărat şoc pentru creştinii din întreaga lume”.

Citește și:

Pisica Gli poate rămâne, chiar dacă Hagia Sofia devine moschee

Erdogan a făcut o vizită simbolică la fosta bazilică Sfânta Sofia din Istanbul - când va avea loc prima slujbă musulmană

UE condamnă decizia Turciei de a transforma Sfânta Sofia în moschee. Rusia spune că e treaba lui Erdogan ce face


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇