Lovitură pentru DIICOT: Tribunalul Tulcea anulează rechizitoriul și dovezile strânse în dosarul Cocaina de la Marea Neagră

Lovitură pentru DIICOT: Tribunalul Tulcea anulează rechizitoriul și dovezile strânse în dosarul Cocaina de la Marea Neagră

Vă mai amintiţi de barca plină cu o tonă de cocaină care s-a răsturnat în apele Mării Negre? După 4 ani de la trimiterea dosarului în judecată, Tribunalul Tulcea anulează rechizitoriul procurorilor pentru vicii de procedură.

Şi vorbim de un dosar de trafic internațional de droguri în valoare de 600 milioane de euro, pe care se pare că procurorii nu l-au făcut tocmai în regulă.

Presa locală a relatat despre decizia luată miercuri de instanţă. Judecătorii au constatat „nulitatea absolută parţială a ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale pentru lipsa autorizării prealabile a organului competent (...) şi a tuturor actelor de urmărire penală efectuate după această dată şi dispune excluderea lor din materialul probator."

ADVERTISING

Adică procurorii DIICOT ar fi acționat fără a lua avizele necesare de la judecători pentru filaj sau interceptări în ancheta lor. Iar toate probele culese astfel sunt nule.

În plus, instanţa a constatat şi neregularitatea rechizitoriului DIICOT "în sensul insuficientei descrieri a situaţiei de fapt reţinute şi a neindicării mijloacelor de probă în baza cărora se sprijină acuzarea şi analiza acestora cu privire la fiecare infracţiune şi pentru fiecare inculpat în parte".

DIICOT trebuie să decidă în termen de 5 zile dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei la procurori.

ADVERTISING

Decizia tribunalului nu e definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.

Gruparea care a încercat să transporte prin România trei tone de cocaină spre Europa de Vest, coordonată de un cetăţean libanez aflat în Brazilia, şi din care au mai făcut parte cetăţeni spanioli, sârbi, ucrainieni şi români, a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT în vara lui 2020.

Autorităţile s-au sesizat după ce, în primăvara lui 2019, o barcă încărcată cu o tonă de cocaină s-a răsturnat în zona localităţii Sfântu Gheorghe din Tulcea. În acel moment autorităţile s-au sesizat şi au fost începute investigaţiile în cadrul operaţiunii „Grimm Brothers”.

ADVERTISING

Citiţi pe larg despre cum Balkan Cartel a apelat la serviciile celui mai cunoscut traficant de droguri din America de Sud pentru a transporta trei tone de cocaină inclusiv prin România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇