Ziua 117 de război: Rusia a lansat 14 rachete în Odesa, Zelenski spune că Africa este un „ostatic” al războiului

Ziua 117 de război: Rusia a lansat 14 rachete în Odesa, Zelenski spune că Africa este un „ostatic” al războiului

A început o săptămâna critică pentru Ucraina, care a găsit țara rezistând cu greu atacurilor rușilor din est, în cea de-a 117-a zi a invaziei.

Au fost uciși 3 civili și alți 2 au fost răniți în regiunea Donețk.

Putin a ordonat armatei sale să preseze și să câștige Donbasul cu orice preț, în aceste zile cruciale, în care Ucraina află dacă primește statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

„Începe o săptămână istorică. O săptămână în care vom primi răspunsul Uniunii Europene cu privire la statutul de candidată pentru Ucraina”, a anunțat și președintele Zelenski, avertizând că în aceste zile rușii își vor spori atacurile și ar putea chiar să atace și alte țări.

Apelul lui Zelenski a fost întâmpinat de un fostul director al forțelor speciale britanice, care a cerut ca țara sa să se „pregătească pentru război”, dacă vrea să descurajeze Rusia.

Spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de luni, 20 iunie, ziua 117 de război:

23:45 - Ruşii rad totul în cale, o politică adoptată şi în alte regiuni din Ucraina, precum în Mariupol, spune primarul din Severodoneţk, Oleksandr Striuk.

23:22 - Atacurile rusești au ucis 3 civili și au rănit alți 2 în regiunea Donețk. Potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kirilenko, civilii au fost uciși în trei localități.

22:51 - Atacul asupra Harkov și capturarea orașului Sloviansk sunt planurile armatei ruse, pentru care își adună forțele, a declarat Volodimir Zelenski.

22:35 - Kremlinul a declarat luni că americanii capturaţi în Ucraina sunt "mercenari" angajaţi în activităţi ilegale şi trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru "crimele" comise

ADVERTISING

22:02 - Preşedintele american Joe Biden a declarat că este "puţin probabil" să efectueze o vizită în Ucraina în viitorul său turneu în Europa.

21:40 - Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereshchuk, îi îndeamnă pe locuitori să părăsească regiunea Herson. Ea a spus că aceștia pot încerca să plece prin Crimeea, deoarece este aproape singura modalitate de a scăpa.

21:09 - Guvernatorul regiunii Lugansk spune că trupele ucrainene controlează fabrica Azot din Sievierodonețk.

20:43 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Africa este un „ostatic” al războiului Rusiei în țara sa, care a dus la penuria globală de alimente și temeri de foamete pe continentul african.

20:20 - Președintele rus Vladimir Putin se teme de „scânteia democrației” care se răspândește în țara sa, a declarat cancelarul german Olaf Scholz. Potrivit acestuia, Putin încearcă să divizeze Europa și să revină la o lume dominată de sfere de influență.

19:59 - Oficialii ruși susțin că Forțele Armate ale Ucrainei au lovit instalațiile de foraj confiscate de Rusia în Marea Neagră.

19:34 - Autoritățile din Odesa au arătat consecințele loviturilor cu rachete care au avut loc azi asupra orașului.

19:07 - Premierul ungar Viktor Orban susține recomandarea Comisiei Europene privind acordarea Ucrainei a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, a declarat șeful serviciului de presă al Guvernului Ungariei, Bertalan Havasi.

18:43 - Forțele ruse au lansat 14 lovituri cu rachete în sudul Ucrainei în 3 ore. Nu au fost raportate victime, a anunțat armata ucraineană.

ADVERTISING

18:14 - Un depozit de alimente din portul Odesa de la Marea Neagră a fost distrus într-un atac cu rachete rusești, dar niciun civil nu a fost ucis, a declarat armata ucraineană.

17:49 - Rusia continuă să declare Meta „organizație extremistă”. Un tribunal din Moscova a respins luni un apel formulat de Meta - compania-mamă a Facebook şi Instagram - după ce a fost găsită vinovată de "activitate extremistă" în Rusia în luna martie.

17:31 - Primarul din Melitopol Ivan Fedorov spune că în zonă au fost văzuți militanți sirieni deghizați. La sfârșitul lunii mai, The NYT scria că cel puțin 300 de mercenari sirieni sunt antrenați în Rusia pentru a fi trimiși în războiul din Ucraina.

17:26 - Flota rusă din Marea Baltică a organizat exerciții militare ample după ce Lituania a anunțat că interzice transportul de bunuri care intră sub sancțiunile UE spre Kaliningrad.

Peste 10.000 de militari au fost implicați în exerciții, până șa 60 de nave, 45 de avioane și elicoptere și 2.000 de echipamente militare speciale.

17:17 - Alarmele aeriene au sunat în regiunile centrale ale Ucrainei.

17:00 - Apartamentele din München deţinute de un parlamentar rus şi de soţia sa au fost confiscate împreună cu un cont bancar folosit pentru a facilita plăţi ale chiriei în valoare de 3.500 de euro pe lună către cuplu, a declarat, luni procurorul din München.

Acesta este primul caz din Germania în care bunurile care aparţin unei persoane sancţionate au fost confiscate şi nu îngheţate.

16:31 - Președintele Klaus Iohannis a spus luni, la Riga, că la următorul summit al Inițiativei celor 3 Mări, când România va fi gazdă, vor fi analizate toate posibilitățile prin care Inițiativă va ajuta Ucraina: „Ne vom concentra asupra proiectelor de interconectare, la care Ucraina ar putea participa ca partener”.

ADVERTISING

16:28 - Atât Suedia, cât şi Finlanda îşi continuă luni negocierile cu Turcia în vederea unei aderări la NATO, însă speranţa unei aderări rapide pare se se îndepărteze tot mai mult.

„Cred că este posibil, dar va fi foarte dificil. Acest lucru le va cere ambelor tabere să dea dovadă de o voinţă reală de a face un compromis”, estimează într-un interviu acordat AFP directorul Institutului de Studii Turceşti la Universitatea din Stockholm, Paul Levin.

16:24 - BCE estimează că până la 8,3 milioane de refugiați ar putea părăsi Ucraina până la sfârșitul anului și unul din doi refugiați ucraineni care intră în zona euro ar putea fi angajați aici, ceea ce ar „atenua ușor" deficitul de forță de muncă.

16:03 - Consilierul primarului din Mariupol a anunțat că rușii au început să dezgroape cadavrele din gropile comune din oraș, bănuind că Moscova încearcă, astfel, să ascundă crimele comise.

15:27 - Kremlinul a calificat decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor mărfuri către regiunea Kaliningrad din Rusia drept „fără precedent” şi a avertizează că va reacţiona.

„Această decizie este cu adevărat fără precedent, care încalcă totul. Considerăm acest lucru ilegal. Situaţia este mai mult decât gravă... avem nevoie de o analiză serioasă şi aprofundată pentru a stabili răspunsul nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă.

Autorităţile lituaniene au interzis tranzitul mărfurilor sancţionate de UE pe teritoriul său, care include singura rută feroviară între Rusia continentală şi enclava Kaliningrad de la Marea Baltică. Mărfurile interzise includ cărbune, metale, materiale de construcţie şi tehnologie avansată.

15:15 - Grănicerii polonezi au anunțat că 6 soldați din Belarus au încercat să sape un tunel pe sub gardul de la frontieră. În ultimele 24 de ore, 21 de persoane au fost prinse în timp ce încercau să intre ilegal din Belarus în Polonia, inclusiv un cetățean din Maroc, unul din Senegal și unul din India.

14:50 - Editorul ziarului independent rus Novaya Gazeta, laureat al premiului Nobel pentru pace, își scoate la licitație medalia, veniturile fiind destinate ajutorării copiilor strămutați din cauza războiului din Ucraina.

14:22 - Liderul pro-rus din Crimeea, Serghei Askionov, a acuzat Ucraina că a lansat o lovitură cu rachete asupra platformelor de foraj petrolier de pe coasta peninsulei.

Trei persoane au fost rănite, iar căutarea este în desfășurare pentru alți șapte muncitori după atacul asupra platformelor de foraj de la Chernomorneftegaz, a spus Askionov într-o postare pe Telegram.

14:10 - Ambasadorul Rusiei în Regatul Unit, Andrey Kelin, nu mai are voie să intre în clădirea Parlamentului din Westminster „până la noi ordine”, potrivit unui mesaj transmis de președinții Camerei Comunelor și Lorzilor în această dimineață.

13:29 - Fostul director al forțelor speciale britanice spune că Marea Britanie trebuie să se „pregătească pentru război”, dacă vrea să descurajeze Rusia.

Comentariul generalului Sir Adrian Bradshaw a venit după ce noul șef al armatei britanice, generalul Sir Patrick Sanders, le-a spus trupelor că trebuie să se pregătească „să lupte din nou în Europa”.

„Da, are perfectă dreptate. Ideea este că, pregătindu-ne în mod corespunzător pentru război, construind o descurajare cu adevărat solidă, vom opri războiul”, a declarat Bradshaw, la BBC Radio 4.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a arătat că „este pregătit să-și asume riscul de a porni un război deschis în Europa”, a mai spus generalul.

„Trebuie neapărat să ne asigurăm că el nu găsește o cale, o oportunitate de a face o mișcare împotriva NATO. Nu trebuie să-i oferim acea deschidere, iar ceea ce spune generalul Saunders a mai fost spus de comandanții militari de acum o mie de ani - dacă vrei pace, pregătește-te de război”, a conchis Sir Adrian Bradshaw.

13:15 - Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, care deține și funcția de președinte al Societății Istorice Ruse, spune că „lupta eroică a popoarelor din Donbas” ar trebui să apară în manualele școlare din Federația Rusă.

12:22 - Dmitri Medvedev, fost președinte și premier al Rusiei, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate și un apropiat al lui Vladimir Putin, spune că relația dintre SUA și Rusia este la „zero Kelvin”, în privința unor noi negocieri ale tratatelor nucleare.

„Ca unul care a avut o relație directă cu START-3 și a semnat (acordul) în 2010, consider că momentul pentru noi negocieri este cel mai inoportun. Nu avem relații cu SUA acum. Sunt la zero Kelvin. Și nu trebuie să le dezghețăm astăzi. Nu e nevoie să negociem cu ei. Să vină ei, să alerge sau să se târască și să ne ceară asta. Și atunci o vor aprecia ca pe o favoare specială”, a spus Medvedev.

12:00 - Jurnalistul local Yuriy Butusov relatează că Brigada 72 ucraineană a capturat un mercenar din grupul Wagner.

11:36 - Germania anunță că sprijină Polonia și România cu modernizarea căilor ferate, pentru a permite exportul milioanelor de tone de cereale blocate în Ucraina, din cauza blocadei maritime rusești, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock.

Șinele de cale ferată trebuie modernizate, avem nevoie de vagoane de marfă potrivite - guvernul german lucrează la asta cu mulți alți actori”, a spus ea reporterilor, la sosirea la o întâlnire cu omologii săi din Uniunea Europeană, la Luxemburg.

„Este clar că, în cele din urmă, cu siguranță nu vom reuși să scoatem toate cerealele, dar dacă chiar reușim să eliberăm o parte din ele, pe diferite rute, va fi de ajutor pentru a înfrunta această provocare globală”, a mai spus ea.

10:19 - Blocarea de către Rusia a exportului de milioane de tone de cereale ucrainene este o crimă de război, consideră Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell.

„Solicităm Rusiei să deblocheze porturile… Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina, în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame”, a declarat Borell.

„Aceasta este o adevărată crimă de război, nici nu îmi pot imagina că va mai dura”, a spus el la o întâlnire a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, la Luxemburg.

09:54 - Guvernatorul Harkovului anunță că rușii au ajuns la marginea orașului. El a făcut apel la populație să nu facă drumuri inutile, să nu meargă la pădure, pe câmpuri sau pe marginea drumului, pentru că riscă să se întâlnească cu invadatorii. De asemenea, el le-a transmis oamenilor să nu ignore sirenele și să se adăpostească atunci când le aud.

„Pe linia de contact din regiunea Harkov, inamicul se concentrează în principal pe apărare. Apărătorii noștri își mențin pozițiile ferm. Am spus în repetate rânduri că inamicul nu abandonează planurile pentru Harkov, dar forțele noastre armate sunt pregătite pentru orice scenariu din partea ocupanților”, a transmis guvernatorul Oleh Synyehubov.

09:15 - Operațiunile terestre și aeriene ale Rusiei au rămas concentrate pe sectorul central Donbas, peste weekend, se arată în cel mai recent raport de informații al Ministerul Apărării din Regatul Unit.

Acesta arată că forțele aeriene ruse au avut performanțe slabe, până acum, iar eșecul aviației de a sprijini forțele de la sol este probabil unul dintre cei mai importanți factori din spatele succesului foarte limitat al campaniei Rusiei.

09:00 - Importurile de țiței ale Chinei din Rusia au urcat cu 55% față de anul precedent, ajungând la un nivel record în luna mai, înlocuind Arabia Saudită ca principal furnizor, în timp ce rafinăriile au profitat de livrările la preț redus, pe fondul sancțiunilor impuse Moscovei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇