Ziua 1090 de război a început cu atacuri aeriene în Ucraina și în Rusia.
Aproape 150 de drone au fost lansate noaptea trecută asupra Ucrainei, cele mai multe fiind distruse de apărarea aeriană. Atacul a provocat daune în regiunile Harkov, Kiev, Poltava, Zaporojie și Sumî. Locuitorii din nordul județului Tulcea au primit mesaj RO-Alert în urma atacului din apropierea frontierei fluviale.
Tot azi, ministerul rus al Apărării a transmis că armata a cucerit un sat din estul Ucrainei.
De cealaltă parte, Rusia a fost, la rândul ei, vizată de un atac nocturn cu drone. Ministerul rus al Apărării a anunțat că a interceptat aproape 100 de drone ucrainene în mai multe regiuni și deasupra Mării Azov. Iar un incendiu puternic a izbucnit la rafinăria Ilskii din Krasnodar Krai. Armata ucraineană a atacat cu drone și o conductă de petrol care leagă Marea Caspică de Marea Neagră prin sudul Rusiei, provocând închiderea unei stații de pompare importante.
De asemenea, forțele ucrainene au distrus în regiunea Donețk cel mai recent sistem de rachete antiaeriene rusesc cu rază scurtă și medie de acțiune, în valoare de 135 de milioane de dolari.
Pe plan diplomatic, Statele Unite și Rusia pregătesc o întâlnire în Arabia Saudită pentru a discuta despre încheierea războiului. Potrivit unor surse, întrunirea va avea loc marți și este posibil să participe și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
În timpul ăsta, Volodimir Zelenski a ajuns în Emiratele Arabe Unite, după ce duminică a afirmat într-un interviu pentru NBC că este convins că Rusia „va declara război NATO" dacă Donald Trump își reduce sprijinul pentru Alianță și aceasta va fi slăbită.
Și azi au apărut poziții diferite în privința trimiterii de trupe de menținere a păcii în Ucraina: Polonia nu va trimite militari în această țară, în timp ce Suedia și Marea Britanie nu exclud această posibilitate.
Iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa în Ucraina săptămâna viitoare, în ziua în care se vor împlini trei ani de la declanșarea războiului.
Situația pe front
- Atac masiv cu drone - Rusia a lansat noaptea trecută 147 de drone, iar apărarea aeriană ucraineană a distrus 83 în zece regiuni. 59 de drone au dispărut de pe radar, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Atacul a provocat daune în regiunile Harkov, Kiev, Poltava, Zaporojie și Sumî, mai multe clădiri și locuințe fiind avariate. În două raioane din regiunea Herson a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică.
- Noi atacuri cu drone la granița României - Noi atacuri cu drone ale Rusiei au avut loc, noaptea trecută, pe teritoriul Ucrainei, în apropierea frontierei fluviale cu România, în zona localităţii Reni. Locuitorii din nordul județului Tulcea au primit mesaj RO-Alert. Detalii AICI.
- Sat ocupat de ruși - Ministerul rus al Apărării a transmis că armata a cucerit satul Fîholivka din regiunea Harkov, potrivit Reuters. Informația nu a fost confirmată de ucraineni. În zonă se dau lupte grele între ruși și ucraineni.
- Ucrainenii au distrus un sistem antirachetă - Forțele ucrainene au distrus în regiunea Donețk un sistem antiS-350 Vitiaz de fabricație rusă, cel mai recent sistem de rachete antiaeriene cu rază scurtă și medie de acțiune, în valoare de 135 de milioane de dolari, relatează Ukrainska Pravda. Sistemul este conceput pentru a proteja instalațiile administrative, industriale și militare de atacurile la scară largă ale armelor moderne și avansate de atac aerian, inclusiv avioane, elicoptere, rachete de croazieră, vehicule aeriene fără pilot și rachete balistice tactice. Forțele ucrainene au difuzat o înregistrare video care prezintă distrugerea țintei.
- Câți militari a pierdut Ucraina - Peste 46.000 de soldați ucraineni au murit pe câmpul de luptă de la începutul invaziei ruse din februarie 2022, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat rețelei americane NBC News, transmite luni EFE. Președintele ucrainean dezvăluise la începutul lunii februarie că peste 45.000 de militari ucraineni își pierduseră viața în lupte. În același timp, aproape 380.000 de soldați ucraineni au fost răniți de la declanșarea războiului. "Zeci de mii" de militari ucraineni sunt în prezent dispăruți în acțiune sau ținuți prizonieri, a explicat președintele ucrainean.
- Pierderile Rusiei - Potrivit estimărilor Statului Major ucrainean, Rusia a pierdut în total 859.920 de militari de la începutul războiului. Cifrele nu specifică morți sau răniți, deși consensul general este că includ decese, răniți, dispăruți și capturați, notează EFE.
Ce se întâmplă în Rusia
- Rafinărie în flăcări - Un incendiu puternic a izbucnit, noaptea trecută, în rafinăria Ilskii din Krasnodar Krai, în urma unui atac masiv cu drone ucrainene asupra regiunii, au anunțat canale rusești de Telegram citate de Kyiv Independent. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată un incendiu de proporții la rafinăria situată în districtul Severski. Locuitorii au relatat că au auzit explozii în jurul orei locale 1:30. Guvernatorul regiunii, Veniamin Kondratiev, a declarat că dronele ucrainene au efectuat "un atac masiv" asupra regiunii, distrugând 12 case și rănind o femeie, însă oficialul nu a menționat atacul asupra rafinăriei. Echipajele de intervenție se află la fața locului. Nu există informații despre urmările incidentului din rafinărie. Ucraina a atacat la începutul săptămânii trecute rafinăria Afipskii din Krasnodar Krai, unitate care procesează 6,25 milioane de tone de petrol anual.
- Conductă de petrol atacată de drone - Armata ucraineană a atacat cu drone o conductă de petrol care leagă Marea Caspică de Marea Neagră prin sudul Rusiei, provocând închiderea unei stații de pompare majore, a anunțat luni compania care operează instalația, potrivit Le Figaro. Consorțiul Caspian Pipeline a anunțat că atacul a fost făcut cu "șapte drone încărcate cu explozibili și componente metalice". Angajații companiei nu au fost răniți și au reușit să prevină o scurgere de petrol, au mai spus cei de la Caspian Pipeline. Stația de pompare de lângă orașul rus Stavropol, cea mai mare de pe traseu, a fost dezafectată, iar conducta funcționează la putere redusă, au precizat aceștia. Conducta, care are o lungime de peste 1.500 km, transportă în principal petrol din Kazahstan, prin Rusia, până la Marea Neagră. Ulterior, petrolul este distribuit în Europa.
- Aproape 100 de drone - Rusia a anunțat luni că a doborât în timpul nopții 90 de drone ale Ucrainei, dintre care aproape 40 deasupra Mării Azov, precum și o rachetă de croazieră anti-navă Neptun. Autoritățile nu au transmis dacă există victime. "În timpul nopții trecute, sistemele de apărare antiaeriene au interceptat și distrus 90 de drone ucrainene", a anunțat ministerul rus al Apărării pe Telegram, precizând că o rachetă de croazieră antinavă Neptun a Ucrainei a fost de asemenea "doborâtă deasupra Mării Azov". Dronele au fost interceptate în opt regiuni, dintre care 38 deasupra Mării Azov, 24 în regiunea Krasnodar (sud-vestul Rusiei) și 15 deasupra Peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014.
- Rușii zic că au eliberat un sat - Ministerul rus al Apărării a afirmat luni că a "eliberat" Sverdlikovo, sat frontalier cu Ucraina din regiunea Kursk, informează AFP. Rusia și-a intensificat sâmbătă presiunea asupra liniei frontului prin lansarea a 261 de atacuri în Ucraina și în partea ocupată a regiunii ruse Kursk, ceea ce înseamnă că pe câmpul de luptă au avut loc cele mai intense lupte de la începutul anului. În regiunea rusă Kursk au avut loc 15 atacuri ruse.
- Un viceguvernator a fost arestat - Un înalt oficial din cea mai importantă regiune producătoare de cereale din Rusia a fost arestat. El este acuzat de abuz în funcție. Anchetatorii susțin că oficialul a făcut un prejudiciu de 1,7 milioane de dolari. Konstantin Rachalovskii, viceguvernatorul și ministrul Agriculturii din regiunea rusă Rostov, a fost reținut de forțele de ordine, a informat luni agenția de știri de stat TASS citată de Reuters. Rachalovskii a fost acuzat de abuz în funcție și de crearea uni prejudiciu de aproape 156 de milioane de ruble (1,70 milioane de dolari). Rostov este cea mai mare regiune producătoare de cereale din Rusia. În zonă se produc aproximativ 11% din toate cerealele Rusiei.
Alte informații relevante
- Când se întâlnesc rușii și americanii - O delegație a Statelor Unite e pregătită să se întâlnească marți cu una din Rusia, în Arabia Saudită, susțin două surse citate de Axios. Delegația, condusă de secretarul de stat Marco Rubio, consilierul pentru Securitate Națională Mike Waltz și trimisul pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff, urmează să înceapă negocierile menite să pună capăt războiului din Ucraina. Nu se știe clar cine va face parte din delegația rusă, însă o sursă a spus pentru Axios că ministrul rus de Externe Serghei Lavrov este probabil să participe.
- Zelenski: Rusia va declara război NATO - Președintele Ucrainei a afirmat într-un interviu acordat duminică pentru NBC că este convins că Rusia "va declara război NATO" dacă Donald Trump își reduce sprijinul pentru Alianță și aceasta va fi slăbită, relatează AFP. "Nu știu dacă ei (rușii) vor dori 30% din Europa, 50%, nu știu. Nimeni nu știe. Dar vor avea această posibilitate", a mai spus președintele ucrainean, potrivit căruia armata rusă antrenează deja "un număr mare de soldați pe teritoriul Belarusului". În interviul acordat postului american de televiziune, Zelenski a avertizat că, în opinia sa, Putin "nu vrea pacea". "Nu aveți încredere în el", a adăugat el. "Nu aveți încredere în Putin", a întărit Zelenski.
- Zelenski a plecat în Emirate - Volodimir Zelenski s-a deplasat în Emiratele Arabe Unite duminică seară, în contextul intensificării perspectivei unor posibile negocieri care să pună capăt războiului Moscovei împotriva Ucrainei. Imaginile difuzate de biroul său îl arată pe el şi pe soţia sa, Olena Zelenska, fiind întâmpinaţi de un oficial din Emiratele Arabe Unite şi de garda de onoare la aeroport, duminică seara târziu. Detalii AICI.
- Starmer e gata să trimită trupe în Ucraina - Premierul britanic Keir Starmer a declarat că este "gata și dispus" să trimită trupe britanice pe teren în Ucraina pentru a contribui la garantarea securității sale ca parte a unui acord de pace, scrie BBC. Detalii AICI.
- Parisul nu vrea Rusia în G7 - Parisul consideră "de neimaginat" o revenire în prezent a Rusiei în cadrul G7, care să redevină G8, aşa cum vrea noul preşedinte american Donald Trump, relatează AFP. "În prezent este de neimaginat. G7 este un grup al celor mai avansate mari democraţii. Vrea Rusia să apară ca o democraţie avansată? Nu", deci "în prezent acest lucru nu este acceptabil”, a declarat duminică la postul LCI ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot. Şeful diplomaţiei nu a exclus o revenirea Rusiei, în cazul în care se ajunge la o ”pace dreptă şi durabilă” în Războul din Ucraina. "În viitor, de ce nu? Responsabilitatea acestui (război împotriva Ucrainei) apasă pe umerii lui Putin. Nu poporul rus s-a lansat în acest război. Iar atunci când vom crea condiţiile unei păci drepte şi durabile, vom relua legăturile cu poporul rus, alte relaţii diplomatice vor fi posibile", a declarat Jean-Noël Barrot.
- Trump va vorbi foarte curând cu Putin - Trump a dat duminică asigurări întrevederea sa cu Vladimir Putin ar putea avea loc "foarte curând" și că președintele rus vrea ca luptele "să înceteze" în Ucraina, informează luni AFP. Detalii AICI.
- Președinta CE merge în Ucraina - Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și echipa sa de comisari se vor deplasa în Ucraina săptămâna viitoare, vizita urmând să coincidă cu împlinirea a trei ani - la 24 februarie 2022 - de la declanșarea războiului, a anunțat luni executivul comunitar, transmite EFE. Luni, Ursula von der Leyen va participa la summitul informal convocat de urgență la Paris pentru a analiza situația din Ucraina. O zi mai târziu, marți, Von der Leyen îl va primi la Bruxelles pe trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellogg.
- Polonia nu va trimite trupe în Ucraina, Suedia nu exclude - Polonia nu va trimite militari în Ucraina, dar va continua să-şi susţină vecinul împotriva Rusiei, a anunţat luni premierul polonez Donald Tusk, relatează AFP. "Polonia va susţine Ucraina aşa cum a făcut-o până în prezent: pe plan organizaţional, în funcţie de posibilităţile noastre financiare, umanitare şi militare. Noi nu luăm în calcul să trimitem soldaţi polonezi pe teritoriul Ucrainei", a declarat Tusk. În schimb, Suedia nu exclude să trimită trupe de menţinerea păcii în Ucraina, anunţă luni ministrul suedez de Externe Maria Malmer, relatează AFP. "Trebuie mai întâi să negocierm acum o pace dreaptă şi durabilă, care să respecte dreptul internaţional (…). Atunci când vom avea această pace instalată, va trebuie să o meţinem, iar pentru asta Guvernul nostru nu exclude nimic", a declarat la postul public de radio Sveriges Radio şefa diplomaţiei suedeze, Maria Malmer.