Ucraina, ziua 54: Mariupol nu mai există, Putin i-a decorat pe autorii masacrului de la Bucea, a început bătălia pentru Donbas

Ucraina, ziua 54: Mariupol nu mai există, Putin i-a decorat pe autorii masacrului de la Bucea, a început bătălia pentru Donbas

Ucraina a intrat în ziua 54 de război, după un weekend în care bombardamentele rușilor au fost mai intense și au ucis mai mulți civili. La finalul zilei, președintele Zelenski a anunțat că a început ofensiva Rusiei împotriva estului Ucrainei. A început bătălia pentru Donbas, pe care rușii o pregătesc de multă vreme, a spus Zelenski.

Tot în acestă zi, ministrul de Externe de la Kiev a anunțat că „Mariupolul nu mai există”, vorbind despre distrugerile provocate de bombele rușilor. Premierul a asigurat că orașul încă nu a căzut, dar că distrugerile sunt într-adevăr totale. De asemenea, lovituri cu rachete au avut loc asupra orașului Liov, din vestul Ucrainei, unde șase persoane au fost ucise şi opt rănite.

Au existat și amenințări noi, de la Organizaţia Statul Islamic, care şi-a îndemnat susţinătorii să profite de războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa. Iar liderul cecen Ramzan Kadîrov i-a transmis lui Zelenski că Rusia îl va neutraliza în viitorul apropiat, în timp ce Republica Belarus și-a amenințat vecinii occidentali cu „distrugeri, moarte și explozii”. Belarus se învecinează la vest cu Polonia și în nord și nord-vest cu Letonia și Lituania.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele evenimente din 18 aprilie, ziua 54 de război în Ucraina:

23:42 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi unde luptele sângeroase s-au intensificat, scrie AFP. "Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive", a spus el într-un discurs difuzat pe Telegram.

23:14 - Încetarea focului în Ucraina este puțin probabilă în acest moment, a declarat Martin Griffiths, șeful Organizației Națiunilor Unite pentru ajutor umanitar. „În momentul de față, dacă aș putea vorbi în numele autorităților ruse, acestea nu pun încetarea focului la nivel local în fruntea agendei lor. Încetarea focului nu se află la orizont în acest moment. Ar putea fi peste câteva săptămâni. S-ar putea să fie ceva mai mult decât atât", a spus reprezentantul ONU reporterilor din New York.

ADVERTISING

22:11 - Un nou convoi francez cu autospeciale de intervenţie şi materiale medicale a ajuns, luni seara, în hubul umanitar de la Suceava, urmând ca marţi să fie preluat de partea ucraineană şi transportat la Cernăuţi. Convoiul, condus de un detaşament al FORMISC (divizie militară a Securităţii civile), cuprinde 100 de pompieri francezi şi a transportat 12 maşini de pompieri şi 12 autospeciale de intervenţie, patru camioane cu 50 de tone de echipamente, în special echipamente de înaltă tehnologie de căutare şi salvare şi materiale de stingere a incendiilor.

22:05 - Primarul orașului ucrainean asediat Mariupol a declarat luni că aproximativ 40.000 de civili au fost mutați cu forța în Rusia sau în regiunile din Ucraina controlate de Rusia, potrivit Reuters. „Am verificat prin intermediul registrului municipal, au deportat deja peste 40.000 de persoane", a declarat Vadym Boichenko la televiziunea ucraineană. Jurnaliștii nu au putut verifica informația din surse independente.

21:21 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat luni speranţa că va obţine pentru ţara sa "în următoarele săptămâni" statutul de candidat la aderare la Uniunea Europeană (UE), mulţumindu-i Bruxellesului pentru celeritatea procesului, informează AFP. În timpul unei întrevederi la Kiev, Zelenski i-a transmis ambasadorului UE în Ucraina, Matti Maasikas, două dosare voluminoase ce constituie cererea de aderare a Ucrainei la UE. "Poporul nostru este, în forul său interior, deja de multă vreme mental în Europa. Cu toate acestea, fiecare ţară trebuie să urmeze această procedură", a spus el.

20:51 - Armata rusă susține că a distrus cu ''rachete de înaltă precizie'' un important depozit de arme străine livrate recent Ucrainei, lângă Liov (Lvov, Lviv), în vestul acestei ţări, informează AFP şi Reuters. Forţele aeriene ruse au efectuat în dimineaţa zilei de luni "o lovitură cu rachete de înaltă precizie" împotriva unui centru logistic al forţelor armate ucrainene "lângă Lvov", a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov. "Centrul logistic şi importante loturi de armamente străine, livrate Ucrainei în timpul ultimelor şase zile de SUA şi ţări europene, care erau stocate acolo, au fost distruse", potrivit aceleiaşi surse.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

20:26 - Forţele ruse au finalizat regruparea trupelor pentru a lansa o ofensivă în estul Ucrainei, ”în vederea stabilirii controlului deplin asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk şi pentru a asigura stabilitatea” coridorului terestru cu Crimeea, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, relatează CNN.

”Consolidarea grupului ofensiv are loc datorită transferului de unităţi ruseşti suplimentare. Cele mai intense lupte au loc în regiunile Slobojanske şi Doneţk”, a declarat colonelul Oleksandr Motuzianik în cadrul unei conferinţe de presă.

19:59 - Guvernul a anunţat că 11 ambulanţe, nouă din dotarea Serviciilor Judeţene de Ambulanţă şi două din dotarea SMURD, au fost donate de ţara noastră serviciilor de urgenţă din Ucraina. Premierul Nicolae Ciucă a explicat că aceste ambulanţe au fost donate pentru evacuarea răniţilor şi acordarea ajutorului medical de urgenţă.

19:51 - Vladimir Putin a acordat un titlu onorific unități militare ruse care a fost acuzată de Ucraina că a comis masacrul din Bucea. Invocând eroism și vitejie, dar fără să menționeze războiul din Ucraina, Putin a acordat Unității 64 de Puşcaşi Motorizaţi titlul onorific de „Gardă”, potrivit Bloomberg.

19:20 - Spania îşi va redeschide Ambasada din Kiev "în următoarele zile", a anunţat luni după-amiază premierul Pedro Sanchez, citat de CNN.

19:01 - Forţele ruse au bombardat districtul Osnovianskyi din oraşul Harkov, Ucraina, luni, în jurul orei locale 11:50. Atacul s-a soldat cu moartea a doi civili, potrivit The Kiev Independent. ”Obuzele au căzut pe locurile de joacă din apropierea clădirilor rezidenţiale”, a informat Procuratura Regiunii Harkov.

ADVERTISING

17:19 - Peste 4,9 milioane de ucraineni s-au refugiat în afara ţării lor, în cele 54 de zile de la începutul invaziei ruse, arată un bilanţ publicat luni de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) preluat de AFP.

17:00 - Războiul a inspirat și un nou cântec patriotic folk rock, cu artiști locali din Ucraina și muzica militară, iar videoclipul include imagini reale din luptă:

16:42 - Ivan Fedorov, primarul exilat al Melitopolului, care se află acum sub controlul Rusiei, a povestit prin ce a trecut, când a fost răpit de soldații ruși. El spune că a îndurat tortură psihică, dar nu și fizică, în captivitate.

„Soldații ruși au presupus că vor fi bineveniți, dar nu au fost… și de aceea rușii au fost foarte, foarte furioși”, a spus primarul, pe care rușii l-au ținut captiv 6 zile.

„Nu există mâncare în orașul meu. Nu există farmacie. Jumătate din orașul meu este distrus. Peste 200 de persoane au fost răpite. Nu este sigur să mergi pe străzi”, a mai spus Fedorov, care încă mai ține legătura cu cei din Melitopol.

16:31 - Sute de ucraineni au stat la coadă până la șase ore, la poșta centrală din Kiev, pentru a cumpăra timbrele dedicate episodului în care grănicerii de pe Insula Șerpilor au refuzat să se predea în fața crucișătorului Moscova, care între timp a ajuns pe fundul Mării Negre.

16:00 - Un preot ortodox din Rusia a fost amendat, în urma denunțului unui enoriaș, după ce și-a început slujba spunându-le credincioșilor să se roage pentru oamenii din Ucraina.

15:22 - Republica Belarus își amenință vecinii occidentali cu „distrugeri, moarte și explozii”.

Secretarul de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, Alexander Volfovich, a declarat că țările vecine pregătesc o agresiune, care nu va fi lăsată fără răspuns. „Vor fi distrugeri, moarte, explozii și pe teritoriul lor”, a spus Volfovich.

Belarus se învecinează la vest cu Polonia și în nord și nord-vest cu Letonia și Lituania.

14:30 - Cel mai nou bilanț al pierderilor armatei ruse în Ucraina, realizat de ucraineni, arată că 20.600 de militari ruși au fost uciși sau răniți, 790 de tancuri rusești au fost distruse, la fel ca 2.041 de transportoare blindate, peste 500 de sisteme de artilerie, 167 de avioane, 147 elicoptere, 155 de drone și peste 1.500 de autovehicule, de la începutul războiului.

13:53 - În atacul de astăzi asupra Liovului, rușii au lovit cu o rachetă de croazieră Kalibr o vulcanizare de la marginea orașului.

„Nu înțeleg. Cineva să-mi explice. O rachetă Kalibr costă 6,5 milioane de dolari. O lansezi de la o mie de kilometri depărtare pentru a distruge o vulcanizare din Liov? Care este logica aici? Sunt complet idioți?”, se întreabă Ivan Zhdanov, de la Fundația Anticorupție din Rusia, care a postat și o imagine cu locul impactului.

Kalibr este corespondentul rusesc al rachetelor americane Tomahawk, iar costul estimat al uneia ar fi 1,2 milioane de dolari, dar probabil asociatul lui Navalnî s-a referit la costul total al salvei de luni dimineață, când rușii au lansat cinci rachete de croazieră asupra Liovului.

https://twitter.com/ioannZH/status/1515987250064113669

13:41 - Doi luptători britanici capturați în Ucraina de forțele ruse - Shaun Pinner și Aiden Aslin - au apărut la televiziunea de stat rusă și au cerut să fie eliberați în schimbul nașului lui Putin, Viktor Medvedciuk, un politician pro-rus care este reținut de autoritățile ucrainene.

Cei doi au vorbit după ce au fost îndemnați de un bărbat neidentificat, relatează Reuters. Ambii i-au cerut prim-ministrului Marii Britanii, Boris Johnson, să-i ajute să ajungă acasă, printr-un schimb de prizonieri în care Ucraina să-l elibereze pe Medvedciuk, care a fost arestat săptămâna trecută în Ucraina.

Moscova declara recent că nu este interesată de eliberarea lui Medvedciuk, care nu este cetățean rus, deși acesta este nașul uneia dintre fiicele lui Vladimir Putin. Președintele Zelenksi sugerase că ar putea cere eliberarea tuturor prizonierilor de război ținuți de ruși în schimbul lui.

13:26 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că negocierile de pace cu Ucraina continuă, la nivelul comisiilor de experți, dar lasă de dorit, acuzând partea ucraineană că s-ar răzgândi frecvent.

El a mai spus că țările „neprietenoase” cu Rusia încă mai au timp să accepte să plătească pentru gazul rusesc în ruble, așa cum a cerut Vladimir Putin, fără a preciza câte state au fost de acord până acum cu această cerință.

12:57 - Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că Moscova intenționează să atace în instanță blocarea aurului, valutei și activelor rezidenților ruși din Occident, ca urmare a sancțiunilor impuse în contextul războiului.

12:05 - Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksi Reznikov, surprinde din nou pe Twitter cu ironii pentru armata rusă și un joc de cuvinte... antitanc!

„Sunt avocat. Pentru mine, statul de drept (rule of law) a fost întotdeauna o valoare primordială. Rusia a venit la noi cu război, crime în masă și jaf. Nu există lege (law) pentru ei. Dar, mulțumită partenerilor noștri, avem NLaw pentru ei. Acest tip special de „dragoste” (lowe) va învinge inevitabil”, transmite Reznikov.

NLAW este acronimul pentru Next generation Light Anti-tank Weapon, arma portabilă antitanc primită de armata Ucrainei din Marea Britanie, care face ravagii printre tancurile rusești.

Doar în acest weekend, în Donbas, armata rusă a pierdut zece tancuri. De la începutul războiului, sute de tancuri rusești au fost distruse.

Mesajul lui Reznikov este însoțit de o grafică realizată de Aviatsiya Halychyny, cu mesajul „From Ukraine with NLAW”, care apare pe tricouri personalizate dintr-o linie vestimentară dedicată războiului.

12:00 - Ucraina și Rusia n-au căzut de acord nici azi cu privire la coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor din zonele afectate de război, pentru a doua zi la rând, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk.

„Din motive de securitate, s-a decis să nu se mai deschidă coridoare umanitare astăzi”, a anunțat ea.

11:39 - Au apărut primele imagini cu nava Moscova înainte să se scufunde. Deși nu au putut fi verificate independent, acestea au fost postate pe Twitter de un fost corespondent în Rusia al The Guardian, publicație care le-a și prezentat în această dimineață.

11:06 - Primarul orașului Liov, Andri Sadovyi, a oferit mai multe detalii despre atacul cu rachete lansat de ruși în această dimineață.

El spune că una dintre rachete a lovit un atelier de reparații auto din vestul orașului. În total, șase persoane au fost ucise în ultimele lovituri, iar unsprezece persoane au fost rănite, inclusiv un copil.

Aproximativ 40 de mașini au fost avariate și distruse, a adăugat el, postând o fotografie cu rămășițele carbonizate ale unui vehicul.

Primarul a spus că unda de șoc a spulberat ferestrele unui hotel din apropiere, unde erau cazați refugiați din alte părți ale țării.

10:32 - Şase persoane au fost ucise şi opt rănite în lovituri cu rachete asupra oraşului Liov, din vestul Ucrainei, în această dimineaţă, a declarat guvernatorul regional Maksym Kozystkiy.

Trei rachete au lovit infrastructura militară, în timp ce una a lovit o vulcanizare.

Există informații că o rachetă ar fi căzut și în zona gării.

10:00 - Moscova spune că forțele sale au lovit peste noapte 315 ținte ucrainene, iar patru depozite de arme și echipamente militare ar fi fost distruse cu rachete Iskander.

09:35 - Procuratura Ucrainei anunță că 205 copii au fost uciși de la începutul războiului și 362 răniți.

09:20 - Primarul din Liov a anunțat că orașul a rezistat azi-noapte la 5 atacuri cu rachete din partea rușilor. Noaptea trecută rușii au bombardat și periferia Kievului și Hersonul.

09:18 - Banca rusă Serbank susține că o compania din Ucraina a încercat un furt masiv din conturile rușilor, dar că a reușit să contracareze atacul.

09:13 - Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a avertizat că din cauza retragerii multor companii străine în urma sancțiunilor, în jur de 200.000 de oameni riscă șomajul.

09:10 - Organizaţia Statul Islamic (SI) ameninţă să „răzbune” moartea fostului său lider şi îşi îndeamnă susţinătorii să profite de războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa, relatează AFP.

08:48 - Liderul cecen Ramzan Kadîrov continuă să-l amenințe pe Zelenski și spune că Rusia îl va neutraliza în viitorul apropiat.

08:37 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat întârzierile în livrările de armament către ţara sa, notează luni DPA.

„Fiecare întârziere legată de arme, fiecare întârziere politică este o permisiune pentru Rusia să ia vieţile ucrainenilor. Aşa interpretează Rusia. Nu acesta ar trebui să fie cazul în realitate", a spus duminică noapte Zelenski în discursul său zilnic.

08:12 - Alarmele anti-aeriene au răsunat luni dimineață în numeroase regiuni din Ucraina.

07:48 - Ucraina a completat chestionarul care constituie punctul de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea Kievului, a declarat Ihor Zhovkva, șeful adjunct al biroului președintelui Volodymyr Zelenskiy, citată de Reuters.

07:34 - Preşeditele ucrainean, Volodimir Zekenski, a discutat, duminică, cu directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, despre asigurarea stabilităţii financiare a ţării şi despre reconstrucţia postbelică.

06:50 - Sancţiunile viitoare ale Uniunii Europene împotriva Rusiei vor viza băncile, în special Sberbank, cea mai mare bancă din ţară, precum şi petrolul, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, publicaţiei germane Bild am Sonntag, într-un interviu publicat duminică, transmite Reuters.

06:33 - Ucraina a cerut naţiunilor G7 un sprijin financiar de 50 de miliarde de dolari şi ia în considerare, de asemenea, să emită obligaţiuni cu un cupon 0%, pentru a o ajuta la acoperirea deficitului bugetar legat de război, în următoarele şase luni, a declarat duminică consilierul economic al preşedintelui, Oleh Ustenko, transmite Reuters.

06:29 - Zelenski a acuzat forţele ruseşti de comiterea unor încălcări ale dreptului umanitar în regiunile Herson şi Zaporojie din sudul Ucrainei.

"Acolo sunt construite camere de tortură. Ei răpesc reprezentanţi ai autorităţilor locale şi orice persoană considerată vizibilă pentru comunităţile locale. Ei şantajează profesorii. Ei fură banii prevăzuţi pentru plata pensiilor. Ajutorul umanitar este blocat şi furat. Ei creează foamete", a declarat el.

06:27 - Volodimir Zelenski a avertizat că după distrugerile din Mariupol rușii vor să radă de pe fața Pământului și Donbasul.

"Trupele ruseşti se pregătesc pentru o operaţiune ofensivă în estul ţării noastre. Aceasta va începe în viitorul apropiat. Ei vor să termine şi să distrugă literalmente Donbasul. Să distrugă tot ceea ce a dat odată glorie acestei regiuni industriale. La fel cum trupele ruseşti distrug Mariupol, ei vor să nimicească şi alte oraşe şi comunităţi din regiunile Doneţk şi Lugansk", a avertizat preşedintele ucrainean.

06:22 - Premierul ucrainean, Denîs Şmîhal, a declarat duminică, în timpul unui interviu, că oraşul portuar ucrainean Mariupol nu a căzut încă sub controlul Rusiei.

"Oraşul încă nu a căzut. Nu există un control total. Avem nevoie de mai mulţi bani pentru executarea obligaţiilor noastre umanitare şi sociale. Aşa că cerem sprijin financia", a spus Şmîhal, precizând că doar jumătate din economie funcţionează.

06:18 - Fără a spune dacă orașul a picat sau nu, ministrul de Externe de la Kiev a anunțat amar că ”Mariupolul nu mai există”, vorbind despre distrugerile provocate de bombele rușilor.

06:15 - Pentru prima dată de la începutul războiului, un număr mai mare de persoane s-au întors în Ucraina din Polonia, decât au plecat.

Cifrele serviciului polonez de frontieră arată că 22.000 de persoane au intrat sâmbătă în Ucraina, în timp ce 19.200 au plecat. Oamenii fie își vizitează rudele, fie se întorc la casele lor, potrivit BBC.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇