Într-o demonstrație puternică de sprijin pentru Ucraina, liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei și Poloniei au ajuns sâmbătă la Kiev, unde s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.
Împreună, cei cinci lideri au inițiat un apel telefonic comun cu președintele american Donald Trump pentru a discuta perspectivele unui acord de pace în războiul cu Rusia, scrie The Guardian.
I s-a vorbit lui Trump despre un armistiţiu “complet și necondiționat, pe uscat, în aer și pe mare, timp de cel puțin 30 de zile”, care să înceapă chiar de luni.
Ultimatum pentru Putin
„Suntem pregătiți să sprijinim negocierile de pace cât mai curând posibil, să discutăm implementarea unui armistițiu și să pregătim un acord de pace complet”, au transmis liderii, într-o declarație comună.
În același timp, aceștia au avertizat că, până când Rusia nu va accepta o încetare a focului durabilă, presiunea asupra mașinii de război a Kremlinului va crește.
„Noi toţi cei de aici, împreună cu SUA, avem un apel către Putin. Dacă este serios în ceea ce priveşte pacea, atunci are o şansă să o demonstreze acum”, a declarat prim-ministrul Keir Starmer, la o conferinţă de presă comună a celor cinci lideri, la Kiev.
"Suntem clari că, dacă el întoarce spatele păcii, vom răspunde, lucrând cu preşedintele Trump, cu toţi partenerii noştri, vom intensifica sancţiunile şi vom creşte ajutorul nostru militar pentru apărarea Ucrainei, pentru a presa Rusia să revină la masa negocierilor”, a subliniat premierul britanic.
Reacţie jignitoare de la Medvedev
Însă Rusia nupare receptivă la ultimatum.
Fostul preşedinte Dmitri Medvedev a scris pe X într-o manieră jignitoare:
„Macron, Merz, Starmer şi Tusk trebuiau să discute despre pace la Kiev. În schimb, ei lansează ameninţări la adresa Rusiei. Fie un armistiţiu pentru răgazul hoardelor banderiste, fie noi sancţiuni. Credeţi că este inteligent, nu-i aşa? Băgaţi-vă aceste planuri de pace în fundul vostru de toate genurile”.
(NB - „Banderiștii”- sau Banderites în engleză - sunt adepții ideologiei naționaliste radicale ucrainene asociate cu Stepan Bandera, un lider al Organizației Naționaliștilor Ucraineni (OUN), activ în perioada interbelică și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, controversat pentru colaborarea temporară cu Germania nazistă și pentru rolul organizației în acte de violență etnică, în special împotriva polonezilor și evreilor)
Trump şi-a pierdut răbdarea cu Putin
Keir Starmer, Emmanuel Macron și Friedrich Merz au călătorit cu același tren până în capitala ucraineană, în timp ce premierul polonez Donald Tusk a sosit separat. Aceasta este prima vizită a lui Macron la Kiev din vara anului 2022 și prima pentru Merz în calitate de cancelar, în contextul în care abia a preluat mandatul.
Apelul telefonic cu Donald Trump survine într-un moment în care Washingtonul dă primele semne de deschidere către o soluție negociată, după luni de reticență.
Într-un mesaj recent, vicepreședintele american J.D. Vance a declarat că solicitările Moscovei sunt excesive și nerealiste. La rândul său, Trump a spus presei: „Am un mesaj pentru ambele părți: opriți acest război stupid.”
Pe rețeaua X, ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, a confirmat discuția cu Trump și a postat o fotografie cu cei cinci lideri adunați în jurul unui telefon pe speaker.
„Ucraina și toți aliații sunt gata pentru o încetare totală a focului – pe uscat, în aer și pe mare – pentru cel puțin 30 de zile, începând de luni”, a spus el.
O vizită-simbol la Kiev
Vizita are loc la o zi după parada militară organizată de Vladimir Putin la Moscova, unde au participat preşedinţi din China, Brazilia, dar și liderii Slovaciei și Serbiei, prezențe care au stârnit nemulțumiri în rândul celorlalți oficiali europeni.
„Cei care sprijină cu adevărat pacea nu pot sta alături de Putin. Ei ar trebui să fie aici, în Ucraina, nu la Moscova”, a transmis șefa diplomației europene.
Liderii europeni au vizitat și Piața Maidan din Kiev, unde au ținut un moment de reculegere alături de Zelenski și soția sa, Olena Zelenska. Ulterior, au participat la discuții extinse despre un eventual cadru comun de pace ce ar putea include o „forță de regenerare aeriană, terestră și maritimă”.
Între timp, ambasada SUA la Kiev a emis o avertizare privind un posibil atac aerian major asupra Ucrainei, care ar putea avea loc în zilele următoare.
Mesajul lui Bolojan
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a participat şi el online la summit-ul de la Kiev, afirmând că este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă şi justă în Ucraina.
El a precizat că toţi liderii au susţinut instituirea unui armistiţiu total şi necondiţionat, pentru 30 de zile, în Ucraina. ”Astăzi, la Summitul „Coaliţiei de Voinţă”, am subliniat că este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă şi justă în Ucraina. Acest lucru presupune continuarea sprijinului şi garanţii solide de securitate pentru această ţară. Am convingerea că România va continua să contribuie activ la atingerea obiectivului nostru comun”, afirmă Bolojan, într-o postare pe Facebook.