Kuleba: Dorinţa de a „salva obrazul” lui Putin arată o „boală gravă” a unora din UE

Kuleba: Dorinţa de a „salva obrazul” lui Putin arată o „boală gravă” a unora din UE

Dorinţa de a „salva obrazul” dictatorului rus Vladimir Putin reprezintă o „boală gravă” în Europa pe care numai o istorie crudă o poate vindeca, spune ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

„Dacă ar fi să-i dăm la o parte pe cei care profită de contractele cu Rusia şi să ne referim strict la persoanele care cred sincer în aceste idei, putem spune că ei suferă de sindromul clasic al dependenţei de Rusia. Chiar dacă Rusia ar începe să le măcelărească conaţionalii pe străzile lor, aceştia vor continua să spună că Rusia trebuie ajutată să-şi salveze obrazul”, consideră şeful diplomaţiei ucrainene.

ADVERTISING

Kuleba a calificat aceasta drept o „mare şi gravă boală” de care „suferă” unele categorii de populaţie în Europa, îndeosebi în rândul intelectualităţii, şi doar „istoria crudă o va vindeca”.

Comentând pauza intervenită în negocierile dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, ministrul ucrainean a comparat procesul cu un chibrit: mai întâi se aprinde şi arde sclipitor, iar apoi se stinge şi nu rămâne decât un beţişor ars, care este aruncat la pământ şi călcat cu piciorul.

Potrivit ministrului, după întâlnirea de la Istanbul, Rusia a început să-şi „piardă apetitul” pentru negocieri, remarcând totodată o corelaţie: cu cât Rusia devine mai agresivă pe câmpul de luptă, cu atât negocierile îşi pierd dinamismul.

ADVERTISING

Privind harta cu desfăşurarea luptelor, Mariupolul aproape complet distrus şi atacurile constante cu rachete asupra oraşelor ucrainene, se poate trage concluzia că Rusia a ales calea războiului şi nu a negocierilor, „astfel încât acestea s-au stins”, a spus Kuleba.

Ministerul ucrainean de Externe şi-a exprimat totuşi convingerea 100% că embargoul pentru petrolul rus va fi instituit în cele din urmă. I se opune doar Ungaria, „care îşi face propriul joc”, dar, asigură Kuleba, se va găsi o soluţie.

Unul dintre motivele invaziei ruse pe scară largă în Ucraina este că alte ţări au făcut în mod constant concesii Rusiei şi nu au spus un „Nu” tranşant Moscovei în anumite momente, declarase miercuri Kuleba într-un interviu acordat media olandeze NRC.

ADVERTISING

„Dar este timpul pentru o abordare diferită. Unul dintre motivele acestui război este că politicieni din Europa şi Statele Unite au fost prea îngăduitori cu Putin. Întotdeauna ceilalţi erau nevoiţi să facă concesii pentru a-l satisface”, a explicat el.

La 13 mai, consilierul şefului cancelariei prezidenţiale Oleksii Arestovici declarase că preşedintele rus şi-ar fi trimis emisari într-o serie de ţări occidentale pentru a discuta despre posibila încheiere a războiului împotriva Ucrainei şi despre posibilitatea de a se ajunge la un acord asupra teritoriilor (ucrainene) deja ocupate de forţele ruse, notează Liga.net.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇