Ziua 389 de război a început cu informații de la Kremlin că Vladimir Putin ar fi vizitat orașul Mariupol, după ce a fost în Peninsula Crimeea, iar aici ar fi făcut un tur cu o mașină pe care a condus-o chiar el. Kievul a reacționat făcând o paralelă cu Hitler: 1Un alt dictator a vizitat cândva Mariupolul. Știm cum s-a terminat povestea lui”.
Informațiile despre deplasările lui Vladimir Putin vin la scurt timp după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele liderului de la Kremlin, acuzat de crime de război. Mandatul de arestare vine într-un moment extrem de nepotrivit pentru Vladimir Putin, care urmează să primească vizita președintelui Chinei, Xi Jinping, la începutul săptămânii viitoare.
Ulterior, Putin ar fi organizat o reuniune militară în oraşul Rostov-pe-Don, unde a primit rapoarte din partea comandanților militari, a informat Kremlinul.
De cealaltă parte, în discursul de sâmbătă noaptea, Volodimir Zelenski a anunțat noi ajutoare pentru Ucraina, iar armata ucraineană a transmis că rușii nu reușesc să avanseze la Bahmut. Iar Kievul a publicat un clip de două minute cu imagini și cifre care arată ororile războiului.
Sâmbătă, în ziua 388 de război, Putin s-a dus în Crimeea (Video), a fost o dispută pe exportul de cereale, iar avioane rusești au fost interceptate de forțe NATO în apropierea spațiului aerian al Estoniei.
Situația pe front
- Atacuri respinse - 83 de atacuri ale rușilor au fost respinse sâmbătă, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Trupele ruse au atacat în Liman, Bahmut, Avdiivka, Marinka și Șahtarsk, relatează The Kyev Independent.
- Victime la Kramatorsk - 10 persoane au fost rănite și cel puțin două au murit, sâmbătă, în urma unui atac la Kramatorsk în care rușii au folosit muniție cu fragmentare, a anunțat guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, citat de AFP.
- Rușii nu se apropie de Bahmut. Forţele ucrainene din afara oraşului Bahmut reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat sâmbătă armata ucraineană. "Reuşim să livrăm muniţiile, hrana, echipamentele şi medicamentele necesare spre Bahmut. De asemenea, reuşim să scoatem răniţii noştri din oraş", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Serhii Cerevatîi la postul de televiziune ICTV. Potrivit lui Cerevatîi, trupele de recunoaştere şi contra-artileria armatei ucrainene ajută să fie menţinute deschise unele drumuri spre oraş.
- Putin la Mariupol - Preşedintele rus Vladimir Putin s-ar fi deplasat la Mariupol, oraş ucrainean devastat de bombardamente, potrivit unui anunț făcut duminică de Kremlin. Este prima deplasare a liderului rus în acest oraş-port din Ucraina. Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol cu elicopterul şi a făcut un tur al oraşului, el însuşi la volanul unei maşini. Vladimir Putin a discutat cu localnici, a vizitat locuri de interes şi a primit un raport asupra lucrărilor de reconstrucţie din acest oraş devastat, mai informează Kremlinul. Vladimir Putin a mai întreprins sâmbătă o vizită-surpriză în Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, pentru a marca nouă ani de la anexare.
- Istoria se repetă. Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, a făcut o paralelă între Putin și Hitler după vizita liderului de la Kremlin. "Un alt dictator a vizitat cândva Mariupolul. Știm cum s-a terminat povestea lui", a scris el.
- "Criminalul internațional" umblă noaptea prin Mariupol - Autorităţile ucrainene din Mariupol, oraş-port aflat sub control rusesc din luna mai 2022, au denunţat duminică vizita preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care l-au calificat drept "criminal internaţional", informează AFP. "Criminalul internaţional Putin a vizitat oraşul ocupat Mariupol în timpul nopţii, probabil pentru a nu vedea la lumina zilei oraşul ucis de 'eliberarea' lui", a scris Consiliul municipal pe Telegram, făcând referire la mandatul de arestare internaţional ce îl vizează pe preşedintele rus.
- Putin a primit raportul pe teren - Preşedintele rus, Vladimir Putin, a organizat, duminică, o reuniune militară în oraşul Rostov-pe-Don, situat în sud-vestul Rusiei, în apropierea frontierei cu Ucraina, informează agenţia Tass. "Şeful statului a primit rapoarte din partea şefului Statului Major, Valeri Gherasimov, şi a altor comandanţi militari", a comunicat Preşedinţia Rusiei.
Declarații și ajutoare
- Sancțiuni - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii, că peste 400 de persoane şi companii, majoritatea ruse, au fost sancţionate ca urmare a invaziei din Ucraina. De asemenea, sancţiunile vizează şi iranieni şi sirieni, care ajută Moscova. „Când poporul ucrainean se va apăra, când puterea Cartei ONU şi puterea justiţiei vor fi restabilite pe pământul nostru, acest lucru va garanta pacea şi pentru multe alte părţi ale lumii. Pentru asta lucrează coaliţia noastră globală, coaliţia anti-război", a spus Zelenski.
- Noi ajutoare - Volodimir Zelenski a anunțat noi pachete de apărare de la Canada, Germania, Franţa, Danemarca, Estonia: „Acestea se referă la muniţie şi aparatură, tancuri şi artilerie. Există o soluţie foarte necesară pentru sistemele Archer – Suedia, mulţumesc foarte mult. Decizia privind luptătorii MiG – Slovacia, vă mulţumesc foarte mult. Polonia, Lituania, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Statele Unite şi multe altele continuă să ofere asistenţă puternică”.
- Kremlinul acuză SUA. Administraţia de la Moscova susține că prezenţa dronelor militare americane deasupra Mării Negre confirmă implicarea directă în războiul din Ucraina. "Este destul de evident ce fac aceste drone, misiunea lor nu este deloc paşnică, pentru garantarea securităţii culoarelor maritime. Este vorba despre implicarea directă a operatorilor acestor drone în conflict şi împotriva noastră", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţiile Interfax şi Reuters.
Alte informații relevante
- Filmul războiului - Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a difuzat un clip de două minute care explică de ce războiul din Ucraina nu este unul obișnuit:
- Berlinul vrea mai multe elicoptere - Germania vrea să cumpere 82 de elicoptere civile Airbus H-145M cu 3,05 miliarde de euro şi să înarmeze 24 dintre ele cu rachete antitanc pentru a înlocui flota sa de luptă Tiger. Germania şi-a schimbat anul trecut politica de apărare, după ce Rusia a invadat Ucraina, angajând 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari) pentru a-și moderniza forţele armate, Bundeswehr. Elicopterele H-145M sunt aprobate pentru uz militar, dar nu sunt concepute ca aeronave de luptă, iar Bundeswehr are îngrijorări privind adecvarea la luptă a aeronavei şi protecţia echipajului, pe care ministerul le-a ignorat până acum. Bundeswehr consideră achiziţia planificată "o decizie pur politică, care ignoră nevoile operaţionale", scrie Business Insider, citând documente interne militare.