Justiţia americană suspendă obligaţia de vaccinare întrodusă de preşedintele Biden în companii

Justiţia americană suspendă obligaţia de vaccinare întrodusă de preşedintele Biden în companii

O curte federală de apel din SUA a suspendat obligaţia de vaccinare introdusă de preşedintele Joe Biden pentru companiile cu peste 100 de angajaţi, fiind momentul pentru a examina potenţiale ”grave probleme constituţionale”.

Suspendarea vine la doar două zile după ce administraţia Biden anunţa că zeci de milioane de salariaţi americani sunt obligaţi să se vaccineze împotriva Covid-19 până la 4 ianuarie, în caz contrar ei trebuind să se testeze cu regularitate (cel puţin o dată pe săptămână).

Anunţată la jumătatea lunii septembrie, această măsură a fost adoptată săptămâna aceasta de Executiv şi a fost imediat contestată de urgenţă în instanţă, în special de statul Texas, controlat de republicani care se opun oricărei obligaţii de vaccinare în lupta împotriva pandemiei, amintesc AFP şi Reuters.

Acesta este, prin urmare, un eşec major pentru Joe Biden, care tocmai a obţinut prima victorie legislativă majoră odată cu adoptarea, vineri, în Congres a planului său de investiţii în infrastructură.

În decizia sa, curtea federală de apel pentru Texas a apreciat că reclamanţii ”au prezenat argumente care sugerează că există probleme constituţionale şi procedurale grave” cu privire la textul guvernamental. Prin urmare, acesta este ”suspendat’ în aşteptarea unei examinări de fond de către instanţă.

”Vom putea contesta în instanţă abuzul de putere neconstituţional al lui Biden”, a reacţionat pe Twitter guvernatorul conservator al Texasului, Greg Abbott.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇