Judecătorul Bogdan Mateescu e noul președinte al CSM

Judecătorul Bogdan Mateescu e noul președinte al CSM

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Florin Deac va fi noul vicepreședinte pentru anul 2021.

Judecătorul Bogdan Mateescu a primit 13 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și două voturi nule. Procurorul Florin Deac a primit 13 voturi „pentru” și 5 „împotrivă”.

Bogdan Mateescu este membru al CSM din 2017 și înainte a condus Judecătoria Râmnicu Vâlcea, între anii 2013-2017.

El este unul dintre magistrații care au criticat public în nenumărate rânduri modificările aduse Legilor Justitiei sub guvernările PSD și a susținut implementarea recomandărilor MCV, GRECO și pe cele ale Comisiei de la Veneția.

ADVERTISING

Alegerea conducerii CSM pentru anul 2021 a avut loc într-o ședință la începutul căreia a fost prezentat bilanțul pe anul în curs și la care a participat și președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a ținut un scurt discurs în care a reamintit de atacul asupra Justiției și a subliniat și cu această ocazie că, pentru o reformă reală în acest domeniu esențial, e nevoie de un Parlament nou, cu o majoritate care să nu aparțină PSD.

Două judecătoare CSM cunoscute pentru opinii controversate, inclusiv prin susținerea unora dintre modificările aduse de PSD Legilor Justiției - Gabriela Baltag și Simona Marcu - au luat cuvântul imediat după și i-au cerut să nu politizeze ședința.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Șeful statului nu le-a răspuns, în schimb a vorbit ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care și-a exprimat dezacordul cu cele enunțate de cele două doamne.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇