Judecătoarea care l-a eliberat din arest pe violatorul unei fete se întoarce în funcție, prin decizia Înaltei Curţi

Judecătoarea care l-a eliberat din arest pe violatorul unei fete se întoarce în funcție, prin decizia Înaltei Curţi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca judecătoarea Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila să fie repusă în funcție, după ce Consiliul Superior al Magistraturii hotărâse suspendarea sa, ca acțiune disciplinară pentru că a înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu în cazul unui bărbat acuzat de viol asupra unei minore.

Hotărârea este definitivă, potrivit portalului Înaltei Curți de Casație și Justiție a României.

Decizia a fost comentată online și de Ana Birchall, fost ministru al Justiției.

Fara cuvinte! Va mai aduceti aminte de doamna Judecator din Braila care a dispus înlocuirea arestului preventiv cu...

Publicată de Ana Birchall pe Marţi, 8 iunie 2021

”Cu alte cuvinte de astăzi doamna judecător din Brăila poate să reintre în sala de judecată și, în baza deciziei de astăzi, va primi și salariul pe TOATĂ perioada cât a fost suspendată”, explică Ana Birchall într-o reacție pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISING

Judecătoarea a considerat că sechestrarea și violarea unei minore nu e atât de gravă

În luna februarie, Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul unei femei judecător care a schimbat măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru un suspect de viol în cazul unei fete de 13 ani sechestrate timp de mai multe luni. Judecătorul a motivat decizia prin faptul că fapta nu a generat reacția societății.

Iată explicația din motivarea deciziei magistratului de la Judecătoria Brăila: „Faptele inculpatului, deși reprobabile, nu sunt de o așa gravitate, încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața.

ADVERTISING

Față de acest aspect, instanța de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă, dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat, crime împotriva umanității, nu ar mai exista temei de luare a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege”.

Potrivit motivării, magistratul consideră că doar protestele în stradă ar putea da de înțeles că opinia publică a fost afectată de cazul respectiv și deci abia atunci s-ar justifica menținerea în arest a inculpatului.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇