Jamaica profită de încoronarea lui Charles ca să nu-l mai recunoască drept șef de stat. Urmează un referendum

Jamaica profită de încoronarea lui Charles ca să nu-l mai recunoască drept șef de stat. Urmează un referendum

Guvernul jamaican vrea să profite de ocazia ”tranziţiei monarhiei” prin încoronarea lui Charles al III-lea şi să-şi pună în aplicare voinţa de a deveni o republică, prin organizarea unui referendum în 2024, aflat în studiu în prezent.

Cu doar câteva zile înaintea încoronării lui Charles al III-lea, Jamaica îşi reafirmă astfel dorinţa de a deveni o republică.

Această insulă din Caraibe şi-a declarat independenţa faţă de Regatul Unit în 1962 şi a devenit membră a Commonwealth-ului în acelaşi an, recunoscându-l astfel pe monarhul britanic drept şef de stat.

ADVERTISING

Însă suveranul ”nu are o autoritate reală în conducerea ţării noastre”, iar ”adevăratele responsabilităţi legislative şi executive revin reprezentanţilor aleşi ai poporului”, subliniază pe site Guvernul jamaican.

Problema abolirii monarhiei nu este nouă în această ţară, iar Guvernul şi-a evocat, în iunie, dorinţa de a organiza un referendum pe această temă până în 2025.

Însă decesul reginei pare că a accelerat lucrurile.

Într-un interviu acordat postului britanic de televiziune Sky News, difuzat joi, ministrul jamaican însărcinat cu Afaceri Constituţionale, Marlene Malahoo Forte, declară că ”mulţi jamaicani aveau o afecţiune călduroasă faţă de regina Elisabeta a II-a, identificându-se cu ea”.

”Dar ei nu se identifică şi cu regele Charles. El este tot ceea ce este mai străin pentru noi. Este cât se poate de clar”, declară ea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Guvernul jamaican ”studiază”, astfel, ”posibilitatea de a organiza un referendum în 2024”, cu privire la o nouă Constituţie, care să nu-l mai prevadă pe monarhul britanic drept şef de stat.

”A venit timpul. Jamaica a intrat pe mâna jamaicanilor. Trebuie să o facem, mai ales odată cu tranziţia monarhiei. Guvernul meu spune că trebuie s-o facem acum”, declară ministrul.

Istoria în Jamaica a fost marcată de 300 de ani de colonizare britanică şi de un comerţ cu sclavi între Africa, Europa şi America.

Potrivit Bibliotecii Naţionale, aproximativ 600.000 de sclavi provenind din Africa au fost deplasaţi în Jamaica în perioada 1533-1807.

ADVERTISING

”Republicanismul constă în a spune adio unei forme de guvernare legată de un trecut dureros, al colonizării şi traficului transatlantic cu sclavi”, subliniază în acest interviu acordat Sky News Marlene Malahoo Forte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇