Israelul are un nou avion de spionaj, considerat cel mai avansat din lume (Foto)

Israelul are un nou avion de spionaj, considerat cel mai avansat din lume (Foto)

Forțele aeriene israeliene au, de acum, cel mai avansat avion de spionaj din lume, cu ajutorul căruia pot vedea tot ce mișcă, la propriu, pe terenul inamicilor.

Avionul de spionaj Air Force Oron, un Gulfstream G550 bizjet modificat, este creat pentru a oferi imagini în timp real serviciilor secrete în orice condiții meteo, inclusiv de vizibilitate redusă, relatează Haaretz.

Noul avion va face parte din escadrila 122 a forțelor aeriene, cunoscută și ca escadrila Nachshon, și este considerat a fi cel mai avansat aparat din categoria sa.

85657
Foto: Israeli Air Force / Amit Agronov

Avionul este echipat cu inteligență artificială și este extrem de apreciat pentru aptitudinile sale de zbor, dar și pentru costurile mici de mentenanță.

ADVERTISING

De asemenea, aparatul va fi echipat cu un radar avansat realizat de Israel Aerospace Industries, ca și alte tehnologii avansate, precum sistemele de colectare de informații indiferent de vreme sau vizibilitate.

85653
Foto: Israeli Air Force / Amit Agronov

Face harta forțelor terestre ale inamicului

Avionul este creat pentru a oferi forțelor aeriene o imagine de ansamblu asupra unei zone în timp real, inclusiv realizarea unei hărți a forțelor terestre ale inamicului.

Dezvoltarea acestui aparat a durat opt ani, fiind rezultatul colaborării dintre forțele de apărare israeliene, marina și industria aerospațială israeliană.

85655
Foto: Israeli Air Force / Amit Agronov

Oron e menit să permită mai multor divizii ale apărării să opereze mai eficient, oferind o imagine în timp real, simultan, mai multor ramuri ale armatei.

ADVERTISING

De fapt, abordarea este în concordanță cu o schimbare a strategiei armatei, care include o mai bună coordonare între forțele militare pe câmpul de luptă.

Comandantul suprem al forțelor aeriene din Israel, Amikam Norkin, a definit achiziția acestui nou avion drept o mișcare care ”reflectă viziunea de a adapta tehnologia avansată de colectare a informațiilor de către serviciile secrete la câmpul de luptă de astăzi, permițând astfel desfășurarea de operațiuni într-o varietate mai mare de teatre (de operațiuni - n.red)”.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇