Buburuzele care au invadat litoralul Mării Negre au ajuns acum și la Vadu, dar nu vor poposi prea mult, informează Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Potrivit specialiștilor, buburuza comună nu este periculoasă. ”Mușcătura (…) nu produce reacții adverse la nivelul pielii sau a organismului”, spun biologii.
Se pare că explozia lor numerică este urmare a sezonului ploios care a făcut imposibilă stropirea (iar acum stropirea e interzisă deoarece se apropie treieratul) dar și a temperaturilor sub nivelul normalului din perioada anterioară.
”Motivele exploziei numerice a acestora sunt legate de sezonul de primăvară extrem de ploios și cu temperaturi sub mediile perioadei, în Dobrogea, ceea ce a dus la decalarea sezonului cald.
Insectele fiind organisme dependente de temperatura mediului ambiant au prezentat de asemenea un decalaj al apariției, atât la buburuze cât și la speciile dăunătoare pe care le consumă.
Stropirile de primăvară a culturilor împotriva dăunătorilor, de asemenea amânate din cauza ploilor, au condus la explozia numerică (…)”, explică Gabriel LUPU, Biolog Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării.
”Acesta este un fenomen atipic, iar în condițiile revenirii la normalitate, din punct de vedere al condițiilor meteo din primăvară, astfel de explozii numerice, în mod firesc, nu vor mai avea loc. De asemenea, este de așteptat ca explozia numerică existentă să își diminueze intensitatea într-o perioadă de timp relativ scurtă – 1 - 2 săptămâni”,completează specialistul.
Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro: